+ Yorum Gönder
Gizliyara Güncel Konu Arşivi ve Ders Notları Forumunda Neden bir fincan kahvenin hatırı var da, bir fincan çayın hatırı yoktur Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Ziyaretçi

    Neden bir fincan kahvenin hatırı var da, bir fincan çayın hatırı yoktur








    Neden bir fincan kahvenin hatırı var da, bir fincan çayın hatırı yoktur?







  2. Ayyıldız Bayrak
    Devamlı Üye





    Türk kahvesi güzel sohbetlerin en güzel şahidi, yorgunluğun ilacı, keyifli bir tutkudur. Ama bol köpüklü pişirmek için bazı püf noktalarını bilmek gerekir.
    Türk kahvesinin geçmişi

    Her ne kadar Kuzey Afrika kökenliyse de, "kız isteme" ritüellerinden "fal bakma" alışkanlığına kadar bir dizi gündelik hayat kültürünü de temsil eden Türk kahvesi, son yıllarda hazır (granül) kahvenin kazandığı yaygınlığa rağmen 'iktidar koltuğunu' terk etmiyor. Kesin tarih tartışmalı olsa da, kahvenin bu topraklara 16. yüzyıl ortalarında Arap Yarımadası'ndan geldiği biliniyor.

    Kahve pişirmenin püf noktaları

    Bakır ya da pirinç ibrikler, telkari gümüşten cezve ve fincan zarfları, işlemeli tepsiler, türlü motiflerle bezenmiş İznik ve Kütahya üretimi porselen fincanlar ve tabaklar, soğutma kabı, muhafaza kutusu vs. kahvenin geçmiş zamanlarda keyif hayatının ne kadar önemli bir alanını oluşturduğuna işaret ediyor.

    Türk kahvesi nasıl yapılmalı?

    Kahveyi bakırdan bir cezvede pişirmeniz kahvenizin lezzetini katlayacaktır. Alüminyum cezvede yapılmış kahve çabuk pişeceğinden lezzeti de ağır ateşte pişen kahve ile bir olmaz. Kahvenin suyu soğuk olmalı. Suyunun içine kaç kişilik kahve yapacaksanız çay kaşığı ile her fincana iki kaşık olacak şekilde kahve ekleyin. Şekerini de az, orta ya da çok şekerli olarak göz kararı ayarlayabilirsiniz. Ateşi en kısıkta olmalı. 15 dakikalık ortalama bir süre ateş üzerinde kalmalı. Köpürmeye başladığında ateşin üstünden alın; fincanlara köpüğü paylaştırın ve sonrasında tekrar ateşe koyun, tekrar kabardığında fincanlara paylaştırın.

    Kahvenin sunumu da özen ister!

    Kahvenin yanında mutlaka bir bardak suyu misafirlerinize ikram etmelisiniz. Bu suyun içimi ile ilgili, en yaygın bilinen gerçek kahve içildikten sonra suyun içilmesidir.

    İkinci bilinen ve kahvenin tadını doğru hissetmek için önerilen ise suyun kahveyi içmeden önce içilmesidir.

    Nedeni ise; damağı önceden temizleyerek kahvenin tadına daha çok varmaktır.

    Kahvenin sunumuna eşlik edecek tepsiler bakırdan ya da pirinçten yapılmış olabilir. Kahve fincanlarınızı da yine sunum tarzınıza uygun olarak seçmelisiniz.

    Bakır ya da pirinç bir tepside ikram edecekseniz ince ayaklı, zarif kahve fincanlarında ikram etmeniz sunumunuzda bir bütünlük oluşturacaktır.

    Kahvenin yanında çikolata ya da Türk lokumu ikram etmeniz ise oldukça zengin bir görüntü oluşturacak ve kahvenin keyfini ikiye katlayacaktır.

    Şimdilerde Türk kahvesinde moda olan damla sakızlı Türk kahvesini de hazır olarak alabilir ve misafirlerinize farklı bir lezzetle de tanıştırabilirsiniz…

    Kahvenizi serin ve kuru bir yerde saklamalısınız. Baharat ve keskin kokulu yiyeceklerde uzak tutmalısınız çünkü fazlasıyla çabuk bozulur.
    Keyifli sohbetlerinizin harika partneri Türk kahvesini nefis bir şekilde hazırlayın ve bu anın tadını çıkarın…




+ Yorum Gönder