+ Yorum Gönder
Okul ve Eğitim ve Her Telden Eğitim Konuları Forumunda 2012 Kimya gazlar çıkmış sınav soruları Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Dr Zeynep
    Bayan Üye

    2012 Kimya gazlar çıkmış sınav soruları








    2012 kimya gazlar çıkmış sınav soruları

    ÇÖZÜMLÜ TEST
    2012 kimya.jpg
    1
    . I- 16 gram oksijen gazı
    II- 3,01.1023 tane He gazı
    III- 6 gam C içeren CO2 gazı

    yukarıdaki gazların N.Ş.A.’ da kapladıkları hacim hangi seçenekte doğru olarak
    verilmiştir ?(C=12 O=16)

    A) I>II>III B) I=II>III
    C) I=II=III D) II>III>I
    E) I=III>II

    Çözüm : I- n=16/32 = 0,5 mol
    0,5. 22,4 = 11,2 litre
    II- 3,01.102376,02.1023=0,5 mol 0,5.22,4 = 11,2 litre
    III- 6 gram C içeren CO2 0,5 moldür. 0,5.22,4 = 11,2 litre

    Cevap C

    2. 3,01.1022 tane X(OH)2 3,7 gram olduğuna göre X in atom ağırlığı kaçtır ? (O=16 H=1)

    A) 74 B) 32 C) 40
    D) 56 E) 14

    Çözüm : n= 3,01.1023/ 6,02.1023 = 0,05 mol

    0,05 mol 3,7 gramsa

    1 mol X

    X= 74 gram/ mol

    X=40 gr/molÞX+32+2= 74
    Cevap C

    3. 8 gram oksijen gazında kaç tane atom
    vardır ? (O=16)

    A) 3,01.1023 B) 6,02.1023
    C) 12,04.1023 D) 1,505.1023
    D) 24,08.1023

    Çözüm : n= 8/32= 0,25 mol O2 gazı

    1 mol O2 molekülünde 2.6,02.1023 tane atom varsa

    0,25 mol O2 de X

    X= 3,01.1023 tane atom Cevap A

    4. 0,2 mol X2Y3 32 gram gelmektedir. Y nin atom ağırlığı 16 olduğuna göre X in atom ağırlığının Y nin atom ağırlığına oranı nedir ?

    A) 2/3 B) 3/2 C) 1
    D) 3/7 E) 7/2

    Çözüm :

    0,2 mol 32 gramsa

    1 mol ?

    ?= 160 gr/mol

    X= 56 gr/molÞ2.X + 3.16 = 160

    X/Y= 7/2ÞX/Y = 56/16 Cevap E

    5.

    I- XY bileşiğinin molekül ağırlığı 28 dir.
    II- XY2 bileşiğinin molekül ağırlığı 44 dür.

    Buna göre X ve Y nin atom ağırlıkları sırasıyla nedir ?

    A) 24-32 B) 14-12 C) 12-16
    D) 32-23 E) 12-14
    Çözüm :

    2 X + Y = 28
    X + 2Y = 44

    X= 12 Y= 16 Cevap C

    6. Kütlece %80 X içeren X2H6 bileşiğinde X in atom ağırlığı kaçtır ?

    A) 12 B) 14 C) 23
    D) 27 E) 40

    Çözüm :

    2.X / 6.1 = X= 12 Cevap AÞ80/20


    7. NH3 + CO karışımı N.Ş.A da 11,2 litre olup karışımın kütlesi 11,8 gram gelmektedir. Karışımdaki CO nun mol % si nedir ?
    ( C=12 O=16 N=14 H=1)

    A) 20 B) 40 C) 60
    D) 80 E) 90

    Çözüm :

    NH3 + CO = 0,5 mol; NH3 x mol ise CO = 0,5-x moldür.

    0,5. 17 + (0,5-x).28 = 11,8 gram
    X=0,2 mol NH3 CO = 0,3 mol olur.

    0,5 molde 0,3 mol CO varsa

    100 molde X

    X= 60 Cevap C


    8. 1,806.1023 tane atom içeren SO3 gazı N.Ş.A da kaç litre hacim kaplar ?

    A) 6,72 B) 22,4 C) 2,24
    D) 1,68 E ) 4,48

    Çözüm : n= 1,806.1023/6,02.1023 = 0,3 mol atom

    1 mol SO3 de toplam 4 mol atom varsa

    X mol 0,3 mol atom

    X= 0,075 mol V= 0,075.22,4 = 1,68 litre

    Cevap D

    9. 3,01.1023 tane CO molekülü, N.Ş.A da 5,6 litre hacim kaplayan N2 gazı ve 7,5 gram NO gazından oluşan karışımın kütlesi kaç gramdır ?

