+ Yorum Gönder
Eğlence ve Muhabbet ve Forumda Başlığı Olmayan Konular Forumunda Şeker Neden Yapılır Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Harbi @ kız
    Bayan Üye

    Şeker Neden Yapılır








    ŞEKER HAKKINDA BİLGİ

    şeker.jpg

    Şeker Nasıl Yapılır

    Önce toz şekerin imal edilişine bir bakalım: Şeker kamışından şeker elde etmek için, şeker kamışlarının yaprakları kesildikten sonra işlenir. Yıkanan kamışlar ince ince kıyılır. Sonra merdaneler arasında ezilirken üzerine su püskürtülür. Bu su sayesinde çözelti haline getirilen ham şeker, kimyasal maddelerle işlemden geçrilip filtre edilerek toz şeker halini alır. Pancardan şeker imal etme yöntemi de benzer şekildedir: Önce pancarın suyu sıkılır. Filtre edilerek yabancı maddeleri ayrılan pancar suyu, daha sonra buharlaştırılarak şeker kristalleri oluşturulur. Kullanılan pancarın kalitesine bağlı olarak 7-8 kilogram pancardan sadece 1 kilogram toz şeker üretilir.

    Küp şekerin imal edilişi de az zahmetli değildir: 50 kilogramlık çuvallar ile fabrikaya getirilen toz şeker, önce içme suyu ile nemlendirilir. Aldığı nemle birbirine yapışmaya hazır olan toz şeker tanecikleri daha sonra sürekli dönen bir tambur üzerindeki kalıplara doldurulur. Bu kalıplarda preslenen toz şeker tamburdan küp şeker olarak çıkar ve içindeki nemi atması için fırınlarda dinlenmeye bırakılır. Fırınların arasındaki birkaç dakikalık sıcak yolculuğundan sonra iyice kuruyan küp şekerler en son olarak robotlarla ambalajlanır ve satışa hazır hale getirilir. Burada önemli olan nokta şekerin fırınlarda geçirdiği süre: bu süre ne kadar uzun olursa şeker de o kadar sağlıklı olur.

    Görüldüğü gibi, toz şeker taneciklerinin birbirlerine tutturulmasında içme suyundan başka hiçbir kimyasal katkı maddesi kullanılmamaktadır. Halk arasında hala var olan şekerlerin “kemik tozu” ile yapıştırıldığı inanışı ise tamamen gerçek dışıdır.








  2. Zühre
    Devamlı Üye





    Şeker Nasıl Yapılır

    Bugün şeker, başlıca, şeker kamışı ile pancardan elde edilir.


    Şeker Kamışından. — Şeker kamışı saplarının uçlarında tüylü, süpürge biçiminde yapraklar vardır. Hasat zamanında işçiler tarlalara girerek keskin bıçaklarla kamışları diplerinden kesip, yapraklarından ayırırlar. 1 dönümden 10-15 ton kadar ürün alınır. Kamıştaki şeker % 10-20 arasındadır.

    Toplanan kamışlar fabrikalarda silindirler arasından geçirilerek sıkılır. Bazan, özsuyun daha kolay çıkması için kamış buharla, suyla ıslatılır. Son silindirlerden çıkan lifli madde ya yakacak olarak, ya da ses ve ısı geçirmiyen tahtaya benziyen maddelerin yapılmasında kullanılır.

    Elde edilen ham özsu, kireç suyuyla karıştırılarak içindeki yabancı maddelerden ayrılır. Sonra fazla kireci yok etmek, şekerin rengini açıp sâf hale getirmek için basınç altında sülfür dioksitle karıştırılır.

    Bundan sonra özsu, boşalma tencerelerinde, düşük bir sıcaklıkta buharlaştırılarak koyu bir şurup (melas) haline getirilir. Böylece şeker, şeker billuru halini alır. Bazı yerlerde açık kablarda buharlaşmaya bırakılırsa da, özsuyu havasız bir kabda kaynatmak daha kısa bir zamanda daha ucuza mal olur.

    Şurubun bir kısmı billûrlaşmayıp, billûrlara yapışık bir halde kalır Kahverengindeki bu yapışkan maddenin tamamı santrifüj denen döner büyük silindirlere konur, şurubun büyük bir kısmı silindirin yanlarındaki deliklerden fışkırır, içeride de sâf şeker kalır. Geriye kalan melas da ya alkol yapımında kullanılır, ya da yem olarak hayvanlara verilir.

    Elde edilen ham şeker, içindeki yabancı maddelerden ötürü koyu kahverengiyle beyaz arasındadır. Satışa çıkarılmadan önce iyice eritilip pamuk süzgeçlerden geçirilir Beyazlığını artırmak için içine çivit katıldığı da olur. Yabancı maddeler kemik isinden geçirilerek süzülür. Sonra şeker kurutulur, cinsine göre ya toz haline, ya ela küçük kübler haline sokulup çuvallara doldurulur. Şeker artık piyasaya çıkmaya hazırdır.

    Pancardan. — Fabrikaya getirilen pancarlar kuvvetli bir su akımı ile yıkanıp üzerindeki topraklar, çamurlar temizlenir, otomatik olarak keskin bıçaklı silindirler arasından geçirilerek dilim dilim kesilir Bu parçalar büyük sarnıçlarda, basınçlı sıcak su içinde bulundurulur. Böylece pancarların özsuları çıkar, Bu özsu kireç kaymağı, karbon dioksit gazı ile işlenir, çeşitli süzgeçlerden geçirilir, sülfürdioksitle rengi açılır. Geniş kablara konarak koyu şurup haline getirilir. Sonra santrifüj makinalarında şeker, içinde bulunduğu sıvıdan ayrılır. Öteki usuldeki gibi çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra toz, ya da kesme şeker elde edilmiş olur





+ Yorum Gönder


şekerin içindeki maddeler,  sekerin icindeki maddeler