+ Yorum Gönder
Gizliyara Güncel Konu Arşivi ve Ev Ödevleri Forumunda Ağaç türleri özellikleri ıhlamur kestane köknar ardıç kızılağaç karaçam ladin Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Ziyaretçi

    Ağaç türleri özellikleri ıhlamur kestane köknar ardıç kızılağaç karaçam ladin








    Coğrafya
    Ağaç türleri özellikleri ( ıhlamur , kestane , köknar , ardıç , kızılağaç , karaçam , ladin )







  2. Mineli
    Devamlı Üye





    ıhlamur ağacının özellikleri

    Kokusu En Güzel Ağaç Ihlamur…

    Ihlamur ağacının en büyük faydası gölgesidir. Parklara ve yol kenarlarına dikilmesinin nedeni budur. Çiçekleri açtığında her yer nefis bir ıhlamur kokusuna bürünür. Fark etmeden gününüzü daha güzel yaşarsınız.

    Park, bahçe ve yol kenarlarında sıkça rastladığnız ıhlamur Tilia, Tiliacae ailesinin bir ferdidir. 40′a yakın türü vardır. Bunlardan sadece üçü ülkemizde yetişir; büyük yapraklı ıhlamur Tilia platyphyllos, Kafkas ıhlamuru Tilia rubra, gümüşi ıhlamur Tilia tomentosa. Uzun ömürlü bir ağaçtır. 1000 yıl yaşayan türleri bile vardır. Tohumla, aşılama yöntemiyle, ya da dip sürüngenlerinden çoğaltarak yetiştirebilirsiniz.


    Neye Benzer?

    Yaprağı, genelde yürek şeklinde , çarpık, kenarları dişli ve uzun saplıdır. Sonbaharda altın sarısına döner ve gösterişten yanına yanaşılmaz. Kısa süre sonra da yaprakların döker. Düşen yaprakları toprağın humusça zenginleşmesini sağlar. Çiçekleriyse çok daha mutluluk vericidir. Sarıya yakın renkleriyle haziran-temmuz aylarında göstermeye başlarlar kendilerini. Çiçeklenmeden sonra, küçük, bezelye şeklindeki, ponpona benzeyen meyvelerş belirir. Olgunlaşan meyveler kahverengiye dönüşür. Çiçek salkımları toplanarak çay olarak içilir. Kaynatıp, içine elma, limon, tarçın, karanfil, ekleyin; ülsere, gribe, soğuk algınlığı ve nezleye iyi gelir. Sakinleştirici özelliği vardır. Zor günlerde yanınızda olmaya hazırdır. Çayından hoşlanmazsanız, kokusu bile size iyi gelecektir emin olun.

    Ne İster, Ne İstemez?

    İstediği çok da fazla birşey yoktur aslında. Yaprakları yüksek ısı ve nemi sevmez. Bu nedenle, Akdeniz ve Ege Bölgeleri’nde dikilmesi önerilemez. Derin ve serin topraklar onlar için idealdir. Toprağın, yumuşak ve besin maddelerince zengin olmasına özen gösterin. Ilımlı, humuslu topraklarda daha sağlıklı gelişir. Kireçli topraklarda da yetişir ama tercih edilmemelidir. Tuzlu topraklardan kaçının. Donlardan ve kuraklıktan hoşlanmaz. Korunmak ister.




  3. Mineli
    Devamlı Üye
    kestane ağacının özellikleri

    Kestane, kayıngiller (Fagaceae) familyasından Castanea cinsini oluşturan ağaçların ve bu ağaçların yenilebilen tohumlarına verilen ad.

    Morfolojik özellikleri

    Yaprak döken bazen çalı formunda olan orman ağaçlardır. Kabuk çatlaklıdır. Yaprak koltuğunda çıkan tomurcuklarla yalancı uç tomurcukları vardır. Tomurcuklar üst üste binmiş 2 pulla örtülmüştür. Yapraklar sarmal dizilmiş fakat bükük iki sıralı görünür. İkincil damarlar birbirine paralel uzanır. Yapraklar kalın kimi zaman sert, mızraksı, kenarı dişli ve kılçıksı yapıda olabilir.

