+ Yorum Gönder
Hayat Ve Yaşam ve Bahçe ve Bitki Forumunda Mısırın faydaları yararları Konusunu Okuyorsunuz..
  1. CaRaMeLa
    Yeni Üye

    Mısırın faydaları yararları








    Mısırın faydaları yararları

    Buğdaygiller familyasından; 180 - 200 cm boyunda, dik ve yüksek gövdeli, geniş şerit yapraklı, bir yıllık bir bitkidir. Kökü kalın ve saçaklıdır. Yaprakları şerit gibi, uzun, paralel damarlı, sert ve sivri uçlu, sapsız, kenarları, dalgalıdır.

    misirbf8dc7e.jpg

    İki çeşit çiçeği vardır. Erkek çiçekler gövdenin ucunda salkım başak şeklinde, dişi çiçekler ise yaprakların koltuğunda koçan halindedir. Dişi çiçeklerin stilusları uzundur ve kınlarının tepesinden dışarı doğru sarkarlar.

    Bunlar mısırpüskülü denilen kısmı meydana getirirler. Meyvesi, koçanı üzerinde sıkışık şekilde dizilidir. Rengi açık veya koyu sarı; esmer veya kırmızımtırak renklidir. Mısırpüskülünün içeriğinde glikoz, maltoz gibi şekerler, sabityağ, steroller, reçine ve çok miktarda potasyum tuzları vardır. İdrar söktürücü, idraryollarını temizleyici ve hararet verici olarak kullanılır.

    Mısırözü yağı, mısır tanelerinden çıkarılır. İçeriğinde yağ asitleri, A vitamini, az miktarda steroller ve bol miktarda nişasta vardır. Mısırözü yağı damarsertliğini önler.

    Faydası : Daha ziyade mısırpüskülü ve mısırözü yağı kullanılır. Mısır iyi bir besindir. Ancak hazmı biraz güçtür. Guatr olanların yememesi tavsiye edilir.







  2. Harbi @ kız
    Bayan Üye





    Mısırın faydaları yararları

    Mısırın Sağlığa Faydaları ve İyileştirici Yönleri


    Bunlardan birkaçı şöyledir:

    Kalbi korur Mısırda hem çözünen hem de çözünmeyen lif bulunur Çözünür lifler, kolesterol ile karaciğerden safraya bağlanır Sonra da vücuttan geçerek kolesterolü alır Kolesterola ve kalbe iyi gelir Mısır, folat, aminoasit ve B vitamini açısından da zengindir Bu 3 bileşen, Homosistem seviyelerini düşürür Önemli metabolik süreçleri üretir Homosistem düzeyleri yükseldiğinde, kalp krizi, inme veya periferik damar hastalıkları görülebilir

    Kanserle savaşır: Akciğer kanseri riskini azaltan antioksidan özelliklere sahip karotenoid içerir 8 yıl boyunca mısır yiyen kişilerin kanser olma riskinin % 27 azaldığı izlendi Yardımcı gıdalar, papaya, kabak, portakal, kırmızı biber ve şeftalidir Sindirim sistemini sağlıklı tutar ve kolon kanserini önleyicidir

    Anemiyi engeller: Mısırdaki B12 vitamini ve folik asit, demir eksikliği sonucu oluşan kansızlığı önler
    Sindirim sistemini temizler Mısırdaki çözünmez lifler hemoroid ve kabızlık gibi sindirim rahatsızlıklarına iyi gelir Lifler dışkıyı şişiren ve hareketini hızlandıran suyu emer

    Beyni besler: B1 vitamini, beynin temel fonksiyonlarını yerine getirmesini sağlar, bilişsel görevlerini bildirir, enerji sağlar ve gıda dönüşümü için idealdir Sağladığı Tiamin ile, zihinsel fonksiyonları yerine getirir

    Gözlere iyi gelir: Beta karoten ve folat sayesinde yaşa bağlı dejenerasyonu geciktirir Beta karoteni A vitamininde bulunur Ispanak ve havuçtan sonra en çok mısırda A vitamini bulunur

    Şeker hastalarına iyi gelir Diyabet gıda piramidinde, hububat, bezelye, patates ve fasülyenin yanında, mısır nişastası olarak kullanılabilir Vitamin ve mineralleri, insülinin makul bir aralıkta kalmasını sağlar

    Cilde faydalıdır: Mısır özü yağı zengin bir linoleik asit kaynağıdır Bu asitler cildin temeli için gereklidir Mısır nişastası, döküntü ve tahrişlere iyi gelir

    Gebelikte kullanılır: Hamile kalmak için yeterli miktarda folat gerekir, o da mısırda bulunur Yeni hücre gelişimine ve gebeliğe yardımcı olur Mısır ekmeği ve mısır gevreği çeşitlere eklenebilir




  3. Eleman
    Devamlı Üye
    Mısır karadeniz bölgesi ile akdeniz bölgesinde yetiştirilmektedir. karadenizde yetiştirilen mısır tüketim amacı ile yetiştirilmekte ve bölge halkı tarafından tüketilmektedir. akdeniz bölgesinde yetiştirilen mısır ise sanayide kullanılmakta ve tüm türkiyeye satışı yapılmaktadır. Mısır doyurucu bir besindir. Ama sindirimi biraz zordur guatr hastalığı olanlar mısır yemekten kaçınmalıdırlar.




+ Yorum Gönder


mısır koçan