+ Yorum Gönder
Dünya Tarihi ve İnanç ve Kültür Forumunda Gürcistan yemek kültürü nasıldır Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Ziyaretçi

    Gürcistan yemek kültürü nasıldır








    gürcistan yemek kültürü nasıldır kısaca







  2. Ebru
    Devamlı Üye





    Gürcistan yemek kültürü nasıldır

    CEVİZLİ LOKUM

    5 Ekmeklik Hamur
    400 Gram Ceviz
    100 Gram Fındık
    1 Adet Yumurta
    1 Su Bardağı Sıvı Yağ
    2-3 Tatlı Kaşığı Çörek Otu/Susam
    2-3 Çay Kaşığı Baharat

    Genellikle mahalle fırınları yakıldıktan ve mancar pideleri piştikten hazırlanıp pişirilen bir börek türü olan lokum bayramlarda ve özel günlerde sofraların vazgeçilmez lezzetidir. Mayalanmış ekmek hamurundan yapılan lokum arzuya göre ceviz, fındık, peynir ya da kuru üzümle yapılır. Ceviz ve fındık çok ince olmamak şartıyla çekilir. 1 su bardağı sıvı yağın içine yumurta kırılarak karıştırılır. Hamurun 1/5’i düz bir zemin üzerinde yağ yumurta karışımı yardımıyla elle açılarak genişletilir ve üzerine ceviz ve fındık serpilir. Hamurun içine arzuya göre içine atılmış baharatlar da konarak rulo biçiminde sarılır. Bıçakla 5’er santimetrelik parçalar halinde kesilir ve kesilen tarafı yağlı tepsinin yukarısına gelecek şekilde yerleştirilir. Bir süre bekletilerek kabartılan hamurun fırına verilmeden önce, daha güzel pişmesini sağlamak için lokumların üzerini kapatacak kadar az miktarda yağ yumurta karışımı iyice sürülür. Çörek otu serpilerek pişmek üzere fırına atılır.
    Manav Kültürü

    cevizli_Lokum.jpg

    ÇİZLEME

    5 Kilogram Un
    3 Litre Su
    1 Yemek Kaşığı Pakmaya
    Tatlı Kaşığı Tuz 2-3

    Un, su ve tuz ile bir hamur hazırlanır. İçine pakmaya konur ve taşması için bekletilir. Taştıktan sonra ne kadar un katılacaksa ona göre un katılarak hamur çoğaltılır. Mayalanan hamur un katılarak çoğaltıldıktan sonra bir süre daha bekletilir ve hamur sulandırılır. Bu işleme bezeleme denir. Hamurlar bezelendikten sonra ekmek tahtası üzerinde beklemeye bırakılır. Diğer taraftan sac ateşe koyulur, üzeri yağlanır, kızdırılır. Sac iyice kızdıktan sonra, 1 kase ile hamur sacın üzerine dökülür. Dökülen hamurun ince olmasına dikkat edilir. Alt, üst pişirilir. Bu işlem hamur bitinceye kadar tekrarlanır.

    cizleme1.JPG





+ Yorum Gönder