    Erkek çiçekler (kedicik) dik vaziyette, 1-3 (5) salkımlı; salkımların her birindeki brahteler birbirine karşılıklı durur. Çiçek örtüsü 6 kısımlıdır. Stamenler 10-12 (20) kadardır. Tüylü dişi organ gelişmemiştir. Dişi çiçekler erkek çiçeklerin yakınında oluşur. Nadiren tek tek bulunur. Yumurtalık 6-9 gözlüdür. Boyuncuk 6-9 kadar, tepecik uçta, çok küçük noktalıdır. (beneksi) Kupula 2-4 arasında çenetlere ayrılır. Brahteler dikensidir. Kupula içerisinde 1-3 kadar fındıksı meyve bulunur. Çimlenme hipogeiktir.



    Yetiştiği Yerler
    Güney Avrupa’da ve Avrupa’nın orta bölgelerinde, Balkanlarda Yugoslavya, Bulgaristan ve Yunanistan’da, Türkiyede Kafkaslarda, İtalya’da Alptekinler’de ve Alper’in güney yamaçlarında, İspanya’da, Kuzey Afrika’da yerli olarak bulunmaktadır. Yurdumuzda: Karadeniz kıyılarında, İstanbul dolaylarında, Ege bölgesinde, antalya’nın doğusunda yetişir.

    Yapısı
    kereste olarak meşeye çok benzer. Göbek odunludur. Dış odunu dar iç odunu geniştir. Çember gözeneklidir. İlkbahar dokusu gövde görülebilecek gözeneklidir. Sonbahar dokusundaki gözenekleri ile görülmeyecek şekildedir. Öz ışınları gözükmez buda meşeden ayıran en önemli özelliğidir.

    Rengi
    Dış odunu kirli sarı, bazen beyaz veya gri olur. İç odunu sarı kahverengidir.

    Özellikleri
    sert, sıkı yapılır, Esnektir. Kolay kırılır. Uzun iplikli olduğu için kolay bükülür. Az çalışır. Kolay işlenir. Havanın bozucu etkisine dayanıklıdır. Çok iyi boyanır. İyi verniklenir. Su altında olağanüstü bir dayanma sahiptir. Çivi yada tutkal iyi bağlantı kurar.

    Ağırlığı
    Hava kurusu özgül ağırlığı 0,56 gr/cm 2 tür.

    Kullanılışı

    Yapıların dışında, doğramacılıkta, köprü ve iskele ayaklarında kullanılır. Mobilya üretiminde masif ve kaplama olarak değerlendirilir. Özellikle bükme mobilyalarında aranan bir ağaçtır. Masif ve kaplama olarak satılır. Masif sert ağaç standartlarına uygun ölçülerde kesilmelidir.Ençok kalas halinde satılır.

    Kestane tüketimi

    Tohumları Güney Avrupa ile Güneybatı ve Doğu Asya'da yaygın olarak tüketilmektedir. Orta çağlarda Güney Avrupa'da yeterli buğday ununa sahip olamayan orman toplulukları temel karbonhidrat kaynağı olarak tamamen kestaneye bağlı kalmaktaydılar.

    Tohumlar, ateşte közlenmiş, haşlanmış veya suda kaynatılmiş olarak tüketilir. İlkine çoğunlukla 'kestane kebap' denilmektedir, bu yöntem, kestane tohumları üst kısımları hafifçe çizildikten sonra, 200-220 °C ısıda 10-15 dakika süreyle fırına verilek hazırlanır.

    Kestane aynı zamanda bazı çörek, kek ve pasta çeşitlerinde de kullanılmaktadır. Ayrıca özellikle Bursa ilimizde ve İzmir ilimizin Ödemiş ilçesinde ki (Bozdağ) dağın da Kestane Şekeri adıyla bilinen bir tatlı çeşidi de çok sevilmektedir ve oldukça büyük miktarlarda üretilmektedir.

