+ Yorum Gönder
Yemek Tarifleri ve Hamur İşleri Forumunda Genel Pasta Tarifi-Pasta Tarifleri ve Hamur işleri Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Hell3
    Devamlı Üye

    Genel Pasta Tarifi-Pasta Tarifleri ve Hamur işleri








    Genel Pasta Tarifi

    Malzemeler:
    Pandispanya Hamuru İçin:
    4 yumurta
    3/4 su bardağı toz şeker
    3/4 su bardağı elenmiş un
    1 yemek kaşığı sıvı yağ
    1 cimdik tuz

    Yapılışı:
    <LI class=MsoNormal style="COLOR: black">Yumurta aklarını ve sarılarını ayırın. Aklarına hiç sarı değmemesi gerekiyor, yoksa hamurunuz olmaz.<LI class=MsoNormal style="COLOR: black">Aklarını cam yada metal derin bir kapta bir cimdik tuz ile hafif kar haline gelene kadar yüksek hızda mikserinizle çırpın.<LI class=MsoNormal style="COLOR: black">Şekerin yarısını ilave edip iyice katı kar haline gelene dek çırpmaya devam edin.<LI class=MsoNormal style="COLOR: black">Ayrı bir kapta kalan sekerle yumurta sarılarını kabarıp krema gibi olana kadar çırpın. Rengi güzel açık sarı bir renk alacaktır.<LI class=MsoNormal style="COLOR: black">Önceden çırptığınız yumurta aklarının içine sarılarını ilave edip düşük hızda ancak karışana dek karıştırın. <LI class=MsoNormal style="COLOR: black">Unu ilave edip tekrar ancak karışacak kadar yavaşça karıştırın. Hatta kaşık yada spatula ile yaparsanız daha iyi olur. Önceden yumurtaları çırparak ortaya çıkan havayı indirmemeye özen gösterin.<LI class=MsoNormal style="COLOR: black">Sıvı yağıda ilave edip hafifçe karıştırın.<LI class=MsoNormal style="COLOR: black">Önce yağlanmış sonra unlanıp silkelenmiş yuvarlak pasta kalıbınıza hamuru dökün.<LI class=MsoNormal style="COLOR: black">350F (175C) dereceli fırında kabarıp üstü pembeleşene kadar pişirin. Yaklaşık 25-35 dakika arası
    Hafif ılındıktan sonra kenarlarından bıçakla geçip kalıptan çıkarın. soğumaya bırakın.

    Not: Bu tarifte kabartma tozu yoktur. Kabarması yumurtaların çırpılması ile elde ediliyor. Tarife adım, adım uyarsanız çok yumuşak sünger gibi bir pandispanya hamuru elde edebilirsiniz.
    Kreması:
    1 yumurtanın sarısı
    7 yemek kaşığı şeker
    2 yemek kaşığı un
    2 yemek kaşığı buğday veya mısır nişastası
    2 su bardağı süt
    bir paket vanilya
    1 yemek kaşığı margarin yada tereyağı
    Arzuya göre limon kabuğu rendesi (özell. meyveli pasta yapılacaksa)

    Yapılışı:
    <LI class=MsoNormal style="COLOR: black">Orta büyüklükte bir tencereye yumurta sarisi ve sekeri koyup tel çırpma aleti ile yada çatalla hafifçe çırpın.<LI class=MsoNormal style="COLOR: black">Un ve nişastayı da ilave edin. Sonra soğuk sütü koyup karıştırın.<LI class=MsoNormal style="COLOR: black">Altını açıp orta ısıda koyulaşana dek karıştırarak pişirin.
    Kaynamaya başladıktan 1 dakika kadar sonra altını kapatıp vanilyayı, yağı ve arzuya göre limon kabuğu rendesini ilave edip soğumaya bırakın.
    Pasta'nın bir araya getirilmesi:
    <LI class=MsoNormal style="COLOR: black">Soğumuş olan pandispanya nızı tırtıllı bıçak ile üçe bölün.<LI class=MsoNormal style="COLOR: black">Eğer meyveli pasta iste arzuya göre içine dilimlenmiş muz, çilek koyabilirsiniz.<LI class=MsoNormal style="COLOR: black">Pastayı koyacağınız yuvarlak tepsi yada tabağa ilk pandispanya parçasını koyup üzerine kremayı koyun. (üçe böldüyseniz kremanın yarısını kullanın)<LI class=MsoNormal style="COLOR: black">Eğer konacaksa bir kat muz ,çilek serpiştirin. <LI class=MsoNormal style="COLOR: black">Sonra diğer katıda koyup aynı işlemi tekrarlayın.<LI class=MsoNormal style="COLOR: black">En üst parçayı yerleştirip isterseniz hazır kremşantiyi paket tarifine göre hazırlayıp üstünü kaplayın yada ıspanaklı kek tarifindeki gibi 7 dakikalık krema tarifini hazırlayıp onunla kaplayın.
    İsteğinize göre çilek taneleri ile süsleyin. Yada meyveli değilse resimdeki gibi rendelenmiş çikolata serpiştirebilir, yanlarını makineden geçirilmiş cevizle süsleyebilirsiniz.
    AFİYET OLSUN
    Not:
    Kremayı yaparken içine 2-3 yemek kaşığı kakao ekleyerek çikolatalı krema yapabilirsiniz.
    Pandispanyayı isterseniz daha ıslak olması için süt yada süt-reçel karışımı ile hafifçe ıslatabilirsiniz her katini. çok fazla ıslatmayın.
    Pastayı en az 4 saat kadar buzdolabında soğumaya bırakın yada akşamdan hazırlayın.







