+ Yorum Gönder
Hayvanlar Alemi ve Hayvancılık Üretim ve Bilgiler Forumunda Arıcılıkta Balın Hasadı Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Harbi @ kız
    Bayan Üye

    Arıcılıkta Balın Hasadı








    Arıcılıkta Balın Hasadı Nasıl Yapılır

    Arılar tarafından bitkilerin çiçeklerinden toplanan nektar (bal özü), arının midesinde kimyasal değişime uğrar ve daha sonra yiyecek olarak kullanılmak üzere petek gözlerine depolanır. Bitki çeşidine bağlı olarak %20-80 oranında su içeren nektar, petek gözlerine depolandıktan sonra su oranı %17-20 düzeyine indirilerek petek gözlerinin üzeri sırlanır. Mevcut petek gözlerinin en az yarısı sırlanmış ise bal olgunlaşmış ve hasat zamanı gelmiş demektir.

    Bal hasadı, genellikle arıların daha sakin olduğu sabah saatlerinde yapılır. Kovana duman verilip kovan açılır. Ballıktaki sırlı petekli çerçevelerin arıları alt kata (kuluçkalığa) indirilir ya da silkelenir. Bu işlem esnasında hızlı fakat telaşsız çalışılmalıdır. Ballı çerçeveler ağzı kapalı bal kasalarına alınıp kapalı ortama taşınır. Bu esnada ballı çerçeveler, zedelenmemeli ve etrafa bal bulaştırılmamalıdır.








  2. Meryem
    Bayan Üye





    Pek çok kimseler balı, arıların dışkısı zanneder ve hatta birbirle*rine iltifat olsun diye "Ağzına arı boku" derler bu yanlıştır
    Arıların sindirim organı (hazım cihazı) da aşağı yukarı insanların*ki gibidir. Ağız, yemek borusu, kursak, mide, ince ve kalın bağırsak ve anus'tur.




+ Yorum Gönder