    Odunu ve kullanımı

    Kerestesi, dayanıklılık ve dekoratif özellikleri bakımından meşe ağacının odununa benzemekle birlikte, kuruma esnasında çatlaması ve eğrilmesi nedeniyle, bu ağaçtan büyük boyutlu kereste elde edilememektedir. Ancak dayanıklılığı nedeniyle bazı ahşap bahçe işlerinde bu ağaçtan faydalanılmaktadır. İtalya'da fıçı yapımında kullanılmaktadır.

    Kestane; eski zamanlardan beri insan beslenmesinde önemli bir yer almıştır. Araştırıcılar ilk zamanlarda Alp yöresinde yaşayan insanların 4 – 6 aylarını kestane ağırlıklı beslenme ile geçirdiklerini belirtmektedirler. Bu yörede kişi başına kestane tüketiminin yılda 150 kg dolaylarında olduğu ifade edilmektedir. Bu nedenle kestane meyvesi fakirin ekmeği, ağacı da ekmek ağacı olarak tanımlanmaktadır.

    Kestane, doğada tamamen doğal şartlar altında yetiştirilen, tarımsal ilaç, suni gübre kullanılmayan organik tarım ürünüdür. İçerdiği besin öğelerine ilaveten organik tarım ürünü olması nedeniyle kestane, beslenme diyetlerinde eskiden beri yer aldığı önemini günümüzde de korumaktadır. Başta Fransız mutfağı olmak üzere birçok Kuzey Yarım Küre ülkesinin mutfağında vazgeçilmez bir unsur olan kestane, etli yemeklerin hazırlanmasında, çeşitli salatalarda lezzet arttırıcı olarak yer almaktadır. Ayrıca kestane şekeri, kestane püresi, kestane ezmesi gibi çeşitli tatlılar da yapılmakta ve bu ürünler tek başına tüketilebildiği gibi pastalarda da kullanılmaktadırlar. Kestaneler öğütüldüğünde, badem ve fındıktaki gibi yağlı bir yapı yerine güzel ve tatlı bir un haline gelir.Bazı araştırmacılar inek sütündeki süt şekeri laktozun çocuklar için alerjik etkisi nedeniyle çocuklara uygun tatlı ve çorbaların hazırlanmasında kestane ununun alternatif bir ürün olabileceğine dikkati çekmektedirler. Kestane unu ayrıca, sütlü puding türü ürünlerde, ekmek yapımında, flakes ( corn flakes) türü ürünlerin hazırlanmasında kullanılmaktadır.

    Yenebilir nitelikteki taze kestane başta nişasta ve çeşitli şekerler olmak üzere iyi kalitede sindirilebilen lifli maddeler, protein, düşük oranda yağ, çeşitli mineral maddeler, B1, B2 ve C vitaminlerini içermektedir. 100 gram yenebilir kestane ortalama olarak 160 kcal enerji sağlamaktadır.

    Kestane, doyurucu özelliğine paralel olarak insanların beslenmesine katkı sağlayan bir çok besin öğelerine sahiptir.

    100 gr taze kestanenin (yenebilir kısmı) besin öğeleri:

    Kalori ( kcal) : 160

    Karbonhidrat (g) : 34

    Şeker (g) : 9,6

    Protein (g) : 3,2

    Yağ (g) : 1,8

    Sodyum (mg) : 9

    Potasyum (mg) : 395

    Kestanenin besin öğeleri kestane türüne, çeşidine, yetiştiği ekolojik şartlara göre değiştiği gibi uygulanan işleme teknolojilerine göre de değişikliklere uğramaktadır. Örneğin kestane haşlandığı zaman nem oranı yükselmekte ve toplam enerji değeri % 25 oranında azalarak 120 kcal ‘ e düşmektedir. Haşlama esnasında nişasta bileşimi değişmekte ayrıca potasyum ve sodyum miktarları azalırken kalsiyum miktarında değişiklik görülmemektedir.