  2. Hell3
    Devamlı Üye





    Çilekli Çikolatalı Pasta

    Malzemeler:
    Hamuru için:
    1/2 su bardağı çikolata damlası veya eşdeğerde 100gr. Pasta için kullanılan çikolata
    2 büyük yumurta (akı sarısından ayrılmış)
    1+ 1/3 su bardağı tozşeker
    125gr. (1 çubuk) tereyağı veya margarin
    2+ 1/4 su bardağı un
    1/2 su bardağı sour cream (veya kati yoğurt)
    1 silme tatlı kaşığı kabartma tozu
    1 silme tatlı kaşığı karbonat
    (arzuya göre) 1 tatlı kaşığı gülsuyu
    1/2 cay kaşığı tuz
    1 su bardağı su

    Truffle Kreması için:
    2+ 1/2 su bardağı pudra sekeri (confectioners sugar)
    1/4 su bardağı çiğ krema (heavy or wipping cream)
    1/2 su bardağı çikolata damlası
    6 silme yemek kaşığı (3/4 çubuk) tereyağı veya margarin

    Üst Glazur (glaze) için:
    1/2 su bardağı çiğ krema (heavy cream)
    1/2 su bardağı + 1 yemek kaşığı çikolata damlası

    Arasına:
    500gr. kadar çilek, arzuya göre keki ıslatmak için sut



    Yapılışı:
    <LI class=MsoNormal>Ufak bir sos tenceresinde ocağın en kısık ateşli ayarında sıkça karıştırarak çikolatayı eritin. Altını kapatıp ılınmaya bırakın. <LI class=MsoNormal>Bir kasede yumurta aklarını kopuk gibi ve kati olana kadar çırpın. <LI class=MsoNormal>Başka geniş bir kasede yumurta sarıları, seker ve oda ısısındaki tereyağını yüksek hızda mikserle iyice kabarana kadar (yaklaşık 5 dakika) çırpın. <LI class=MsoNormal>Mikserin hızını azaltıp erimiş çikolatayı, sour cream veya yoğurdu, un, kabartma tozu, karbonat, tuz, 1 bardak su ve gülsuyunu ilave ederek karıştırmaya devam edin. <LI class=MsoNormal>yaklaşık 2 dakika karışana kadar çırptıktan sonra spatula veya büyük bir kaşık yardımı ile kopuk haline getirdiğiniz yumurta akını havasını indirmeden karıştırın. <LI class=MsoNormal>Kelepçeli kalıbınızı* yağlayıp unladıktan sonra hamuru döküp 350F/175C dereceli fırında yaklaşık 45 dakika parmağınızla keke dokunduğunuzda sünger gibi geri gelecek hale gelene kadar pişirin. <LI class=MsoNormal>Fırından alıp hafifçe ılındıktan sonra gerekirse bıçakla kenarlarından geçip kalıbın kelepçeli yan tarafını çıkarın. Alt kısmini kekten ayırmayın. <LI class=MsoNormal>Kremayı hazırlayın: Orta büyüklükte bir sos tenceresinde 1/2 su bardağı çikolata damlasını çok kısık ateşte spatula veya kasıkla sürekli karıştırarak eritin. hafifçe ılındıktan sonra kasık yardımı ile pudra sekerini, yağı ve 1/4 su bardağı çiğ kremayı ilave edip pürüzsüz hale gelene kadar karıştırıp kremanızı hazır hale getirin.
    Glazur için: Yine sos tenceresinde çok kısık ateşte çiğ kremayı ve çikolata damlalarını çikolata edilip sos biraz katılaşana kadar karıştırın. Sosu kullanana kadar ilik tutmaya özen gösterin.
    Pastanın Bir araya getirilmesi:
    <LI class=MsoNormal>Kekinizi tırtıllı bıçakla iki kere enlemesine kesip uç parça elde edin. Daha sonradan pastayı servis tabağına aktarabilmek için kelepçeli kek kalıbının tabanını çıkarmadan başka bir tepsi üstünde duran tel ızgaranın üstüne pastanın alt parçasını yerleştirin.(tepsi üstüne yerleştirilmiş ızgara sayesinde kekten akan fazla Glazur tepsiye geçecek ve yeniden kullanabileceksiniz) <LI class=MsoNormal>(İsterseniz bu aşamada keklerinizi fırça yardımıyla sütle biraz ıslatabilirsiniz. )Hazırladığınız Truffle kremasından bir miktar üstüne sürüp bıçakla veya spatula ile yayin. Ustlerine çok kalin olmamasi için ortadan ikiye enlemesine kesilmis cilekleri fazla doldurmadan aralikli dizin. <LI class=MsoNormal>Ustune ikinci kat keki koyup ayni islemi tekrarlayin. (Bu asamada isterseniz truffle kremadan 1/2 su bardağı kadar ayirip ustune torba ve yildiz uç ile sus yapmak için ayirabilirsiniz. Fotografta kullanilmadi.) <LI class=MsoNormal>Kalan kekide düzgünce krema ve çileklerin üzerine yerleştirdikten sonra ilik halde duran glazürünüzü tencereden kekin ortasına döküp genişçe bir bıçak yardımı ile (veya asil olarak pastacıların kullandığı düzeltme spatulası ile) sosu kekin her tarafına yayın. Aşağı akan kısımlarıda yine bıçakla kenarlara sürerek pastayı tamamen sosla kaplayın. Bu işlemi yaparken mümkün olduğunca elinizi çabuk tutup sos katılaşmadan düzgün bir yüzey elde ettikten sonra daha fazla sosla oynamayın. <LI class=MsoNormal>çilek yarımları ile pastanın kenarlarını süsleyin. Ayırdıysanız Truffle kremayı sıkma torbasına koyup çileklerin arasına sikip süsleyin.
    Buzdolabında en az 1 saat kadar dinlendirdikten sonra servis yapabilirsiniz.
    *Eğer kelepçeli kek kalıbınız yoksa normal yuvarlak kek kalıbınızı yağlayıp unladıktan sonra keki pişirin. Ilındıktan sonra yine uç parçaya kesin. Kalınca bir kartondan kekinizle ayni büyüklükte bir yuvarlak kesip kartonu alüminyum folyo ile kaplayın. Kekin ilk taban parçasını bu kalıba yerleştirdikten sonra tel ızgaraya koyup diğer işlemlere devam edin.




