+ Yorum Gönder
Bilgi Arşivi ve İlk Kim Neyi Buldu Forumunda Konserveyi kim Bulmuştur Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Forumacil
    Devamlı Üye

    Konserveyi kim Bulmuştur








    Konserveyi kim Bulmuştur


    Taze yiyeceklerin kapalı kaplarda uzun süre sağlıklı bir biçimde korunabileceği fikrini ilk geliştiren kişi, Parisli Nicolas Appert’tir.
    1795 yılında, Fransız Hükümeti, besinlerin konserve olarak saklanabileceği bir yöntemi bulana 12 bin frank ödül verileceğini duyurdu. Bu ödülün cazibesine kapılan Nicolas Appert, ticari açıdan da pratik bir uygulama yaptı. Madeni kaplar yerine cam kavanozları tercih etti. Yine de bugünün teneke konserve endüstrisi, kuruluş fikrini Appert’in girişimlerine borçludur. Nicolas Appert’in çalışmalarının sonucu ilk kez 1804 yılında denendi. Denizcilik Bakanı, Appert’in konservelerinden bir kısmının Bres’teki deniz üssüne gönderilmesini emretti. Burada, kavanozlar üç ay açılmadan saklandı. İlk örneklerin incelenmesinden sonra, Paris Sağlık Müdürlüğü’ne şu rapor gönderildi: “Kavanozdaki et suyu gayet lezzetli. İçindeki et parçaları da öyle. Ancak, miktar olarak biraz az. Etli ve etsiz olarak hazırlanan fasulye ve bezelye konserveleri de, henüz dallarından koparılmışcasına taze ve lezzetli!”

    Aynı yıl Appert, Paris’in banliyölerinden Massy’de bir konserve fabrikası kurdu. Gerekli taze sebzeyi yetiştirmek üzere, fabrikanın civarında geniş bahçeler satın aldı. Konservecilikte teneke kapların kullanılmasına ise, ilk kez 1812 yılında Bermondsey’ de Donkin and Hall firması tarafından başlandı. Appert’in karşılaştığı en büyük güçlük, kavanozların sıkıca kapatılmasıydı. Bu güçlüğü yenebilmek için beş kat muhafaza içine alıyordu. Bu sorunu tamamen ortadan kaldırmayı amaçlayan Bryan Donkin ile John Hail, teneke kutu kullanmaya karar verdiler. Ama, teneke kutuların besin ambalajı olarak kullanılmasının patent hakkı, 1810 yılında Peter Durand adına tescil edilmişti. İki ortak, bin sterlin karşılığında bu hakkı satın aldılar ve başarılı bir sonuç elde ettiler.








  2. Nesrin
    Devamlı Üye





    Konserve emek bilindiği gibi belli başlı yiyecekler yıkama kesme haşlama temizleme gibi ön işlemlerden geçtikten sonra hava almayan tenekelere konarak yüksek sıcaklık verilir ve içinde mikrop kalmaya şekilde mikroplar öldürülür sonra soğuk yerde saklamaya bile gerektirmeden yıllarca aynı kalan ürünlere konserve denilir.




+ Yorum Gönder