+ Yorum Gönder
Eğitimle ilgili Bilgiler ve Forumacil Misafir Soruları Forumunda Çabuk ve sağlıklı yöntem: Kombuçay Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Ziyaretçi

    Çabuk ve sağlıklı yöntem: Kombuçay








    Merhabalar, sizleri benim de 3 ay önce tanışmış olduğum kombuçay ile tanıştırmak istiyorum. Kombuçay, Uzakdoğu'dan öğrendiğimiz geçmişi 2000 yıldan fazlaya dayanan bir çay. Kombucha adı verilen bir biyolojik mantarın çay içinde bekletilerek mayalanması sonucunda kimilerince "çay sirkesi" diye de adlandırılan bir maya enzimidir Kombuçay. Benim bu çay ile tanışmam annemin sayesinde oldu. kendisi 10 yıl boyunca hepatit c hastasıydı. Sonunda bu hastalığı yendi fakat bu süreçte kullandığı ağır ilaçlar nedeniyle bağışıklık sistemi eskisi gibi değildi artık. Üzerine bir de hipotiroid olduğunu öğrendik. Tiroid yüzünden 20 kilo kadar aldı, hem de 3 öğün salata yiyerek ve her gün 1 saat yürüyerek. Sonra Kombuçay'ı Almanya'dan gelen bir tanıdığımız tavsiye etti. Kombuçay'a başlayalı yaklaşık olarak 5 ay kadar oldu. Bu sürede aldığı kiloların yarısını verdi, doktoru tiroid ilacının dozunu azalttı. Bağışıklık sorunu sebebi ile bütün bir kışı grip olarak geçirirdi, bu yıl henüz hiç grip olmadı. Uyku ilaçları ile uyuyordu geceleri, şimdi saat 11,annem yatağa gidiyor Bütün bu gelişmeler mutluluk vericiBen 2 aydır kullanıyorum, yaklaşık olarak 7 kilo verdim. Ek olarak spor yapmıyorum, sadece porsiyonlarımı azalttım, canım ne isterse yine yiyiyorum. Kombuçay yağ yakıyor ve metabolizmayı hızlandırıyor.Sabahları yorgun uyanıyordum, Kombuçay'a başlar başlamaz uyku kalitem yükseldi. Bir de gündüzleri daha enerjik ve psikolojik olarak da çok huzurlu hissediyorum. Bu arada, yazmayı unuttum: Doktor anneme kolestrol hapı vermişti, 4 ay kadar kullandı ama çok az bir düşüş oldu, hala 200'ün üzerindeydi. Kombuçay ile 5 ay sonunda kolestrolü 164'e, şekeri ise 72'ye düştüBiz bu faydaları gördükten sonra bu çaydan insanları haberdar etmeyi kendimize görev bildik. Herkesin bu iyilikleri kendilerinde görmelerini istedik. Kombuçay'a başladığımızdan beri herkese anlattık, üreticiye yönlendirdik. Bir haftadır ise distribütörlüğünü yapmaya başladık. Daha önce hiçbir ürünü satmaya kalkışmamıştık, annem emekli öğretmen, ben ise akademisyenim, aynı zamanda doktora yapıyorum. Üreticinin bize önerisiyle bu haftadan itibaren Kombuçay'ın satışını da yapmaya başlıyoruz. Dileğim şimdiye dek tıp tarafından sadece yararları saptanmış, ve yine akademik çalışmalarla hiçbir zararlı yanı olmadığı belirlenmiş olan bu çay ile sizleri buluşturabilmek. Siz de kendinizdeki yararları ve değişimi gördükçe mutluluktan havalara uçacaksınız eminim.







  2. Mine
    Devamlı Üye





    Çabuk ve sağlıklı yöntem: Kombuçay

    Kombu Çayı Yapmak İçin Tarif
    1) Üç litre temiz suyu (klorsuz doğal kaynak suyu olursa daha iyi olur) paslanmaz çelik ya da cam tencerede kaynatınız. (Asla alüminyum kap kullanmayınız, zira alüminyum zehirli maddeler içermektedir.)
    2) Su kaynamaya başladıktan sonra içine 1/4 litre (1,5 su bardağı) beyaz toz şeker katıp beş dakika daha kaynatınız.
    3) Ocağı kapatıp, on poşet siyah çayı suya ekleyiniz. (Alışılmış lipton poşet çayı işe yarayacaktır. Ayrıca koyacağınız 4 poşet şeftali aromalı çay ise çok hoş bir koku verir.)
    4) Çayı 15 dakika demlemeye bıraktıktan sonra içindeki çay poşetlerini alınız ve karışımı oda sıcaklığına gelinceye kadar bırakınız.
    5) Çayı çok temiz, geniş ağızlı bir cam kavonoza, Borcam cam kaseye yada Pyreks cam kaseye (kurşunlu kristal cam olmamalı) boşatınız. Not: Mantarın yayılabileceği yüzey ne kadar geniş olursa, çay o kadar süratle fermante olur.
    6) Bir önceki hafta hazırlamış olduğunuz fermante edilmiş çaydan az miktarda bu karışıma ekleyebilirsiniz. Bu fermantasyon işlemini hızladıracaktır. Asit de mantarın yüzeyde yüzmesini sağlayacaktır. Bu gerekli değildir, fakat tavsiye edilmektedir.
    7) Mantarınızı serin suyla ve temiz ellerinizle hafifçe yıkayınız ve çayın üzerine yerleştiriniz
    8) Her zaman mantarın daha açık renkli olan kısmının yukarı doğru bakmasına dikkat ediniz. Bazen mantar kavanozun dibine çökecektir. Yukarıya doğru genellikle kendi kendine çıkar. Bu işlem birgün içinde gerçekleşmezse temiz ellerinizle mantarın tersyüz olup olmadığına bakınız ve tekrar yüzeye yerleştiriniz.
    9) Kabı bir tülbent veya örtüyle örtünüz ve çevresine lastik geçiriniz.
    10) Kavanozu oda sıcaklığında bırakınız ki, ne çok sıcak ne çok soğuk olmasın. Endirekt ışık olabilir fakat gerekli değildir. Direkt güneş ışığı zarar vericidir. Fermantasyonun ve oluşumun gözlenebilmesi için gerekli ısı 19-29 derece (celcius)’ dur. Ortalama 23 derece (celcius) gerekli ortamı sağlayacaktır.
    11) Tat tercihinize göre çayı 4-8 gün fermantasyona bırakınız. 4 günlük fermantasyon sonrası çayın tadı üzüm şırası gibi olur, birkaç gün sonra da biraya ya da hafif şampanya ya benzer 8 günlük fermantasyon sonrası ise bu içecegin tadı sirkeye döner ve daha güçlü tıbbi özellikler kazanır; ev sirkesi olarak ya da antiseptik gargara olarak da kullanılabilir.




+ Yorum Gönder