+ Yorum Gönder
Gizliyara Güncel Konu Arşivi ve Bilgi Hazinesi Forumunda Ülkemizde yıllara göre sebze ve meyve üretim miktarı Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Ziyaretçi

    Ülkemizde yıllara göre sebze ve meyve üretim miktarı








    Ülkemizde yıllara göre sebze ve meyve üretim miktarı ve Marmara Bölgesinde Son 5 yılda üretilen sebze ve meyve miktarı nedir?bunun dışında bana marmara bölgesi hakkında genel olarak sahip olduğu özellikler hakkında kısa olması şartı ile bir kaç tane bilgi verebilir misiniz.







  2. Asel
    Bayan Üye





    Dünyada yetiştiriciliği yapılan 140 adet bağ-bahçe türünün 80’den fazlası ülkemizde yetiştirilmektedir. 2003 yılı itibariyle yaklaşık 13 milyon ton meyve üretimimiz içinde üzümsü meyveler % 35 ile en önemli paya sahiptir. Üzüm, bu grubun ticari önemi en fazla olan meyvesidir. İncir ise üzümsü meyveler grubunun gerek üretim gerekse ihracat açısından ikinci önemli ürünüdür. Yumuşak çekirdekli meyveler, taze meyve üretimimizin % 23'ünü oluştururken elma bu grubun en önemli meyvesidir. Turunçgil meyveleri, taze meyve üretiminden % 19 pay almaktadır. Taş çekirdekli meyve grubunun meyve üretimimiz içindeki payı ise % 19 olup, kiraz, kayısı, erik ve şeftali bu grubu temsil eden meyveler olarak dikkat çekmektedir. Dünya üretiminde birinci sırada yer aldığımız kiraz, en çok ihracatını gerçekleştirdiğimiz meyve durumundadır.



    Muz, üzüm, portakal, elma, mandarin, armut, şeftali, nektarin, limon ve erik dünyada en fazla üretilen meyvelerdir. Dünya toplam üzüm üretiminin % 5,4’ü, portakal üretiminin % 2’si, elma üretiminin % 3,7'si, mandarin üretiminin % 2,5’i, armut üretiminin % 1,8’i, şeftali üretiminin % 2,4’ü, limon üretiminin % 4,3’ü, erik üretiminin % 2,1’i ülkemiz tarafından karşılanmaktadır. Türkiye; incir, kayısı, kiraz ve ayva üretiminde dünyada birinci sırada yer almaktadır.



    Üzüm üretimimiz İzmir, Manisa ve Denizli illerinde yoğunlaşmaktadır. İncir üretimi Ege Bölgesi’nde yoğunlaşmasına karşılık, üretimin % 90’ının ihraç edildiği “Bursa Siyahı” Bursa çevresinde yetiştirilmektedir. Son yıllarda Doğu Karadeniz Bölgesi’nde kivi yetiştiriciliğinde önemli ilerlemeler sağlanmıştır. Kiraz üretimimiz Afyonkarahisar, Kocaeli, Manisa, İzmir Isparta ve Amasya’da yoğunlaşmaktadır. Şeftali üretiminin en fazla yapıldığı il Bursa’dır. Malatya ili, Türkiye kayısı üretiminin % 52’sini gerçekleştirmektedir.



    Türkiye’de yetiştirilen yaş meyve türlerini şöyle sıralayabiliriz.



    a) Yumuşak Çekirdekli Meyveler
    - Armut

    - Ayva

    - Elma

    - Muşmula

    - Yenidünya



    b) Sert Çekirdekli Meyveler
    - Erik

    - Kayısı

    - Kızılcık

    - İğde

    - Kiraz

    - Şeftali

    - Vişne

    - Zerdali



    c) Üzümsü Meyveler
    - Nar

    - Dut

    - İncir

    - Muz

    - Üzüm

    - Çilek

    Türkiye’nin Yaş Sebze Üretimi


    Soğan, patates, sarımsak gibi yumru bitkiler hariç tutulduğunda, ülkemiz sebzeler üretiminin % 47'si meyvesi yenen sebzelere ait olup domates, biber, kavun, karpuz, patlıcan ve hıyar ekonomik anlamda bu grubu temsil eden en önemli sebzelerdir. Ülkemiz; biber, domates, hıyar ve taze fasulye üretiminde dünya üçüncüsü konumundadır.



