+ Yorum Gönder
Hayvanlar Alemi ve Hayvancılık Üretim ve Bilgiler Forumunda Arıcılıkta Balın Depolanması Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Harbi @ kız
    Bayan Üye

    Arıcılıkta Balın Depolanması








    Arıcılıkta Balın Depolanması Nasıldır


    Bal, değişik yapı taşlarından oluştuğundan depolama sırasında bile yapısal olarak sürekli değişikliğe uğrar. Bu değişmeler genellikle kristalleşme, renk koyulaşması, asitlik derecesinin artması, balın içinde bulunan şeker çeşitlerinde artma ve azalma olması şeklindedir. Bunun yanında balın depolanma süresinin artması ve ısıtılması HMF (hidroksi metilfurfurol) değerini yükseltir.

    Balın kristalleşmesi 5-7 oC'da, ekşimesi 10 oC'da başladığından süzülen ballar eğer ısıtılmayacaksa 5 oC'nin altında tutulmalıdır. Kristalize olmuş balın tekrar eski haline dönmesi için bal kabı sıcak su dolu bir kap içerisinde bekletilerek balın çözülmesi sağlanır. Bal kabı hiçbir zaman doğrudan ateş ile temas etmemelidir. Çözünen bal tekrar kristalize olabilir.








  2. Meryem
    Bayan Üye





    bal ya kristalize oluyor ya da bozuluyor bozulma için sıcaklık 10 derece üstü olmalıdır ve kristallenme için se 5 derec altı sıcaklık sağlanmalıdır için o sebeple 5 derece altı depolanmalıdır kristallenme olsa dahi ısıtılarak eski haline getirilebilir




+ Yorum Gönder