    A) 14 B) 21 C) 22
    D) 28,5 E) 32,5

    Çözüm :

    CO= 3,01.1023/6,02.1023 = 0,5 mol .28 = 14 gr

    N2 = 5,6/22,4 = 0,25 mol . 28=7 gr
    = 7,5 gr

    NO= 7,5 gr

    Mt= 14+7+7,5 = 28,5 gr. Cevap D

    10. Eşit molekül sayıda bir karışım elde edebilmek için 15 gram C2H6 gazına N.Ş.A da kaç litre C3H4 eklenmelidir ? (C=12 H=1)

    A) 5,6 B) 2,24 C) 22,4
    D) 1,12 E) 11,2

    Çözüm :

    C2H6= 15/30 = 0,5 mol

    Molekül sayılarının eşit olması demek mol sayılarının eşit olması demektir. O halde C2H6 da 0,5 mol olmalıdır.

    0,5.22,4 = 11,2 litre C3H4 Cevap E

    11. X2H4 bileşiği ile XO bileşiği eşit kütlede ve molekül sayıları da eşit olduğuna göre X in atom ağırlığı nedir ?(O=16 H=1)

    A) 12 B) 14 C) 16
    D) 32 E) 40








  2. Dr Zeynep
    Bayan Üye





    Çözüm :

    Molekül sayıları eşitse mol sayıları da eşittir. Kütlelerde eşit olduğuna göre molekül ağırlıkları da eşittir.

    X= 12Þ2.X + 4.1 = X+16 Cevap A

    12. XY3 bileşiğinin molekül ağırlığı MgY bileşiğinin molekül ağırlığının 2 katı olduğuna göre Y elementinin atom ağırlığı kaçtır? (X=32, Mg=24)

    A) 12 B) 16 C) 23
    D) 24 E) 40

    Çözüm :

    (32 + 3.Y) Y = 16 Cevap BÞ= 2.(24 + Y)

    13. 0,01 molünde 0,02 mol X ve 0,03 mol Y bulunan bileşiğin formülü aşağıdakilerden hangisidir ?

    A) XY B) XY2 C) X2Y3
    D) XY3 E) X2Y

    Çözüm :

    1 molde 2 mol X ve 3 mol Y bulunacağından bileşik X2Y3 olur.
    Cevap C


    14. 0,5 mol CuSO4XH2O bileşiği 125 gram ise X sayısı nedir ? (Cu=64 S=32 H=1 O=16)

    A) 2 B) 3 C) 4
    D) 5 E) 6

    Çözüm :

    0,5 mol CuSO4XH2O 125 gram ise

    1 mol ?

    ? = 250 gram

    64 + 32 +64 + 18.X =ÞCuSO4XH2O = 250 250

    X= 5 Cevap D

    15.0,2 molünde 2,4 gram X ve 3,2 gram Y bulunduran bileşiğin bir molekülünün kütlesi kaç gramdır ?

    A) 28 B) 28/6,02.1023

    C) 14/6,02.1023 D) 6,02.1023

    E) 6,02.1023/28

    Çözüm :

    1 mol bileşikte 12 gram X ve 16 gram Y bulunacağından bileşiğin molekül ağırlığı 28 gram dır. 1 molekülün kütlesi MA/ 6,02.10 23 olduğundan 28/6,02.1023 olur.
    Cevap B

    16. 2 mol CO2 için ;

    I- 2 mol C içerir.
    II- 4 mol O atomu içerir.
    III- 6,02.1023 tane CO2 molekülüdür.
    IV- Toplam atom sayısı 6x6,02.1023 dür.

    Yargılarından hangisi yada hangileri doğrudur ?


    A) I ve II B) I ve III C) II ve III
    D) I,II ve IV E) II,III ve IV

    Çözüm :

    I- 1 mol CO2 de 1 mol C varsa 2 mol CO2 de 2 mol C olur.
    II- 1 mol CO2 de 2 mol O varsa 2 molde 4 mol O olur.
    III- 1 mol CO2 6,02.1023 tane CO2 dir. 2 mol ise 1,204.1023 tane CO2 molekülüdür.
    IV- 1 mol de 3x6,02.1023 tane atom varsa 2 mol de 6x6,02.1023 tane atom bulunur.

    Cevap D

    17. CuSO45H2O bileşiğinin kütlece % kaçı H2O dur ? (CUSO4=160 H2O=18)

    A) 18 B) 36 C) 54
    D) 72 E) 90

    Çözüm :

    1 mol CuSO45H2O= 250 gram olup 90 gramı sudur.

    250 gram da 90 gram su varsa

    100 gramda X

    X= 36 Cevap B

    18. 8 gram XH4 12,04.1023 tane H atomu içerdiğine göre 1 mol XH4 kaç gramdır ?

    A) 8 B) 16 C) 32
    D) 64 E) 80

    Çözüm :

    n= n= 2 mol H atomuÞ12,04.1023/6,02.1023

    2 mol H atomu içeren bileşik 8 gram ise

    4 mol H içeren bileşik ?

