+ Yorum Gönder
Dünya Tarihi ve İnanç ve Kültür Forumunda Samsunun yemek kültürü nasıldır Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Ziyaretçi

    Samsunun yemek kültürü nasıldır








    samsunun yemek kültürü nasıldır kısaca







  2. Ebru
    Devamlı Üye





    Samsunun yemek kültürü nasıldır

    SAMSU'NUN YEMEKLERİ
    Ülkemizin en uzun akarsuları olan Kızılırmak ve Yeşilırmak nehirlerinin arasında kalan verimli topraklar üzerinde yer alan Samsun Karadeniz'in en güzel şehirlerinden biridir. Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Samsun aynı zamanda Cumhuriyet'in ilk adımlarının atıldığı kenttir. Bozulmamış sahil şeridi, plajları, tarihi zenginlikleri, doğal güzellikleri, yemyeşil ormanları, kaplıcaları, köklü kültürü ile Samsun ülkemizde mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir.

    Samsun'un neyi meşhur, Samsun'da ne yenir diye merak ediyorsanız, görmenizi tavsiye ettiğimiz yerler ve tatmanızı önerdiğimiz lezzetler şöyle:

    Bandırma Vapuru: Atatürk ve silah arkadaşlarını Milli Mücadele'nin başladığı yer olan Samsun'a çıkaran gemi olan Bandırma Vapuru Cumhuriyet tarihinde çok özel bir yere ve öneme sahiptir. Günümüzde müze olarak ziyarete açık olan gemide Atatürk ve arkadaşlarının balmumu heykellerinin yanı sıra Milli Mücadele tarihine ait görülecek eserler de mevcuttur.
    Atatürk Heykeli: Samsun'un simgesi haline gelen Atatürk Heykeli Belediye Parkı'nda yer alır. Üzerinde “'Vatanda Milli Mücadeleye başlamak için Gazi, 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun'a çıktı." cümlesi yer alan anıt 1931 yılında Samsun halkı tarafından yaptırılmıştır.

    Samsun'un yemek kültürü oldukça zengindir. Samsun mutfağı birçok farklı lezzeti bir arada sunar. Samsun denince akla ilk gelen lezzetlerden biri Samsun pidesidir. Dünyaca ünlü bu lezzeti mutlaka tatmanızı öneriyoruz.

    Samsun'un en meşhur yemeklerinden biri de tirittir. Kaz eti, bulgur pilavı ve yağlı tavuk suyuna batırılmış yufkayla birlikte yenen bu yöresel yemek eşsiz bir tada sahiptir. Keşkek de Samsun mutfağının ünlü yemeklerinden biridir.


    Mısır çorbası, kıymalı pırasa, canik, turşu kavurması, bakla dolması, haşhaşlı çörek, yazı pancarı, katık böreği, katık sündürmesi, kaz asması, haluçka, baklalı yaprak dolması, fındıklı baklava Samsun mutfağına ait yöresel yemeklerdendir.

    Samsun'un Gölalan bölgesinde yetişen Gebi kirazı ise oldukça meşhurdur. Bafra Ovası'nda yetişen Bafra karpuzu ise yine Samsun'a aittir ve tüm ülkede ünü yayılmıştır.





+ Yorum Gönder