+ Yorum Gönder
Eğitimle ilgili Bilgiler ve Forumacil Misafir Soruları Forumunda yagların zararları nelerdir bilgisini istiyorum Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Ziyaretçi

    yagların zararları nelerdir bilgisini istiyorum








    lütfen yagların zararları neler onun bilgisini verin vede uzun olsun







  2. Mine
    Devamlı Üye





    yagların zararları nelerdir bilgisini istiyorum

    Yağ denilince birçok kişinin aklına tek çeşit ve fazlası zararlı olan bir madde gelir ama yağlarında değişik şekilleri ve zararlı veya zararsız olanları vardır. Gıdalardaki yağlar veya daha doğru bir ifadeyle onların yağ asitleri başlıca üç çeşit yağ asidinden oluşmaktadır; doymuş yağ asitleri tekli doymamış yağ asitleri ve çoklu doymamış yağ asitleri.
    Trans yağlar ve zararları nelerdir ?

    Doymuş yağ asitleri kimyasal yapılarında belirli miktar hidrojen atomu taşımaktadırlar. Bu çeşit yağ asitleri kandaki kolesterol miktarını arttırır ve kalp hastalıklarında önemli bir risk faktörüdür. Hayvansal yağlar başlıca kaynağıdır. Eğer bir çift hidrojen atomu eksik ise yağ asidi tekli doymamış olarak adlandırılır. Kan kolesterolünü yükseltmezler ve hatta faydalı bile olabilirler. Başlıca kaynakları zeytinyağı ve kolza tohumu yağıdır. Eğer bir çift hidrojen atomundan fazlası eksik ise yağ asidi çoklu doymamış yağ asidi olarak adlandırılır. Çoğu bitki yağlarında yüksek miktarlarda bulunmaktadır.
    Çoklu doymamış yağ asitlerinin çoğunun kan kolesterolü seviyesinde herhangi bir etkisi olmamakla birlikte diyette doymuş yağ asitleri ile yer değiştirirse faydalıdır. Bununla beraber yağlı balıklarda ve balık yağında (omega-3 çoklu doymamış olarak adlandırılır) bulunanlar kolesterolü düşürmeye yardımcı olurlar ve bu nedenle faydalıdırlar.

    Doymamış yağ asitleri cis veya trans yapıda bulunabilir. Bitkisel yağlarda doğal yapı cis formudur. Hidrojen atomları karbon zincirinin aynı tarafında ise cis aksi yönlerde ise trans izomerler ortaya çıkar. Trans yağların nasıl oluştuğu konusuna gelince; Bazı geviş getiren hayvanların (koyun kuzu inek gibi) işkembelerinde bakteriler tarafından doğal olarak oluşabilir yağların çok yüksek sıcaklıklarda ısıtılması ile oluşabilir yağların kızartılması veya defalarca kullanılması sonucu ortaya çıkabilir bitkisel sıvı yağların kısmen hidrojenasyonu ile de oluşabilir.

    Trans yağların zararları kardiyovasküler fonksiyon (LDL-kolesterolü arttırır HDL-kolesterolünü azaltır platelet yapışkanlığını arttırır ve kalp krizi riskini ikiye katlar)’a zararı vardır immün sistemi zayıflatır insülin yanıtı ve fonksiyonuna (diabet açısından zararlıdır) zarar verir karaciğer fonksiyonuna (detoksifikasyonu inhibe eder) zarar verir üreme sistemini etkiler gebelik de zararlıdır düşük doğum ağırlığı yapar anne sütü kalitesini düşürür hücre membranına zarar verir kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolü arttırır ve iyi kolesterol olarak bilinen HDL kolesterolü azaltır. Kalp rahatsızlıklarına yakalanma oranını %53 oranında artırır.

    Biz bu tür olaylarla karşılaşmamak için trans yağ tüketimini en aza indirmeliyiz. Biskuvi kek çikolata kraker gofret cips salata sosları gibi etiketinde "hidrojenize yağ" icerdiği belirtilen gıdaları tüketmemeliyiz. Yağları birden fazla kızartmada kullanmamalıyız. Kısacası sağlıklı bir yaşam için en az seviyede trans yağ içeren zeytinyağı gibi yağları kullanmalı ve yüksek oranda trans yağ içeren yağları hayatımızdan çıkarmalıyız.




+ Yorum Gönder