    Kavrulduğu takdirde nem oranı % 20 dolaylarında azalırken, şeker miktarı % 25 oranında artmakta ve enerji değeri 200 kcal olmaktadır.

    Kestane kurutulduğunda raf ömrü uzamakta, besin öğelerinde artışlar görülmektedir.

    Türler

    Çalı kestanesi (Castanea alnifolia)
    Japon kestanesi (Castanea crenata
    Amerika kestanesi (Castanea dentata)
    Henry kestanesi (Castanea henryi)
    Çin kestanesi (Castanea mollissima)
    Ozark kestanesi (Castanea ozarkensis)
    Doğu kestanesi (Castanea pumila)
    Anadolu kestanesi (Castanea sativa) Türkiye.
    Seguin kestanesi (Castanea seguinii)

    Diğer

    At kestanesi (Aesculus) olarak bilinen ağacın aynı adı taşıyan tohumları zehirli olup, tamamen farklı bir bitki türüdür, bunların burada bahsedilen kestane ile ilgisi bulunmamaktadır.




  4. Mineli
    Devamlı Üye
    köknar ağacının özellikleri

    Göknar (Abies), Köknar olarak da bilinir, çamgiller (Pinaceae) familyasının Abies cinsinden iğne yapraklı ağaç türlerine verilen ad.

    Kuzey yarımkürede mutedil (ılıman) iklim bölgelerinin, yüksek dağlık kesimlerinde ve Kuzey Afrika, Himalayalar ve Türkiye'de doğal olarak yetişir.

    Yaz-kış yeşil, boylu orman ağaçlarıdır. Piramidal veya dar konik bir şekilde gelişme gösterir. Gövde genel olarak çatallanma göstermez, dallar gövdeye çevrel olarak dizilmiştir. Kozalakları yukarıya doğru dik olarak durur. Bu özelliği ile kozalakları aşağıya bakan ladinlerde ayrılır. Kökleri kuvvetli ve kazık köktür.

    Göknar türleri genellikle yarı gölge ortamlarda iyi gelişme gösterir. Nemli ve verimli orman topraklarını tercih ederler. Ancak nemli, kumlu, veya killi topraklarda da iyi gelişirler. Kireçli topraklardan hoşlanmazlar Hava nisibi nemini yüksek, yaz aylarını yağışlı ve serin olmasını isterler.

    Yaklaşık 45 türü mevcut;

    Ülkemizde bulunan türleri:

    *Uludağ Göknarı

    *Kazdağı Göknarı

    *Doğu Karadeniz Göknarı

    *Toros Göknarı

  5. Mineli
    Devamlı Üye
    ardıç ağacının özellikleri

    Güçlü ve Dikenli Ardıç

    Öyle çok türü vardır ki ardıcın, hepsi de birbirinden farklıdır. Uzunu kısası, hatta yere çok yakınıyla geniş bir aileye sahiptir o. Bahçenize uygun olanını bulmak için şimdi sıvayın kolları!

    Yeşile birtürlü doyamayanların en sevdiği ağaçlardandır ardıç juniperus. Her dem yeşildir. Çalı ve yer örtücü karakterine sahip olan türleri de vardır. Ülkemizde en rahat Trakya, Ege ve Akdeniz Bölgeleri’nde yetişir. Sorunsuz ve kaprissiz bir ağaçtır.

    Bizi Seviyor!

    Pek çok türü ülkemizde doğal olarak yetişir. Gençken, dallarında iğne yapraklar vardır. Bazı türlerinde bu iğne yapraklar, olgunlaştığında da üzerinde kalmaya devam eder. Yaprak renkleri çok farklı tonlarda olabilir. Mavi, sarı, yeşil hatta gri olanları bile vardır. Yaprak yapılan, sert ve parlak olduğu için gerçek değilmiş gibi görünür. Çok dekoratif bir ağaç olduğu için bir bahçede çok sayıda kullanılması önerilir. Farklı türleri yan yana kullanıldığında güzel kompozisyonlar oluşturulur.