  3. Hell3
    Devamlı Üye
    Bal Kabaklı Pasta

    Malzemeler:
    500 gr. kadar kabak (ayiklanip dogranmis)1 su bardagi tozseker: Iki malzemeyi birlestirip kabaklar suyunu cekip yumusayincaya kadar pirisin.Ilininca robottan gecirip pura haline getirin.

    Keki icin
    4 yumurta1 su bardagi seker1+1/2 su bardagi un1/2 paket kabartma tozu1/2 su bardagi kabak puresi (onceden pisirmis oldugunuz kabaklardan)

    Kremasi:
    1 yumurtanin sarisi7 yemek kasigi seker3 yemek kasigi un3 yemek kasigi bugday veya misir nisastasi3 su bardagi sutbir paket vanilya1 yemek kasigi margarin yada tereyagiArzuya gore limon kabugu rendesi (ozell. meyveli pasta yapilacaksa)1 paket krem santi1/2 bardak sut

    Yapilisi:
    Yumurtalari ve sekeri iyice kabarana kadar mikserle cirpin.
    Icine makineden cekip pure haline getirdiginiz kabak puresini ilave edin, karisitirin. (1/2 bardak )
    Unu ve kabartma tozunu eleyip ilave edin. Dusuk hizda birlesene kadar karistirin.
    Yaglanip unlanmis yuvaklak pasta kalibina dokup 170C (350F) derecede kurdan batirdiginizda temiz cikana kadar pisirin. Soguduktan sonra tirtilli bicakla iki kere enlemesine keserek 3 kat kek elde edin.
    Orta buyuklukte bir tencereye yumurta sarisi ve sekeri koyup tel cirpma aleti ile yada catalla hafifce cirpin.
    Un ve nisastayida ilave edin. Sonra soguk sutu koyup karistirin.
    Altini acip orta isida koyulasana dek karistirarak pisirin.
    Kaynamaya basladiktan 1 dakika kadar sonra altini kapatip vanilyayi, yagi ve arzuya gore limon kabugu rendesini ilave edip sogumaya birakin. Kremanin 1/3'unu ayri bir kaseye alip geri kalanina kabak puresini ilave edip iyice karistirin.
    Pastanin duracagi servis tabagina bir kat kek alin. Sutle islatin. Hazirladiginiz kabak pureli kremanin yetecek kadarini ilk kata yayin. (kalani pastanin ustunu kaplayacak)
    Ikinci keki koyup tekrar sutle islatin. Ayirdiginiz sade kremayi yayip ucuncu kati koyun. Onuda sutle islatin.
    Kabakli kremanin bir cay bardagi kadarini suslemek icin ayirip pastanin hertarafina yayarak kaplayin.
    Tercihen onceden sutle cirpip dolapta beklettiginiz kremsantiyi sokma torbasina alin. Yildiz uc gecirip pastayi istediginiz gibi susleyin.
    Ayirdiginiz kabakli pure ilede ustune susler yapip dolapta soguttukta nsonra servis yapin.
    Not: Bu olculerde yogun, kabakseverler icin kabak lezzeti bol bir pasta oluyor. Yogun tadi oldugu icin ince dilimlerle kalabalik misafirler icin sunabilirsiniz. Daha hafif bir pasta icin keki normal pandispanya'dan yapabilir, icine girecek kabak puresini azaltabilirsiniz




+ Yorum Gönder


hamur işleri,  hamur isleri