+ Yorum Gönder
Okul ve Eğitim ve Her Telden Eğitim Konuları Forumunda Köpüren şarap nedir Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Asel
    Bayan Üye

    Köpüren şarap nedir








    Köpüren şarap nedir

    kprenarap.png

    İçinde karbondioksit baloncukları barındıran, genellikle kutlama amacıyla tüketilen şaraplardır. Fransa’da Şampanya, İspanya’da Cava, İtalya’da Asti gibi örnekleri olup, dünyanın bir çok farklı yerinde yapılmaktadır.

    Köpüren şaraplar genel olarak ikiye ayrılır: tank yöntemi ile üretilenler ve doğal yöntemle üretilenler. Tank yöntemiyle üretilen köpüren şaraplarda, fermantasyonun bir kısmı, karbondioksit gazının buharlaşmasını önlemek amaçlı, ağzı kapalı ve basınca dayanıklı bir tankta gerçekleşir. Böylece karbondioksit şarabın içinde çözünmüş olur. Gazın sızmasını engellemek amaçlı şaraplar basınçlı ortamlarda şişelenmelidir. Şişe açıldığında ise çözünmüş karbondioksit şarabın köpürmesine neden olur.

    Doğal yöntemle üretilen şaraplar ise, şişede fermante edilmiş köpüren şaraplardır. Tank yönteminden çok daha fazla işgücü gerektirir ve bu sebeple üretim maliyetleri çok yüksektir. Ancak kalite açısından farklı avantajlara sahiptir. Öncelikle, şarap ölü maya hücreleriyle daha uzun süre temas ettiği için, diğer şaraplarda bulunmayan ekmek ve bisküvi gibi zengin aromalar geliştirebilir. İkinci olarak köpükler tank yöntemine göre çok daha küçük, düzgün ve uzun ömürlüdür.

    İlk olarak, sek bir baz şarap yapılır, şişelenir ve ağzı kapatılır. İkinci fermantasyon sırasında ortaya çıkan karbondioksit şarabın içinde çözünür ve alkol seviyesi artar. Bu yavaş fermantasyon sürecini, olgunlaşma süreci takip eder. Olgunlaşma sürecinden sonraki aşamada ise maya tortuları ayrılır. Geleneksel yöntemde, şişe yavaşça döndürülür, böylece maya hücreleri şişenin ağzına doğru kaydırılır. Mayayı dışarıya çıkartmak için kullanılan bir diğer yöntem ise şişenin tamamının preslenmiş bir tanka aktarılmasıdır. Daha sonra filtreleme yapılır, şeker eklenir ve şarap yeniden şişelenir. Bu yöntem ise Yeni Zelanda ve Avustralya’da oldukça yaygındır.

    Türkiye’de ise köpüren şaraplar için tank metodu uygulanmaktadır.








  2. Asel
    Bayan Üye





    Köpüren şarap şişesi

    kprenarapiesi1.jpg

    KÖPÜREN ŞARAP ŞİŞESİNİ NASIL AÇABİLİRİZ?

    Köpüren şarap şişesi içinde oldukça fazla basınç vardır. Şişeyi doğru sıcaklık derecesinde soğutmak, basıncın düşmesine sebep olur. Şarap soğutulsa bile, mantarın şişeden fırlaması mümkündür. Buna göre aşağıdaki adımları izleyerek şişeyi açabilirsiniz:

    • Folyoyu çıkarın ve altındaki teli kulakçığından çevirin.
    • Tel çıkarılırken, mantar elle sabit tutun.
    • Şişeyi yaklaşık 30°lik bir açıda ve mantarı sıkıca tutarak, diğer elinizle şişenin tabanını kavrayın.
    • Mantarı değil, şişeyi çevirin.
    • Fırlamaması için mantarı sabit şekilde tutun ve şişeden yavaşça çıkarın.(Şişedeki basınç zaten mantarı yavaş yavaş itecektir.)
    • Şarabınız servise hazır!





  3. Nesrin
    Devamlı Üye
    Köpüren şarap aslında şampanyaya benzeyen bir şaraptır. bu şarap hazır olarak alındığı gibi aslın da ev de de yapılabilne bir şaraptır. mesela şarabı yapmak içi yapmanız gereken tek şey evde bulunan araba maden suyu eklemektir.




+ Yorum Gönder