+ Yorum Gönder
Gizliyara Güncel Konu Arşivi ve Ders Notları Forumunda Canlıların temel bileşenleri konu anlatımı Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Ziyaretçi

    Canlıların temel bileşenleri konu anlatımı








    canlıların temel bileşenleri konu anlatımı







  2. IŞILAY
    Devamlı Üye





    canlıların temel bileşenleri konu anlatımı kısaca bilgiler

    Canlıların temel bileşenleri

    CANLILARIN TEMEL BILESENLERI


    INORGANIK BILESIKLER-----------------ORGANIK BILESIKLER
    Su-----------------------------------------------Karbonhidratlar---*Nükleik asitler
    Asit----------------------------------------------Yaglar
    Baz----------------------------------------------Proteinler
    Tuz----------------------------------------------Enzimler
    Mineraller-------------------------------------Vitaminler


    CANLI NEDIR?

    Canli, organize olan ve bu organize karakteri sayesinde de kendi devamini saglayabilendir. Kendiliginden çesitli kimyasal tepkimeleri gerçeklestiren, bu tepkimeler sayesinde yapi taslarini kendisi olusturabilen veya gerektiginde bunlari yikabilen, üreyebilen, içinde bulundugu kosullardan haber alabilen ve bunlara karsi tepkiler olusturabilen ve en önemlisi de, bunlarin hepsini yapabilmek için mutlaka enerjiye ihtiyaç duyan her sey "canlidir".

    Enerji vericiler : Karbonhidrat, yag, protein
    Enerji verimi : Yag, protein, karbonhidrat
    Yapici-onarici : Protein, yag, karbonhidrat
    Düzenleyiciler : Protein, vitamin, mineraller, su
    Açlik aninda kullanim sirasi : Karbonhidrat, yag, protein
    Sindirim kolayligi : Karbonhidrat, protein, yag

    Canlilarda bulunan maddelerin bir kismi hücre içinde yapilirken, bir kismi da disaridan alinir. Miktari hücrenin görevine göre farklilik gösteren bu maddeler inorganik ve organik bilesikler olmak üzere iki grupta incelenir.


    A- ORGANIK BILESIKLER

    Canlilarin kendi vücutlarinda sentezledikleri bilesiklere denir.

    ENERJI VERIM SIRASI -------VÜCUTTA KULLANIM SIRASI

    1.Yag ----------------------------------------1.Karbonhidrat
    2.Protein ------------------------------------2.Yag
    3.Karbonhidrat ----------------------------3.Protein

    YAPIYA KATILIM SIRASI --------DÜZENLEYICI OLARAK GÖREV YAPAN
    1.Proteinler ------------------------------------1.Su
    2.Yaglar ----------------------------------------2.Mineraller
    3.Karbonhidratlar ---------------------------3.Vitaminler
    4.Vitamin-------------------------------------- 4.Proteinler
    5.Nükleik asitler

    *Karbonhidratlar:Organik bilesikler içerisin de enerji verici ve yapiya katilici olarak görev yaparlar dogada büyük moleküller halinde bulunur.Yapi taslari glikozdur.

    YAPI VE GÖREVLERI
    1.C,H,O, moleküllerinden olusmustur.
    2. Karbonhidratlar yesil bitkilerin yaptiklari fotosentez sonucunda meydana gelir
    3.DNA,RNA,ATP’nin yapisina katilir
    4.Polisakkaritlerin bir kismi hücre zarini yapisina katilir
    5.Karbonhitratlar enerji veren organik bilesik olarak kullanilir.
    Karbonhidratlarin çesitleri


    Organik bilesikler, genellikle canlilarin yapisinda bulunan ve hepsi mutlaka karbon atomu tasiyan moleküllerdir. Ancak; karbon içeren her bilesik organik olmak zorunda degildir.

    a. Karbonhidratlar

    Karbonhidrat, hem canlinin yapisina katilan hem de enerji saglayan karbon, hidrojen ve oksijen elementlerinden olusan organik bilesikler.
    Görevleri;
    1-Nükleik asitlerin ve ATP’nin yapisina katilir.
    2-Polisakkaritlerin bir kismi hücre zarinin yapisina katilir.
    3-Karbonhidratlar enerji veren organik bilesikler olarak kullanilir.
    4-Hücrelere enerji deposu olarak kullanilir.

    Çesitleri;

    - Monosakkaritler;

    Sindirime ugramazlar.
    Yalnizca ototroflar tarafindan sentezlenir.
    Içerdikleri C sayisina göre 2’ye ayrilirlar.
    a) 5C’lu sekerler : Riboz, Deoksiriboz (Pentozlar)
    b) 6C’lu sekerler : Glikoz, Galaktoz, Fruktoz (Hegsozlar)

    Monosakkaritlerin difüzyon hizlari söyledir.
    Galaktoz > Glikoz > Fruktoz

    Riboz ; ATP ve RNA’da bulunur.
    Deoksiriboz ; DNA’da bulunur.
    Glikoz ; Bal,üzüm ve incirde bol bulunur. Açlik ve koma aninda kullanilir.
    Fruktoz ; Bal ve olgun meyvelerde bol bulunur. (=meyve sekeri)
    Galaktoz ; Süt ve süt ürünlerinde bol bulunur. (=süt sekeri). Tabiatta az bulunur. Hayvansal bir besin kaynagidir.

    - Karbonhidratlarin yapitaslaridir.
    - Sindirilemeden kana geçerler.
    - Glikozit bagi içermezler.

    b. Yaglar

    -C,H,O, elementlerinden olusurlar.Bazilarinda P ve N elementleri bulunur.
    -Suda çözünmezler.Alkol,eter,aseton,benzen gibi maddelerde çözünürler.
    -Yapitaslari yag asitleri ve gliserollerdir.
    -Yag asitleri ve gliserol ester baglari ile baglanirlar.
    -En çok enerji veren bilesiktir.
    -Yaglar deri altinda depo edilerek isi yaliyimi saglar ve çarpmalara karsi iç organlari korur.
    -Yaglarin yikimi sonucunda su açiga çikar.Çölde yasayan hayvanlar ise depo ettikleri yag ile su ihtiyacini karsilar.

    YAGLARIN ÖZELLIKLERI

    1.Büyüme ve onarima yardimci olur.
    2.Besin olarak kullanilir.
    3.Enerji verici olarak kullanilir.
    4.Vücut isisini ayarlar.
    5.Organlara destek olup darbelere karsi korur.

    Yaglar molekül yapilarina göre ikiye ayrilir

    1-Basit yaglar:

    -Nötral yag veya trigliseritte denir.
    3Yagasidi + 1Gliserol Yag +3H2O
    -Karbonhidratlara göre daha fazla enerji vericidirler.
    -Yikimlari zor oldugu için enerji için önclikli karbonhidratlar kullanilirlar.
    -Karbonlari arasinda tek bag olan yaglara doymus yaglar denir.Genelde hayvansal kökenlidirler. -Karbonlari arasinda çift bag olan yaglara ise doymamis yaglar denir.Bitkisel yaglar denir.

    2-Bilesik yaglar:

    -Fosfolipidler:Yapilarinda nötral yaglardan farkli olarak fosfat ve azot bilesikleri bulunur.Fosfo lipidler hücre zarinin yapisina katilirlar.
    -Glikolipidler:Glikoz ile bag yapmis yaglardir.Hücre zarinin yapisinda yer alirlar.
    -Steroitler:Hormonlarin ve vitaminlerin yapisina katilirlar.
    -Yag Asitleri:Yaglarin yapitaslarindandi.Genelde bilesikler halinde bulunurlar.




+ Yorum Gönder