+ Yorum Gönder
Ziraat ve Tarım ve Meyve ve Sebze Forumunda Ceviz yetiştiriciliği çeşitlerinde aranması gerekenler Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Sariya
    Devamlı Üye

    Ceviz yetiştiriciliği çeşitlerinde aranması gerekenler








    CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ ÇEŞİTLERİNDE ARANMASI GEREKENLER

    Ceviz yetiştiriciliği çeşitlerinde aranması gerekenler hakkında bilgi

    •
    Ağacın erken meyveye yatması,erken meyveye yatması,
    •
    Periyodisite göstermemesi
    •
    Ağacın verimli olması
    •
    Soğuklar ve güneş yanıklığına karşı dayanıklı olması,
    •
    Ağacın sağlıklı bir gelişme göstermesi, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı olması,
    •
    Meyve iriliği, tüketimi taze olarak yapılacak ceviz tipleri için çok iri (çap ortalaması 38.1 mm.’ den büyük) kurutmalık cevizler için iri-orta (çap ortalaması 29.1 mm.’ den büyük) meyve şekli düzgün oval; iriliği uygun büyüklükte, kabuklu tane ağırlığı 10g’ dan fazla olması gereklidir.
    •
    Meyve kabuğu açık ve parlak renkli, düzgün iki parçanın birbirine sıkıca yapışmış olması, ince olup kolayca kırılması gereklidir.
    •
    İç kabuktan kolaylıkla bütün olarak çıkmalı, iç randımanı %50’den , iç ağırlığı 5 g’ dan fazla, iç rengi çok açık olmalıdır.
    •
    İç kabuk boşluğunu tamamen doldurmalı, büzülme yapmamalıdır. Ceviz içinde bulunan total yağ miktarı kuru maddenin %70’inden çok olmamalıdır.



    Anadolu, cevizin ana vatanı bölgesinde yer almaktadır. Her bölgede yetiştiriciliği yapılmaktadır.

    Seleksiyon çalışmalarıyla, ince kabuklu, iri meyveli, değişik iklim ve toprak koşullara uyabilen tipler geliştirilmiştir.

    Ceviz ağaçları, ülkemizin her bölgesinde doğal olarak yetişmektedir. Kuzey rüzgârlarından korunmuş bölgelerde ve bu bölgelere açılan dere yamaçlarında ceviz ormanlarına rastlamak mümkündür.

    Ceviz ağaçları, belli bir bölgede belli bir zaman içinde yaşamış ve karşılıklı ilişkilerle aynı türe ait, yöre isimleri ile bilinen çok sayıda tipler meydana gelmiştir. Şebin, Niksar, Kemah, Erzincan, Göynük, Adil Cevaz, Bitlis, Hekimhan, Ermenek, Kaman Cevizi bu örneklerden bazılarıdır.

    Aşılı ceviz üretimi, son zamanlarda yapılan araştırma ve geliştirme çalışmaları sonucu, yüksek kaliteli ve verimli, çevre koşullarına iyi adapte olan ceviz çeşitleri ve tipleri seçilerek, aşılı fidanlar ile kapama bahçeler kurulmaktadır.

    Ceviz üretimi, verim ve meyve kalitesi belli olan standart çeşitlerle yapılmalıdır.

    •Yetiştiricilik, tek tek ağaçlar şeklinde değil de, kapama ceviz bahçeleri halinde yapılmalıdır.
    •Teknik ve kültürel uygulamalar yeterli biçimde kullanılmalıdır.
    •Döllenme biyolojisi yönünden yeterli bilgileri edinerek gerekli tedbirleri almalıdır.
    •Ceviz asıl ürün olarak dikkate alınarak iklim ve toprak şartları uygun olmayan yerlere dikilmemelidir.

    Taze Tüketime Uygun Çeşitler
    Bu cevizlerin en önemli nitelikleri şunlardır:

    Meyve iriliği: çapları 38,1 mm den büyük olmalıdır.
    İç dolgun ve açık renkli kolay soyulabilir.
    İç sert kabuktan bütün olarak (horoz) ayrılabilir olmalıdır.
    Tat kalitesi iyi olmalıdır.
    Erkenci olmalıdırlar.

    Bu cevizlerde, nem oranı yüksek olduğundan çabuk bozulur. Bu nedenle hasattan sonraki 15 gün içinde tüketilmeleri gerekir.

    Kuru tüketime Uygun Çeşitler

    Kuru cevizler, kabuklu ve iç ceviz olarak değerlendirilirler. Kuru cevizlerde nem oranı bütün meyvede %12’den, bunlardan çıkarılan iç cevizlerde % 5’ten fazla olmamalıdır.
    Bunlarda çap 29 mm olmalıdır.








  2. Nesrin
    Devamlı Üye





    Cevizler bilindiği gibi ağaçlarda yetişen meyvelerdir. bu meyvenin ağaçları bilindiği gibi yaklaşık olarak 30 metre kadar yükselebilmektedirler ve kökleri de kazık köktür. bu yüzden ceviz yetiştiriciliği yapılırken bunlara da dikkat edilmelidir.




+ Yorum Gönder