    ? = 16 gram Cevap B

    19.X2S in 0,1 mol ü 3,4 gramı ise X2O nun
    0,2 mol ü kaç gramdır ?(S=32 O=16)

    A) 1 B) 18 C) 3,6
    D) 2,8 E) 3,2

    Çözüm :

    0,1 mol X2S 3,4 gram ise 1 molü 34 gram olup X in atom ağırlığı 1 olur. X2O= 18 olup 0,2 molü 3,6 gram olur.
    Cevap C
    20. Aşağıdakilerden hangisi N.Ş.A da en fazla hacim kaplar ? (C=12 H=1 He=4 N=14)

    A) NH3 B) He C) CO D) NO E) N2O

    Çözüm: Molekül ağırlığı küçük olanın molü büyük olur. Mol sayısı büyük olanın hacmi de büyüktür.
    Cevap B

    21.
    I- 6,02.1022 tane SO2 molekülü
    II- N.Ş.A da 8,96 Lt hacim kaplayan NH3 gazı
    III- 0,1 mol SO3 gazı

    Yukarıda verilen gazların kütleleri arasındaki ilişki aşağıdakilerden hangisidir ?
    (S=32 O=16 N=14 H=1)

    A) I>II>III B) III>II>I C) II>III>I
    D) I=II>III E) III=II>I

    Çözüm :

    SO2 = 6,02.1022/6,02.1023 = 0,1 mol
    0,1 .64 = 6,4 gram SO2

    NH3= 8,96/22,4 = 0,4 mol
    0,4.17 = 6,8 gramNH3

    0,1.80= 8 gram SO3

    Buna göre III>II>I dir. Cevap B


    22.C3H6 gazı için aşağıdakilerden
    hangisi yanlıştır ?(C=12 H=1)

    A) N.Ş.A da 4,48 litresi 8,4 gramdır.
    B) N.Ş.A da öz kütlesi 1,875 gr / lt dir.
    C) 1,204.1023 tanesi N.Ş.A da 4,48 lt dir.
    D) 0,5 molü 4,5 tane atom içerir.
    E) 3,01.1022 tane molekülü 1,8 gr C içerir.

    Çözüm : 1mol C3H6 da 9 mol atom varken 0,5 mol C3H6 4,5 tane değil 4,5 mol atom bulunur.

    Cevap D

    23. Avagadro sayısı kadar atom içeren Fe2O3(k) bileşiği için aşağıdakilerden
    hangisi doğrudur ?(Fe=56 O=16)

    A) 32 gramdır.
    B) 5 mol dür.
    C) N.Ş.A. da 22,4 litredir.
    D) 2 mol Fe içerir.
    E) 48 gram O içerir.

    Çözüm :

    Avagadro sayısı kadar atom= 1 mol atom
    1 mol Fe2O3 de 5 mol atom varsa

    X mol 1 mol atom
    X= 0,2 mol Fe2O3 dür.
    1 mol Fe2O3 160 gram olduğuna göre 0,2 mol ü 32 gramdır.
    Cevap A
    24. 0,4 mol SO2 ile N.Ş.A da 11,2 litre hacim kaplayan CO gazında toplam kaç mol O atomu vardır ?

    A) 0,8 B) 0,5 C) 2,5
    C) 1,3 D) 0,9

    Çözüm : 1 mol SO2 de 2 mol O varsa

    0,4 mol de X

    X= 0,8 mol O atomu

    1 mol CO da 1 mol O varsa

    0,5 mol O da X

    X= 0,5 mol O atomu

    0,5 + 0,8 = 1,3 mol O atomu
    Cevap C


    25. 11,2 gram C2H4 gazı için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır ?(C=12 H=1)

    A) 4,8 gram C içerir.
    B) 1,6 gram H içerir.
    C) 0,5 mol dür.
    D) 2,408.1023 tane molekül içerir.
    E) N.Ş.A da 8,96 litre hacim kaplar.

    Çözüm :

    n=0,4 mol. CevapÞn= 11,2/28 C

    26. 0,4 molü 40 gram olan bileşik aşağıdakilerden hangisidir ? ( C=12 S=32 Ca=40 O=16 N=14)

    A) NH3 B) Ca(OH)2 C) NO
    D) CaCO3 E) SO3

    Çözüm :

    0,4 mol 40 gramsa

    1 mol X

    X= 100 gram CaCO3=100 olduğundan

    Cevap D





  3. Nesrin
    Devamlı Üye
    Gazlar maddenin halleri dörte ayrılmaktadır. bunlardan biride gazlardır. gazlar maddenmin en düzensiz halidir. ve bu hal sıkıştırılma gibi, bir özelliğe sahiptir. bunun dışında gazlar tek başına 10. sınıfta kimya dersinde bir konudur. ve o kadar da kolay olan bir konu değildir.




+ Yorum Gönder