    Daha Yakından Tanıyalım

    Ardıcın bodur türleri 30 santimetre boylarındadır. Ağaç ve çalılarsa 1-9 metre arası boylanma yapar. Nisan-mayıs aylarında çiçekleri açar. Çiçekler daha sonra üzüme benzeyen meyvelere dönüşür. Meyveler mora yakın renktedir ve hoş bir görüntüsü vardır. Alternatif tıpta da kullanılır. Dayanıklı bir ağaçtır. Soğuğa ve kuraklığa direnç gösterir. Toprak isteği bakımından kanaatkardır. Kuru ve sığ topraklarda bile yetişir. Sağlıklı gelişimi için nemi yüksek, geçirgen toprakları tercih edin. Kumlu, killi, organik maddece zengin toprak onu mutlu etmeye yeter. Kontrollü sulamayı da ihmal etmeyin.

    Çeşit Çeşittir

    Bodur Ardıç : 30-40 santimetre boylarındadır. Birinci yılın sonbaharında yeşil, ikinci yıl siyahımsı bir renk alır. Bol güneşli yerlerde iyi gelişir.
    Boylu Ardıç : 15-20 metreye kadar boylanabilir. İğne yaprakları batıcıdır. Doğu Karadeniz hariç ülkemizin her bölgesinde yetişir.
    Kokulu Ardıç : 10-15 metreye kadar boylanabilir. Yaprakları ovuştrulduğunda koku verir. Öok koyu yeşildir.
    Katran Ardıcı : 4-6 metreye kadar boylanır. Ülkemizde Doğu Anadolu hariç tüm bölgelerde yetişir. İğne yaprakları sivri ve batıcıdır.

  6. Mineli
    Devamlı Üye
    kızılağaç ağacının özellikleri

    YETİŞTİĞİ YERLER
    Karadeniz, Trakya, Marmara, Akdeniz kıyı bölgelerinde dere içlerinde yetişir.


    YAPISI:
    Kızılağaç olgun odunlu ağaçlar grubundandır. Dağınık gözeneklidir. Gözenekleri çıplak gözle görülmeyecek kadar küçüktür. Yıl halkaları belirlidir. Özkesitte şeritler ve pulcuklar halinde öz ışınlar görülür. Özışınların damar kesitteki görünüşü koyu renkli çizgiler halindedir. İç odun ile dış odunu arasında belirgin renk farkı yoktur. Damar kesitte kendiliğinden oluşan lekelere rastlanır. İlkbahar ve sonbahar dokuları belirli çizgiler halinde birbirinden ayrılmaz. Damar süsleri de belirsizdir.


    RENGİ:
    Beyaza yakın çok açık kahverengi veya pembe beyazdır. Kesilip havada bırakılan kızılağaç, sarımsı kırmızı olur. Kurudukça rengi pas kırmızısına dönüşür.


    ÖZELLİKLERİ:
    Hafif, yumuşak, gevşek yapılı ağaçtır. Kolay yarılır. Az esnektir. Çok çeker. Çalışma sonucu çarpılma oranı azdır. Su altında dayanıklıdır. Hava rutubetinin değişmesi halinde hiç dayanıklı değildir. Böyle yerlerde kullanılmamalıdır. Böcekler ve mikroorganizmalar tarafından kolay yıkımlanır. Çok iyi işlenir. Parlak, düzgün bir yüzey verir. Çok çatlar. Tutkalla iyi bağlantı kurar. Çok iyi boyanır ve iyi verniklenir.


    AĞIRLIĞI:
    Hava kurusu, kızılağacın özgül ağırlığı yaklaşık olarak 0.60 gr/cm 3 tür.