    Patates, domates, karpuz, lahana, hıyar, kornişon, kavun ve havuç dünyada en fazla yetiştirilen sebzelerdir. Dünya toplam domates üretiminin % 6,6'sı, biber üretiminin % 7.4'ü, karpuz üretiminin % 4.5'i, hıyar-kornişon üretiminin % 4.4'ü, soğan üretiminin % 3.2'si ve patates üretiminin % 1.7'si, ülkemiz tarafından karşılanmaktadır.



    Ülkemiz sera varlığı açısından 30.000 hektar ile Avrupa’da ikinci sırada yer almaktadır. Örtü altı üretim, özellikle Akdeniz sahillerinde yoğun olarak yapılmaktadır. Kış aylarında sofralık tüketime yönelik sebzelerin (domates, biber, patlıcan, kabak vb.) örtü altında üretimi Antalya’da, yaz aylarında ise açık alanda sebze üretimi Bursa bölgesinde yoğunlaşmaktadır.



    Türkiye’de yetiştirilen yaş sebze türlerini şöyle sıralayabiliriz.



    a) Meyvesi Yenen Sebzeler
    - Kavun

    - Karpuz

    - Balkabağı

    - Kabak

    - Hıyar

    - Patlıcan

    - Bamya

    - Domates

    - Dolma Biber

    - Sivri Biber



    b) Yaprağı Yenen Sebzeler
    - Lahana

    - Enginar

    - Kereviz

    - Marul

    - Ispanak

    - Pırasa

    - Pazı

    - Semizotu



    c) Bakliyat Sebzeler
    - Fasulye

    - Bezelye

    - Bakla

    - Barbunya



    d) Soğansı, Yumru ve Kök Sebzeler
    - Patates

    - Taze ve Kuru Soğan

    - Havuç

    - Turp

    - Yer elması

    - Sarımsak



    e) Diğer Sebzeler
    - Karnabahar

    - Kuşkonmaz

    TURUNÇGİLLER

    Turunçgiller (Narenciye); portakal, limon, mandarin ve altıntop (greyfurt) gibi “Citrus” cinsine ait türleri içermektedir. Zengin bir C vitamini içeriğine sahip olan turunçgil insan sağlığı için son derece önemlidir.



    Taze olarak tüketiminin yanında; meyve suyu, konsantre, reçel, marmelat olarak çeşitli ürünlere işlenebildiği gibi kabuklarından da esans elde edilebilmektedir.



    Gelişmiş ülkelerde işlenmiş turunçgil ürünlerinin tüketimi taze tüketimden daha büyük bir artış göstermektedir. Ayrıca modern işleme tesislerinin bulunması, tüketiminin daha kolay olması, nakliye ve depolama koşullarına uygun olması gibi faktörler bu ülkelerde işlenmiş turunçgil ürünlerinin tüketimini de artırmaktadır.



    Dünyada Durum


    Turunçgil yetiştiriciliği dünyada ve Türkiye’de zaman içerisinde önemli derecede gelişme göstermiştir.



    Şekil 1: Dünya Turunçgil Üretimi (2005)



    Portakal
    57%

    Mandarin
    22%

    Limon veLaym
    12%

    Diğer
    6%

    Greyfurt ve pomelo
    3%



    2005 yılı itibariyle dünya yaş meyve sebze üretiminin yaklaşık %21’ini turunçgiller oluşturmaktadır. Yine aynı yıl itibariyle 3.217 milyon ton olan üretim, 7,5 milyon hektar alanda yapılmaktadır. Diğer yandan üretiminin %56’sını portakal, %22’sini mandarin,%12’sini limon, %3’ünü altıntop ve pomelo, %6’sını ise diğer türler oluşturmaktadır(2). Dünyada portakal üretimi son on yılda % 30 artarak, özellikle işlenmiş portakal ürünlerine yönelme olmuştur.



