+ Yorum Gönder
Bölge bölge Türkiye ve Ege Bölgesi Forumunda Ege Bölgesindeki tarım ürünleri nelerdir tarım ürünleri Kazançları nasıl etkiler Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Mine
    Devamlı Üye

    Ege Bölgesindeki tarım ürünleri nelerdir tarım ürünleri Kazançları nasıl etkiler








    Ege Bölümü’nün Başlıca Tarım Ürünleri



    Tütün : Türkiye tütün üretiminin % 50’sini bu bölge karşılar. Tüm kıyı ovalarında ekimi yapılan ve yurt dışına ihraç edilen tütün en çok Bakırçay Ovası’nda yetiştirilir.



    Zeytin : Akdeniz ikliminin tanıtıcı kültür bitkisi olan zeytin en çok Ege Bölgesi’nde yetiştirilir. Türkiye üretiminin % 48’ini Ege Bölgesi sağlar. Edremit – Ayvalık Yöresi başta olmak üzere tüm kıyı kesiminde ve yer yer 100 km içerilere kadar zeytin yetiştirilir.



    Üzüm : Türkiye’de üzüm üretiminin % 40’ını sağlayan bölge 1. sırada yer alır. Kurutularak ihraç edilen çekirdeksiz üzümün tamamını Ege Bölgesi üretir. Başta Gediz Ovası olmak üzere Büyük ve Küçük Menderes ovalarında yetiştirilir.



    İncir : Kış ılıklığı isteyen ve Akdeniz iklimine uyumlu olan incirin %82’si bu bölgede yetiştirilir. Büyük Menderes, Küçük Menderes ve Gediz ovalarında incir üretimi yoğunlaşır. Kurutularak yurt dışına ihraç edilen incirin en çok yetiştirildiği yer ise Aydın’dır.



    Pamuk : Akdeniz iklimine uyumlu olduğundan kıyı ovalarında ekimi yapılır. Büyük Menderes ve Gediz ovalarında üretimi yoğunlaşır. Türkiye üretiminin % 42’sini sağlayan Ege Bölgesi üretimde ilk sırayı alır.



    Turunçgiller : Akdeniz iklimine uyumlu olan ve kış ılıklığı isteyen turunçgil üretimi, İzmir’in güneyindeki kıyı ovalarında yapılrı. Türkiye üretiminin %10’unu sağlayan bölge, Akdeniz Bölgesi’nden sonra 2. sırayı alır.




    Pirinç : Çöküntü ovalarında ekimi yoğunlaşır.



    Sebze : Bölgenin sebze üretiminde önemli bir yeri vardır. Domates, biber, patlıcan, patates, salata, kereviz, pırasa, başlıcalarıdır.



    Meyve : Bölge kendine özgü meyve üretimi ile diğer bölgelerden ayrılır. İncir, turunçgil ve üzümün yanı sıra elma ve kiraz üretimi de önem taşır.



    İç Batı Anadolu Bölümü’nün Başlıca Tarım Ürünleri



    Haşhaş : Tohumundan yağ ve kozasından morfin yapımında kullanılan afyon sakızının elde edildiği bir bitkidir. Bu nedenle ekimi devlet kontrolünde yapılır. Türkiye üretiminin %90’ını Ege Bölgesi karşılar. Afyonkarahisar çevresinde ekimi yoğunlaşır.




    Tahıllar : Bölgede üretilen tahıl ülke üretiminin % 10’a yakın bölümünü karşılar. Tahıllardan buğday ve arpa, Afyon, Kütahya, Denizli ve Uşak’ta üretilir.



    Şekerpancarı : Önemli bir endüstri bitkisi olan şekerpancarı Afyon, Kütahya ve Denizli’de üretilir.



    Ayçiçeği : Denizel etkilerin sokulmadığı İç Batı Anadolu’da sulanabilen alanlarda yetişir.



    Baklagiller : Uşak, bölgede nohut üretiminin en fazla yapıldığı yerdir.

    bölgesindeki, ege, etkiler, kazançları, tarım, Ürünleri | ege bolgesi tarim urunleri, ege bolgesinde ne yetisir, ege bolgesinde neler yetisir, ege bolgesinde tarim, ege bolgesinde yetisen urunler, ege bolgesinde yetistirilen urunler, ege bolgesindeki tarim urunleri, ege bolgesinin urunleri,








  2. Ziyaretçi





    Hangi İl Hangi ürün ile Meşhurdur

    ADANA : Pamuk ( Beyaz altın )



    AFYON : Haşhaş


    AMASYA : Elma


    ANTALYA : Turunçgil


    Kesme Çiçek Üretimi


    AYDIN : İncir


    BALIKESİR : Ayvalık ve Edremit Zeytini


    BOLU : Seben Elması


    BURSA : Şeftali


    Gemlik ve Mudanya’nın Zeytini


    BİTLİS : Tütün Üretimi


    ÇANAKKALE : Domates


    ÇORUM : Leblebi


    DİYARBAKIR : Karpuz


    EDİRNE : Ayçiçeği-Pirinç


    GAZİANTEP : Antepfıstığı


    GÜMÜŞHANE : Kuşburnu Çayı ve Marmeladı


    GİRESUN : Fındık


    HAKKARİ : Şemdinli Balı


    IĞDIR : Pamuk


    ISPARTA : Elma


    Gül


    KAHRAMANMARAŞ : Tarhana


    KARAMAN : Elma


    KASTAMONU : Tosya Pirinci


    Taşköprü Sarımsağı


    KOCAELİ (İZMİT) : Değirmendere Fındığı


    Yarımca Kirazı


    KÜTAHYA : Tavşanlı Leblebisi


    MALATYA : Kayısı


    MANİSA: Üzüm, Tütün


    MERSİN (İÇEL) : Anamur Muzu


    MUĞLA : Sığla Ağacı ve Yağı


    NEVŞEHİR : Üzüm Bağları ve Şarabı


    Patates


    NİĞDE : Elma, Patates


    ORDU : Fındık, Bal


    OSMANİYE : Yerfıstığı


    RİZE : Çay


    Anzer Balı


    SAKARYA : Patates, Soğan


    SAMSUN : Tütün


    SİNOP : Boyabat Pirinci


    TEKİRDAĞ : Şarköy Üzümü ve Şarabı


    Ayçiçeği


    TOKAT : Tütün


    TUNCELİ : Tek dişli Munzur Sarımsağı


    YOZGAT : Madımak


    ŞANLIURFA : Pamuk


    Ankara: Buğday


    Diyarbakır: Karpuz


    Ağrı: Şeker pancarı


    Bitlis: Buğday


    Artvin: Başta fındık olmak üzere dut, nar,ve üzüm meyveleri de yetişir.


    Bilecik: Buğday


    Bingöl: Ay çiçeği


    Bitlis: Buğday


    Burdur: Gül ve gül yağı


    Çankırı: Arpa ve buğday başta olmak üzere bir çok tahıl ürünü.


    Denizli: Pamuk, buğday, arpa, baklagiller, nohut, haşhaş, şekerpancarı, tütün, anason, susam yetiştirilir.


    Elazığ: Buğday, arpa, tütün.


    Erzincan: Üzüm


    Erzurum: Pancar


    Eskişehir: Kiraz ve vişne başta olmak üzere her türlü meyve.


    Hatay: Narenciye


    İzmir: Üzüm


    Adıyaman: Şeker pancarı ve karpuz




+ Yorum Gönder