    KULLANILIŞI:
    Masif, kontraplak ve kaplama halinde kullanılır. En yaygın kullanıldığı olan kontraplak üretimidir. Modelcilikte, takunya, oyuncak, sigara kutusu ve ambalaj yapımında, oymalı ve tornalı işlerde kullanılır. Kaplamasından, boyanacak mobilyaların üretiminde de faydalanılır.


    PİYASADA BULUNUŞU:
    Kereste, kaplama ve kontraplak halinde satılır. Sert kereste standart ölçülerine uygun boyutta kereste verebilir. Genellikle kereste biçiminde satılır.

  7. Mineli
    Devamlı Üye
    karaçam ağacının özellikleri
    Karaçam Ağacı Hakkında

    --------------------------------------------------------------------------------

    Bütün kıyı bölgelerimizin dağlık kesimlerinde saf ya da karışık ormanlar kurar, hatta stebe kadar sokulur.Ülkemizde 2.527.685 hektar saf karaçam ormanı bulunmaktadır. Gövdesinin ve dallarının kalınlığı, gri ve derin çatlaklı kabuğu, iğne yapraklarının koyu yeşil rengi ile diğer çam türlerinden ayrılır.30-35 m'ye kadar boylanabilir.

    Doğal olarak yetişen dört alt türü; Anadolu karaçamı (P.nigra var. Pallisiana Y), Ehrami karaçam (P.nigra var. Pyramidata E.T), Ebe çamı (P.nigra var seneriana, E.T) ve büyük kozalaklı karaçam (P.nigra var. Yaltıriana E.T) dır.

  8. Mineli
    Devamlı Üye
    ladin ağacının özellikleri

    Mevsimlere Kafa Tutar Ladin…

    Diğer yaprak dökmeyen ağaçlar gibi ladinler de dört mevsimi değişimsiz tamamlar. Yeşili yazda bırakmak istemeyenlere duyrulur : bahçenize konuk edebileceğiniz birçok ladin türü var!

    Ladin picea punges’in anavatanı ABD’dir. Bahçelere en çok yakışan türleri arasında bulunan sarkık dallı Avrupa ladini piceo agabeyes ‘pendula’ ve mavi ladin picea pungens ‘glauca’ ülkemizde de peyzaj uygulamalarında da sık sık kullanılır.

    Çamgiller pineceae ailesinin picea cinsinde olan ağaçlardan bahsediyoruz aslında ladinleri anlatırken. Kozalaklı ağaçlardır bu ailenin mensupları.

    Güzelliğinden Bahsedelim…

    20-25 metre boylanma ve 2.5 metre gövde çapı yapar. Başlangıçta primidal, sonradan sütunumsu tepelidir. Dalları kalındır ve yatay olarak uzar. Sık yapraklar geniş bir yeşil alan yaratır. Dört mevsim dikimi yapılabilir ama sonbahar aylarında yapılan dikim, gelişimlerinin daha sağlıklı olmasını sağlar. Birden fazla ladini yan yana dikerek rüzgar kesici özelliklerinden de yararlanabilirsiniz.

    Mutlu Etmesi Kolay

    Nemli, serin yerlerde yetişir. Yaprakları kuraklığa karşı korunduğunda 6-8 yıl ağaç üzerinde kalır. Suya dayanıksız olduğu için geçirgen topraklara dikilmesi uygundur. Süzek olması koşuluyla hemen her toprakta sağlıklı gelişir. Mavi ladin ve Batı ladini diğerine göre kuraklığa daha dayanıklıdır. Fakir topraklarda bile gelişebilirler. Çok fazla büyüyen ladin türleri küçük bahçeler için önerilemez. Ama budamayla büyüme kontrol altına alınabilir. Tohumla, çelik alma yöntemiyle ya da aşılayarak üretim yapabilirsiniz.

  9. Ziyaretçi
    ılık yerlerde yetişen ağaç türleri nelerdir????

+ Yorum Gönder


ağaç türleri ve özellikleri,  kestane ağacının özellikleri,  köknar ağacının özellikleri,  köknar ağacı özellikleri,  kızılağaç özellikleri,  kestane ağacı özellikleri