+ Yorum Gönder
Hayvanlar Alemi ve Arıcılık Forumunda Hakiki bal nasıl anlaşılır Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Gizli @ yara
    Özel Üye

    Hakiki bal nasıl anlaşılır








    Hakiki balın nasıl anlaşıldığı hakkında bilgi



    Hakiki baldan kasıt arı yüzü görmemiş bal mı? Yoksa arıya aşırı besleme yoluyla yaptırılan bal mı?

    Toplumda bu konuda bir kafa karışıklığı var.

    Arı yüzü görmemiş balı bir çok labaratuvar kolaylıkla anlayabiliyor. Fakat arıya aşırı besleme yaptırılarak üretilen bal konusunda işler karışıyor. Yanlış bilmiyorsam Türkiyede sadece 2 yerde bunu analiz edebilecek imkanlar var.

    Pratik olarak önerilen bir çok yöntem var fakat bunların da bilimsel yanı yok.

    Bir çok yöntem satıcıların halkı ikna etmek için uydurduğu şeyler.

    Ben ilk defa bizim kasabada bir bal satıcısının kopya kalemle petek üzerine işaret koyarak bakın işte kopya kalem yazıyor, sahte olsa yazmaz diye sattığına şahit olmuştum.

    Fakat sahte bal üzerine kalemle işaret koyup bakın buna yazmıyor çünkü sahte denildiğini hiç görmedim.

    Zaten petekli bal aşırı besleme ile arıya yaptırılmış bile olsa, o kalem bunun üzerine de yazar.

    Bütün balların rengi, kokusu, aroması değişik. Koklayarak, tadarak, suya katıp eriterek, boğazı yakıp yakmadığına bakarak anlaşılması çok zor.

    En iyi hakiki bal anlama yöntemi, arıcının güvenilir olup olmaması.








  2. Gizli @ yara
    Özel Üye





    Hakiki balın nasıl anlaşıldığı ile ilgili bilgi


    Samsun Arıcılar Birliği Başkanı Halit Kukula, bir süre buzdolabında bekletilen balın sahte olup olmadığının anlaşılabileceğini söyledi.

    Kukula, hiçbir katkı maddesi içermeyen, tamamen polenlerden üretilen balın maliyetinin yüksek olduğunu belirterek, gerçek balın ucuz satılmasının mümkün olmadığını savundu.

    Piyasaya sürülen sahte ballar yüzünden arıcılığa emek veren insanların mağdur edildiklerini ifade eden Kukula, “merdiven altı üretim emeğimizi boşa çıkarıyor. Şimdi arıcı arkadaşlarımız yüksek rakımlı, floranın zengin olduğu yerlere çıkarak üç ay boyunca hakiki bal üretmek için zor doğa şartlarına katlanacaklar, ancak sahte ballar bizim bu emeğimizin karşılığını almamazın önüne geçecek” diye konuştu.
    Kukula, şöyle devam etti:

    “Bugün balda her türlü sahtekarlık yapılıyor. İnsanlarımızın sağlığı ile oynanıyor. 'Balda şeker var' deniliyor bazen. Keşke şeker olsa ama merdiven altı üreticiler genetiğiyle oynanmış mısırın sapından üretikleri şekerle bal yapıyorlar. Toz şeker kullanmıyorlar. Vatandaşlarımız bilinçli olmak zorunda. Sahte bal almaktansa sağlıklarını korumak için reçel alsınlar daha iyi.”

    “BAL BUZDOLABINDA ŞEKERLENİYORSA GERÇEKTİR”

    Balın hakiki olup olmadığını anlamak için içine kurşun kalem batırmaktan, akıtmaya kadar pek çok yöntem kullanıldığını, ancak bunların hiçbirinin gerçek balı ayırt etmede yeterli olmayacağını belirten Kukula, bir balın hakiki mi sahte mi olup olmadığının balı bir süre dolapta bekleterek anlaşılabileceğini söyledi.

    Buzdolabında yaklaşık bir ay bekleyen balın krem ya da tereyağ kıvamına gelmesinin balın hakiki olduğunu gösterdiğini anlatan Kukula, “aslında bal buzdolabına konulmaz, güneş almayan bir yerde oda sıcaklığında saklanması gerekir. Balın gerçek olup olmadığını anlamak için buzdolabına konulabilir. Buzdolabına konulan balda renk değişimi olabilir” dedi.

    Kukula, markasız bal satılmasının yasak olduğuna işaret ederek, vatandaşların diğer gıda maddelerinde olduğu gibi bal alırken de son derece titiz davranmaları gerektiğini sözlerine ekledi.





  3. Gizli @ yara
    Özel Üye
    Gerçek balın nasıl anlaşıldığı hakkında yazı



    Gerçek bal üreten ve arıcılığı ciddi olarak yapan arıcılar floranın zengin olduğu rakımı yüksek yerlerde ve zor doğa şartları altında çalışıyorlar. Ancak merdiven altlarında toz şekerini bile maliyet arttırıcı bularak genetiği oynanmış mısır saplarından üretilen şeker ile sahte bal üreten çapulcular hem gerçek arıcıların emeğinden çalıyorlar hem de insan sağlığı ile oynuyorlar. Halbu ki markasız veya güvenmediğimiz arıcıların ballarını satın almayarak bu sorunun çözümüne katkıda bulunabiliriz. Uzmanlar gerçek balın üretiminin çok daha zor ve maliyetli olduğundan gerçek balın kesinlikle ucuza satılamayacağını söylüyorlar. Peki balın sahte mi gerçek mi olduğunu nasıl anlayabiliriz?

    Balın sahte olup olmadığını anlamak için bala kalem batırmaktan balı akıtmaya kadar bir çok yöntem kullanılıyor. Ancak uzmanlara göre balın sahte olup olmadığını bir bakışta anlamak mümkün değil. Ev ortamında balın gerçek olup olmadığını anlamak için balı yaklaşık 1 ay kadar buzdolabında bekletmek gerekiyor. Eğer bal krem veya tereyağı kıvamına geldiyse, renk değişimine uğradıysa veya şekerlendiyse bu balın gerçek olduğunu gösterir.

    Normalde balın buzdolabında değil güneş görmeyen bir yerde ve oda sıcaklığında muhafaza edildiğini belirtelim. Ancak balı test etmek için bir süre buzdolabında bekletebilirsiniz. Uzun süren bir test olmasına rağmen en azından bu yöntem ile gerçek olduğunu belirlediğiniz bir balı sürekli ve güvenli olarak tüketebilir, yani bundan sonra bal alacağınızda hangi balı güvenle alabileceğinizi bilir ve o balı alırsınız.





+ Yorum Gönder