    2005 yılı verilerine göre Brezilya 20 milyon ton üretimle birinci sırada, 16 milyon tonluk üretimle Çin ikinci, 10 milyon tonluk üretimle ABD ise üçüncü sırada yer alırken, Türkiye 2,9 milyon tonla dünya turunçgil üretiminde 10. sırada yer almaktadır(4)(2). Turunçgil üretiminde Çin verimin düşük olmasına rağmen, üretim alanı ve üretim miktarındaki artış ile dikkat çekmektedir.Turunçgil, üretim dönemleri itibariyle dünyada birbirini takip ettiğinden yıl boyunca arzı devam edebilen bir ürün grubudur.



    Yapıan araştırma sonuçlarına göre dünya üretiminin tüketimin üzerinde olması arz fazlalığının oluşmasına neden olmaktadır.Dış ticarette, kolay bozulması ve uluslar arası rekabetteki katı koşullar nedeni ile ürün en yakın pazarlara yönelmektedir. Ayrıca önemli üretici ülkelerin aynı zamanda AB üyesi olmaları bu ülkelerin turunçgil piyasasında ayrıcalıklı bir konumda yer almalarını sağlamaktadır.



    Üretimin yoğun olarak yapıldığı Akdeniz Havzası ülkeleri bir araya gelerek 1950 yılında CLAM (Akdeniz Narenciye İrtibat Komitesi)’ı kurmuşlardır. İtalya’da kurulan CLAM’ın merkezi İspanya’nın Madrid şehrindedir. Türkiye bu komiteye 1989 yılında üye olmuştur. Diğer üyeler ise İspanya, Fas, İsrail, Tunus, İtalya, Kıbrıs Rum Kesimi, Yunanistan, Fransa ve Cezayir’dir. Komite her ay olağan toplantı yaparak narenciye sezonu hakkında istatistik bilgi alışverişinde bulunulmakta, yasal uygulamalar ve pazar şartlarına bağlı sorunlar ile çözüm önerileri üzerinde durmaktadır.

    2005 yılı dünya ihracat rakamlarına bakıldığında, toplam ihracatın %47’sini portakal, %27’sini mandarin, %14’ünü limon, %8’ini ise altıntop’un oluşturduğu görülmektedir(Tablo 1).





    Tablo 1. Türler Bazında Dünya Narenciye İhracatı (1000 ton)



    Çeşit
    2000
    2001
    2002
    2003
    2004
    2005
    2005 (%)

    Portakal
    4.112
    4.237
    4.480
    4.480
    4.317
    4.359
    47

    Mandarin
    1.888
    2.017
    2.305
    2.343
    2.905
    2.530
    27

    Limon
    1.159
    1.263
    1.318
    1.302
    1.304
    1.274
    14

    Greyfurt
    758
    799
    782
    895
    697
    716
    8

    Diğer
    276
    229
    361
    397
    410
    405
    4

    Toplam
    8.193
    8.545
    9.246
    9.417
    9.633
    9.284
    100




  3. Ziyaretçi
    banada aynısı aciL Lazım !




  4. Nesrin
    Devamlı Üye
    Ülkemiz de bilindiği gibi yapılan ekonomi faaliyetlerden biride bilindiği gibi tarımdır. bunun dışında bilindiği gibi ülkemizde en çok yetişen ve ihracatı yapılan meyve ve sebzeler bilindiği gibi zeytin fındık çay . gibi tarım ürünleridir.

+ Yorum Gönder


marmara bölgesi portakal uretimi son bes yil,  limonun son 5 yillik uretim sayisi nedir