+ Yorum Gönder
Eğitimle ilgili Bilgiler ve Eski Misafir Soruları Forumunda Salam ve sosis üretiminde katkı maddeleri Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Ziyaretçi

    Salam ve sosis üretiminde katkı maddeleri








    salam ve sosis üretiminde katkı maddeleri







  2. Mineli
    Devamlı Üye





    Salam Ve Sosis


    salam-ve-sosis.jpg


    Sucuk ve sosis gibi et ürünlerinde ne tür etler kullanılmalıdır? Sakatat ve artıkların kullanılması uygun mudur? Hile olarak kabul edebilir miyiz?

    Salam, sucuk ve sosis gibi et ürünleri ve bu tür ürünlerde dana etinin kullanılması gerekir. Çünkü bu şekilde üretilen ürünler daha lezzetli ve kaliteli olur, Ancak bazı firmalar maliyeti düşürmek için, bu tür ürünlerin içine küçükbaş hayvan etlerini koymakla beraber bu tür ürünlerin kalitesi düştükçe içine etin, değerlendirilemeyen kısımları, sakatat ve artıkları da kullanmaktadır. Böyle üretim yapılması mevzuata uygun bir durum değildir ve tağşiştir yani hile yapılmış olur.




  3. Mineli
    Devamlı Üye
    Sucuk sosis gibi et ürünlerinde kullanılan katkı maddelerinin kullanım amacı nedir? Sağlık açısından bir risk oluşturur mu?

    Et ürünlerinin dayanıklı hale getirilebilmesi ve canlı rengin korunması amacıyla katkı maddeleri ilavesi yapılmaktadır. Ancak katkı maddesi olarak tuz, şeker ve nişastada kullanılmakta ve bunlar sağlık açısından bir risk oluşturmamaktadır. Fakat kimyasal koruyucu olarak kullanılan maddelerin özellikle nitrat belli bir zaman içerisinde doğal olarak “nitrit ve nitrözaminlere dönüşür ve bunlar kanserojen etki yapar.”

    Mevzuatta bu tür katkıların ne kadar kullanılacağı belirtilmiştir ve bu ürünlerin etiketlerinde bu katkıların ne kadar kullanıldığının belirtilmesi gerekir. Ayrıca ülkemizde gıda kontrollerinin yetersiz olması bu riski arttırmaktadır. Bu tehlikeli durum karşısında insanlarımızın bilinçli tüketici olması, sucuk, sosis, salam gibi et ürünlerini çok fazla tercih etmemesi gerekir. Eğer tüketilecekse de kullanılan katkıların göz önünde bulundurulması ve bakanlıktan izin almış olan güvenli firmaların ürünlerinin tercih edilmesi gerekir.

    Bu tür ürünleri sağlık açısından nasıl değerlendirmeliyiz? Her hangi bir risk oluşturur mu?

    Vücut hücre ve dokularının gelişmesi için gerekli olan en önemli faktör proteindir. Çocukluk evresinde beslenme süt ve süt ürünleri ile başlar, daha sonraki yaşlarda et ve diğer ürünler de beslenmeye katılır. Çocukların özellikle kalsiyum ve fosforca zengin olan süt ürünleri ile beslenmesi kemik, diş ve vücut gelişimi için önemlidir. Küçük yaştaki (0-4) çocukların et ürünlerinden özellikle uzak tutulması gerekir. Çünkü yapılan kimyasal katkı maddeleri büyük risk oluşturur, ancak et yedirilebilir, haşlama tercih edilmeli ve etin besin değerinin kaybetmesi engellenmelidir.

    Ayrıca fazla enerji tüketmeyen, hareketsiz, durgun bir hayat süren yaşlılarında kırmızı et ve et ürünlerinden uzak durması gerekir. Çünkü bu tür ürünlerin yağ oranının yüksek olması, bu yağın katı yağ olması ve kolay sindirilememesi de risk oluşturmaktadır. Kırmızı et ve hayvansal yağların tüketimi sonucunda kalp-damar hastalıkları ve kolesterol riski oluşabileceği gibi ileri aşamada da kalp krizine yol açabilir. Bunun için de hayvansal ürünler yerine daha çok kolesterole yol açmayan beyaz et ve bitkisel ürünler tercih edilmelidir.

    Aklınızda bulunsun!

    Gıda güvenliği derneğinin (GGD) bu tür ürünleri kullanımı hakkındaki tavsiyeleri ise şöyle: “Dilimlenerek satılan ürünler daha kolay mikroorganizma bulaşmasına maruz kalabilir. Bunun için marketlerde ve evde +4 derecede saklanmalıdır. Salamı çiğ olarak, sucuk, sosis ve pastırmayı ise kesinlikle pişirerek tüketin.”




  4. Buğlem
    Devamlı Üye
    Salam, sığır ve dana etleri kıyılarak içlerine baharat katıp katılaştırılarak yapılan ve kahvaltıları süsleyen bir yemektir. Sosis ise, oda hemen hemen aynı işlemlerden geçer ve katkı maddeleri vardır.

+ Yorum Gönder


salamın içindeki maddeler