+ Yorum Gönder
Sağlık Merkezi ve Diyet ve Beslenme Forumunda K vitamini ne işe yarar ? Konusunu Okuyorsunuz..
  1. IŞILAY
    Devamlı Üye

    K vitamini ne işe yarar ?








    K vitamini ne işe yarar

    K vitamin yağda eriyen bir vitamindir ve üç şekilde bulunur. K1 sarı renkli bir maddedir, doğal olarak bitkiler tarafından üretilir, ama suni olarak elde edilmesi de mümkündür. K2 vitamini biraz daha düşük etkinlikte bir bileşen şeklidir; soluk sarı renklidir ve yapısı Kı’e kıyasla doymamıştır. İnsanın midebağırsak yollarındaki çeşitli mikroorganizmalar tarafından sentezlenir. K3 vitamini (menadiyon) sentetik kökenlidir ve diğer şekillere kıyasla daha az önemlidir. K4 ve Ks de suni yoldan elde edilebilir. Doğal K vitaminin (K1 ve K2) iki katı kadar etkilidirler. K vitamini de, E vitamini gibi, insan sağlığı için vazgeçilmez olan, benzer kimyasallardan oluşan, kinon adı verilen bir grup halinde bulunurlar. K vitamini gereksiniminin büyük bölümü bağırsaktaki bakteri tarafından üretilen K2 tarafından karşılanır. Yeşil sebzelerde, deniz yosunu, patates, karaciğer, yumurta, buğday tohumu, balık, kabuklu yemişler, kaba yonca, pekmez, yoğurt, balık karaciğeri yağı, süt ürünleri, mısır ve soya fasulyesi yağında bulunur. biber hapı
    K vitamini 1935′te Henrik Dam tarafından keşfedilmiştir. Kaba yonca ile bozulmuş balık unundan elde ettiği karışımın, az yağlı rejimle beslenen tavuklardaki kanamayı durdurduğunu bulmuştur. Kaba yoncadan ayrıştırılan kimyasal fillokinondur (K1). K vitamini ısıya, hava ve neme dayanıklıdır. Ama bileşenleri, güneş ışığı ya da ultraviyole karşısında kolayca ayrışır. Yağda eriyen diğer vitaminler gibi, K vitamini de bağırsaklardaki yağ tarafından emilir ve lenfatik sistem aracılığıyla kan dolaşımına dahil olur. devamını oku…







  2. Mesport
    Moderators





    K VİTAMİNİ HAKKINDA BİLGİ

    K Vitamini
    Asıl adı naftakinondur. Doğada K-1 ve K-2 olarak iki şekilde bulunur. K-1 vitamini bitkilerde olan, iki form halinde, filokinon ve fitomenadion olarak adlandırılan cinsidir. K-2 ise barsaklardaki bakteriler tarafından da üretilen, bir çok çeşidi bulunan bir grup menakinon denen organik bileşenlerdir. Sentetik olarak üretilen cinsine de K-3 menadion denilir ve doğal olanlardan 2 kat daha güçlüdür. Yağda eriyen bir vitamin olması sebebi ile barsaklardan yağlarla emilerek karaciğere gelir. Isıya dayanıklıdır. Alkali, kuvvetli asitler, radyasyon ve okside edici ajanlar tarafından etkisizleşir. Fazla E Vitamini alınması, K Vitaminin emilimini bozar. Yoğurt, kefir asitlenmiş süt barsaklardaki bakterilerin K Vitamini üretmesini arttırır. Barsak bakterilerinin aleyhine olan antibiyotikler K Vitamini üretimini engeller.





+ Yorum Gönder


k vitamini ne işe yarar