+ Yorum Gönder
Okul ve Eğitim ve Coğrafya Forumunda Cografya soruları karadeniz bölgesi Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Dr Zeynep
    Bayan Üye

    Cografya soruları karadeniz bölgesi









    Karadeniz Bölgesi Soruları ve Cevapları



    cografya-sorular-.jpg


    Soru 1. Karadeniz Bölgesi'nin bazı bölümlerinde narenciye tarımı yapılabilmektedir. Bunu sağlayan temel etken aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Tarım alanlarının sulanabilir olması.

    B) Akdeniz iklimi özellikleri görülmesi.

    C) Deniz etkisine açık olması.

    D) Yer şekillerinin engebeli olması.

    E) Topraklarının verimli olması.



    Soru 2.Türkiye'de seracılığın daha çok Akdeniz ve Ege bölgesinde yaygın olmasında;

    I.Sulama olanaklarının daha elverişli olması

    II.Toprağın seracılığa daha uygun olması

    III.Seracılığın daha ucuza yapılabilmesi

    IV.Sıcaklık ortalamalarının daha yüksek olması gibi olgulardan hangileri daha çok etkilidir?

    A) I ve II B) II ve III C) III ve IV

    D) I ve III E) II ve IV



    Soru 3.Aşağıdakilerden hangisi Türkiye'de büyükbaş hayvancılığın yaygın olarak yapıldığı bölümlerden biridir?

    A) Antalya bölümü

    B) İç Batı Anadolu

    C) Erzurum-Kars bölümü

    D) Konya bölümü

    E) Güney Marmara bölümü



    Soru 4.Doğu Anadolu Bölgesinin iç Anadolu Bölgesinden daha fazla yağış almasında;

    I. Enlem

    II. Denizden uzaklık

    III. Yükselti

    IV. Sıcaklık ortalamalarının (bilgi yelpazesi.net) daha yüksek olması gibi faktörlerden hangisi yada hangileri çok daha etkilidir?

    A) I ve II B) II C) II ve III

    D) III E) I ve III



    Soru 5. Türkiye'de iklim koşulları göz önüne alındığında ahşaptan yapılan evlerin aşağıdaki bölgelerden hangisinde en çok görülmesi beklenir?

    A) İç Anadolu

    B) Akdeniz

    C) Karadeniz

    D) Doğu Anadolu

    E) Ege



    Soru 6.Aşağıdaki isimleri yazılı göllerden hangisi Akdeniz Bölgesinde yer almaz?

    A) Beyşehir B) Burdur C) Acıgöl

    D) Çıldır E) Eğirdir



    Soru 7. Karadeniz Bölgesi’nin kıyı kesimlerinde köy yerleşmeleri daha çok dağınık ve küçük mahalleler halindedir.

    Bu durumun oluşmasında;

    I. Tarım alanlarının dağınık olması

    II. Dağların doğrultusu

    III. Suyun bol olması

    IV. Nüfus yoğunluğunun fazla olması gibi faktörlerden hangileri etkilidir?

    A) I ve II B) II ve III C) III ve IV

    D) I ve III E) II ve IV



    Soru 8. Aynı tür tarım ürününün Akdeniz Bölgesi ve Karadeniz Bölgesinde farklı zamanlarda olgunlaşmasının temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Toprak çeşidinin farklılığı

    B) Yağış miktarlarının farklı olması

    C) Enlemlerinin farklı olması

    D) Yağışın yıl içindeki dağılışı

    E) Bitki örtüsünün farklı olması



    Soru 9.Türkiye'deki endüstri kurumlarının büyük çoğunluğunun Marmara Bölgesinde toplanmasında;

    I.Nüfus yoğunluğunun fazla olması

    II.Ulaşım imkanlarının kolaylığı

    III.Enerji üretiminin fazla olması

    IV.Yeraltı kaynaklarının zengin olması gibi faktörlerden hangisi yada hangileri çok daha etkilidir?

    A) I B) II ve III C) III ve IV

    D) II E) I ve III



    Soru 10. Karadeniz Bölgesi’nde dağların doğrultusu aşağıdakilerden hangisini olumsuz yönde etkilememiştir?

