+ Yorum Gönder
Eğlence ve Muhabbet ve Forumda Başlığı Olmayan Konular Forumunda Arpa yulaf ve buğdayın çeşitleri Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Dr Zeynep
    Bayan Üye

    Arpa yulaf ve buğdayın çeşitleri








    ARPA YULAF VE BUĞDAYIN ÇEŞİTLERİ İLE İLGİLİ BİLGİ

    Ülkemizin az yağış alan alanlarında uygulanmakta olan tahıl-nadas sisteminin kendine has yetiştirme usulleri vardır.

    Bu dersimiz,
    - Ne kadar tohum atılmalı?
    - Ne kadar gübre atılmalı?
    - Hangi çeşitler ekilmeli gibi birçok soruya cevap verecektir.


    Arpa yulaf ve buğdayın çeşitleri.jpg

    EKİM


    Ne Zaman Ekelim ?

    Orta Anadolu’da ekim, Eylül sonu ile Ekim başında yapılmalı ve geç kalınmamalıdır. Sivas gibi soğuk bölgelerde ise ekim daha erken yapılarak Eylül ayında tamamlanmalıdır.

    Vaktinde yapılan ekim ile kışa girmeden önce buğday ve arpa çıkışını tamamlayarak ve kardeşlenerek kış soğuklarına dayanma gücünü artmış olur.

    Uygun Çeşitler Nelerdir?

    Orta Anadolu’da ekmeklik buğday çeşitlerinden Gün-91, İkizce-96, Mızrak, Türkmen, Demir-2000, Aksel-2000 ve Bayraktar-2000 yarı taban ve taban araziler için tavsiye edilirler.

    Makarnalık buğdaylardan Kunduru 1149, Kızıltan-91, Ç-1252, Altın 40/98, Ankara-98, Mirzabey-2000 yamaç arazilerde ve taban arazilerde yetiştirilirler.

    Arpa çeşitlerinden Bülbül-89, Tarım-92, Yesevi-93, Orza-96 ve Çetin-2000 yamaç arazilerde, kışları fazla sert geçmeyen taban ve yarı taban arazilerde yetiştirilebilir.

    Diğer bölgelerde de yine araştırma enstitüleri tarafından geliştirilmiş tescilli çeşitlerin kullanılması gerekmektedir. Böylece daha yüksek verim sağlanacaktır.

    Ekim Nasıl Yapılmalı?

    Ekimde bölgeye tavsiye edilen buğday ve arpa çeşitlerinin sertifikalı tohumlukları kullanılmalıdır.

    Zabrus böceğinin problem olduğu yerlerde ve Sürmeye hassas çeşitlerin ekildiği durumlarda ekim öncesi tohumlar bu hastalık ve zararlıya karşı ilaçlanmalıdır.

    Ekim mibzerle yapılarak, dekara ekmeklik buğdaylarda 18 kg/da, makarnalıklarda 20 kg/da ve arpalarda 22 kg/da tohumluk kullanılmalıdır.

    Ekimin serpme yapılması, tohumluğun saf olmaması, veya tarla hazırlığının kötü olması durumunda yukarıdaki miktarlar biraz artırılmalıdır.



    A B
    Şekil 1. Mibzerle ekilmiş bir tarlanın (A) ve kışa girmek üzere olan bir tarlanın (B) görünüşü




    Gübreleme

    Ekimde yaklaşık 6 kg/da saf fosfor hesabıyla fosforlu gübre verilir. Fosforlu gübrenin hepsi ekimde bir kerede verilir. Fosforlu gübre olarak diamonyum fosfat (DAP) (18-46-0), süperfosfat (% 18) ve triple süperfosfat (% 41) gibi gübreler kullanılabilir.

    Dekara 13 kg DAP kullanılırsa 6 kg/da saf fosfor ve buna ilaveten 2.3 kg / da saf azot verilmiş olur.

    İlkbaharda ise üst gübre olarak 3-4 kg/da daha saf azot, buğday henüz kardeşlenme devresinde iken verilir.




    Şekil 2. Fosfor verilmiş (A) ve verilmemiş (B) parseller

    Azotlu gübre olarak amonyum nitrat (% 26) amonyum sülfat
    (% 21) ve üre kullanılabilir.
    Taban tarlalarda ve yağışın fazla olduğu yıllarda ve bitkilerin çok açık yeşil renk aldığı durumlarda verilecek azotlu gübre bir miktar artırılmalıdır.

    Yabancı ot Mücadelesi

    Buğday ve arpa tarlalarında Sarıot, Gökbaş ve Kokarot gibi geniş yapraklı ve yabani yulaf gibi dar yapraklı yabancı otlara karşı ilaçlı mücadele gerekmektedir. İlaçlama, kıştan çıkışta tahılın kardeşlenme döneminde ve yabancı otların 2-6 yapraklı olduğu zamanda yapılır.
    Şekil 3. Zamanında ilaçlanmış tarla


    Geniş yapraklı otlara karşı 2.4-D‘li ilaçların amin ve ester bileşimleri kullanılacaksa aminli ilaçların bağ-bahçe ve ayçiçeği gibi geniş yapraklı bitkilerin yakınındaki buğday ve arpa tarlalarının ilaçlanmasında; esterli ilaçların ise yalnızca buğday ve arpa ekili sahalarda kullanılmasına özen gösterilmelidir.

    Tarlada geniş yapraklı yabancı otlara ilave olarak, yabani yulaf da varsa, 2.4-D‘li ilaçlara yabani yulaf ilaçlarından difenzoquat karıştırılarak ilaçlama yapılır.

    Buğday tarlalarındaki dar ve geniş yapraklı yabancı otlara karşı bir çok ilaç tavsiye edilmektedir. Bu ilaçlar ve dozları ile ilgili bilgiler Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerinden alınabilir.

    İlaçlama öncesi aletin ayarı yapılmalı ve ilaç dozu iyi ayarlanmalıdır. İlaçlama sırasında hava güneşli, rüzgarsız ve sıcaklık 15 oC civarında olmalıdır.

    Bu konuya oy verdiniz








  2. ÖZGEN
    Üye





    Yetiştirilen bütün ürünlerin yetiştiği yere coğrafi bölgeye ve iklim koşullarına göre tatlarında farklılık olur. Bu meyve sebze ve bakliyatlarda görülen bir durumdur.




+ Yorum Gönder


arpa yulaf buğday çeşitleri,  arpa yulaf ve buğdayın çeşitleri olabilir mi,  arpa çeşitleri nelerdir,  arpa yulaf ve buğdayın çeşitleri,  buğday arpa yulaf,  yulaf ne zaman ekilir