+ Yorum Gönder
Bölge bölge Türkiye ve Doğu Anadolu Bölgesi Forumunda Kars Digor İlçesi Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Suskun Karizma
    Devamlı Üye

    Kars Digor İlçesi








    Kars Digor İlçesi

    Kars Digor.jpg

    İlçemizin yüzölçümü 1136 Km2’ dir. Digor İlçesinin doğu sınırında Ermenistan batı ve kuzey sınırında Kars Merkez İlçesi güney sınırında ise Kağızman ve Iğdır’ın Tuzluca İlçeleri bulunmaktadır.
    İlçemizin rakımı 1450’ dir. Ermenistan ile olan sınır uzunluğu 62 Km.’ dir. İlçemizin genel nüfusu 22.10.2000 yılı sayımına göre 25125’ dir. İlçemizin nüfusu iki sayım arasında 250 kişi düşmüştür. İlçemizin nüfus yoğunluğu 22’dir. İlçe Merkezinde ve 6 köyümüzde Kadastro çalışması yapılmışDağpınar Kasabası Gülhayran Köyü ve Şatıroğlu Köyünde Kadastro çalışmaları devam etmektedir.

    İlçemiz tarihi hakkında elimizde kesin bilgi ve belge bulunmamaktadır. Ancak araştırmalarda 1887 – 1888 yıllarında beş Türk ailesinin bölgeye gelip yerleştiklerini ve Digor’ un temelini attıklarını öğreniyoruz.

    İlçe Osmanlı İmparatorluğu döneminde bir süre Arpaçay’ a bağlı bir köy olarak bulunmuş; daha sonra ise Kağızman ilçesine bağlanmıştır. Bu bağlılık Nahiye olarak devam ettikten sonra 1953 yılında Digor’ un ilçe olması ile sona ermiştir.O tarihten itibaren de Kars İline bağlı bir ilçe olarak bulunmaktadır. Kars’la birlikte 40 yıl Rus işgalinde kalan Digor; 22 Ekim 1920 tarihinde Rus işgalinde kurtarılmıştır.


    DÜĞÜN KINA GECESİ YÖRESEL İFADELER TÜRKÜLER MANİLER AĞITLAR YÖRESEL GİYİM v.s.



    HALK OYUNLARIMIZ

    Üç ayak Ağırbar Temirağa Üç Katır Koçari Tavuk Barı Hoş Geliş Sarı Seyran Hoş Bilezik Kesmeli Sarı Seyran Şeyh Şamil Kömür Gözlüm



    YEMEKLERİMİZ

    Hamur İşleri

    1


    Mantı: a- Etli mantı b- Yaprak mantı.

    2


    Feselli: Hamur yapılarak yufka açılır. Yufkanın üzeri yağlanarak sac üzerinde pişirilir.

    3


    Katmer: Yufkalar yağlanarak üst üste dizilerek tepsi içerisinde sac altında pişirilir.

    4


    Ekmek yağlaması: Sac üzerinde pişirilen ekmeklere yağ sürülerek yenir.

    5


    Bişi

    6


    Mafiş: Kare şeklinde kesilen yufkalar kızgın yağda pişirilir.

    7


    Lokum: Yumuşak hamurdan küçük yumrular yapılarak kızgın yağda pişirilir.

    8


    Gevrek: Kaymaktan hamur yoğrularak yufka açılır sac üzerinde pişirilir.

    9


    Gagala: Kaymaktan hamur yoğrulur muhtelif büyüklüklerde yuvarlanarak tepsi içinde sac altında pişirilir. Yağsız ve kaymaksız olarak yapılanları da vardır.

    10


    Kuymak: Kaymak kaynatılarak içine mısır unu karılarak pişirilir. İnce kıvamagelince ekmekle yenir.

    11


    Hasuta: Mısır ve buğday unundan yapılır. Kuymakın tatlı halidir.

    12


    Haşıl: sütün içerisine ince bulgur katılarak yenir.

    13


    Kemsel Aşı ( Hamur Kesmeli)

    14


    Nezik ( Süt kaymağı ve un ile yoğrularak sac üzerinde pişirilir.)

    15


    Un Eriştesi ( el kesimi )

    16


    Hengel

    17


    Ekmek Aşı

    18


    Koğut

    19


    Kurut

    20


    Kaz Pilavı

    21


    Kaz Kızartması

    22


    Kaz Çekmesi

    23


    Kaça-Kuça

    24


    Baş Ayak

    25


    Erişte Pulo

    26


    Sacda Kuzu

    27


    Kımı Turşusu

    28







  2. Eleman
    Devamlı Üye





    Kars digor ilçesi 62 km ermenistan sınırına sahiptir. Ermenistan sınırında bulunan digor ilçesi karsın kağızman ilçesine ve ığdırın tuzluca ilçesine komşudur. Digora 1887 – 1888 yılları arasında beş türk ailenin yerleşmesi ile yerleşimin başladığı düşünülmektedir.




+ Yorum Gönder