    I. Yağış miktarını

    II. Ulaşımı

    III. Balıkçılığı

    IV. Yerleşmeyi

    A) I ve II B) II ve III C) III ve IV

    D) I ve III E) II ve IV



    Soru 11.Tarım alanlarından bir yıl içinde birden çok ürün alma bakımından en elverişli koşullara sahip olan ova aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Çarşamba

    B) Iğdır

    C) Çukurova

    D) Adapazarı ovası

    E) Ergene havzası



    Soru 12. Ege Bölgesinin Menteşe Yöresi’nde nüfusun seyrek olmasının temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

    A ) Yağış miktarının az olması

    B ) Yer şekillerinin engebeli olması

    C ) İklimin elverişli olmaması

    D ) Ortalama yükseltisinin az olması

    E ) Deniz etkisine kapalı olması



    Soru 13. Sebze tarımı açısından en az elverişli olan bölge Doğu Anadolu Bölgesidir. Bunda;

    I.Yıllık ortalama sıcaklığının düşük olması

    II.Tarım alanlarının yetersiz olması

    III.Toprağın sebzeciliğe elverişli olmaması

    IV.Ortalama yükseltisinin fazla olması

    gibi faktörlerden hangileri daha fazla etkilidir?

    A) I ve II B) II ve III C) III ve IV

    D) I ve III E) II ve IV



    Soru 14.

    I.Yıllık yağış miktarları

    II.Geniş alüvyal ovaların yer alması

    III.Dağların uzanış biçimi

    IV.Kış sıcaklığı

    Yukarıdakilerden hangileri Orta Karadeniz ile Doğu Karadeniz Bölümünün ortak özelliği değildir?

    A) I ve II B) II ve III C) III ve IV

    D) I ve III E) II ve IV



    Soru 15.Mercimek Türkiye'nin hangi Bölgesinde daha çok yetiştirilmektedir?

    A) Akdeniz

    B) Marmara

    C) İç Anadolu

    D) G. Doğu Anadolu

    E) D. Anadolu



    Soru 16.Makineli tarım, Marmara, İç Anadolu ve Ege Bölgelerinde yaygınlaştığı halde Karadeniz Bölgesinde yaygınlaşmamıştır. Bu durum(bilgi yelpazesi.net) Karadeniz Bölgesinin hangi özelliğinin bir sonucudur?

    A) Hayvancılığın gelişmiş olması.

    B) Makine kullanımına elverişli tarım alanlarının sınırlı olması.

    C) Tarım gelirlerinin yüksek olması.

    D) Tarım etkinliklerine elverişli sürenin kısa olması.

    E) Tarımsal nüfus yoğunluğunun fazla olması.



    Soru 17.Türkiye'de Van Gölü çevresinde ve Konya Ova’sında olduğu gibi suları denize ulaşamayan kapalı havzalar vardır. Bu tür havzalarının oluşması aşağıdakilerden hangisi ile ilgilidir?

    A) Coğrafi konumu

    B) Karasallık

    C) Eğim fazlalığı

    D) Yağış rejimi

    E) Yer şekillerinin oluşumu



    Soru 18.Yukarı Kızılırmak Bölümü, İç Anadolu Bölgesi’nin nüfus yoğunluğu en az olan bölümüdür.

    Aşağıdakilerden hangisi bu durumun bir nedeni olamaz?

    A) Yükseltinin fazla olması

    B) İklimin sert olması

    C) Sanayinin yetersiz olması

    D) Yüzölçümünün küçük olması

    E) Tarım alanlarının sınırlı olması



    Soru 19. 1990 sayımına göre Türkiye'de kent nüfusu kır nüfusundan fazladır. Bu farklılığının en belirgin olarak görüldüğü bölge Marmara Bölgesidir.

    Bu durum Marmara Bölgesinin öncelikle hangi özelliğine bağlanabilir?

    A) Sanayinin gelişmiş olmasına

    B) Boğazların bulunmasına

    C) Tarım alanlarının dar olmasına

    D) Geçiş iklimine sahip olmasına

    E) Ekonomik değeri yüksek ürün çeşidinin az olmasına



    Soru 20. Ege Bölgesi'nde dağlar kıyıya dik uzanma- sından dolayı nemli hava kütleleri 150-200 km iç kısımlara kadar sokulabilme özelliği göstermektedir.

    Buna göre, aşağıda belirtilen yargılardan hangisi bu durumu kanıtlayıcı niteliktedir?

    A) Denizli'de Turunçgil tarımının yapılması

    B) Bölge içerisinde turizmin gelişmiş olması

    C) İzmir Limanı'nın hinterlandının geniş olması

    D) Bölgenin, bölümleri arasında farklı iklim tiplerinin görülmesi

    E) Bölge içerisinde nüfusun kıyı kesimlerde yoğunlaşması



    CEVAP ANAHTARI



    1.B 2.C 3.C 4.D 5.C 6.D 7.A 8.C 9.D 10.A 11.C 12.B 13.E 14.A 15.D 16.B 17.E 18.D 19.A 20.A








  2. Meryem
    Bayan Üye





    konu başlığı karadniz bölgesi olmasına rağmen sorular hep ege ve güneydoğudan gelmiş en baştaki soru karadeniz bölgesinden ondada zaten bölgede pek narenciye olmuyor




+ Yorum Gönder