+ Yorum Gönder
Ziraat ve Tarım ve Meyve ve Sebze Forumunda Dünyada ve Ülkemizde çilek üretimi Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Mine
    Devamlı Üye

    Dünyada ve Ülkemizde çilek üretimi








    Dünyada ve Ülkemizde çilek üretimi

    Dünyada ve Ülkemizde çilek üretimi hakkında bilgi


    cilekuretimi.jpg

    Çilek üretiminin Dünya ve Türkiye'deki üretimi üzerine Akdeniz İhracatçı Birlikleri'ne sunulan rapor. Raporda çilek üretimi ve ticareti ile ilgili bilgiler içermektedir. Rapordaki Genel Değerlendirme Bölümü'nde şu bilgiler yer almaktadır (daha detaylı bilgiler için ekli dosyayı inceleyiniz);
    Taze ve dondurulmuş olarak tüketim ve ihracat imkanı olan çilek yetiştiriciliğinin Türkiye’de yeterince geliştiğini ve yaygınlaştığını söylemek çok zordur. Üretimi yapılan çileğin istenilen kalite ve miktarda olması için yeni üretim tekniklerinin benimsenmesi gerekmektedir. İhracata uygun çilek çeşitlerinin üretim ve değerlendirilmesine imkan sağlayacak yeni tarımsal işletmelerin kurulmasına gerek vardır.
    Diğer yandan Türkiye çilek üretiminde en büyük sorunlardan biri, hasat süresinin kısalığıdır. Hasat süresinin uzatılması için;
    -Değişik çeşitlerin üretilmesi,
    - Değişik örtü tekniklerinin kullanılması (yüksek tünel, mini tünel),
    - Değişik plastik tekniklerinin kullanılması (termal plastik, normal plastik),
    - Farklı üretim tekniklerinin bir arada kullanılması (frigo bitki, fresh bitki, pot plant) gerekmektedir.
    Dünya ve AB pazarlarındaki gelişmiş çilek üreticisi ülkelerle rekabet edebilmek için mutlaka planlı bir üretim ve pazar organizasyonunun kurulması gerekmektedir. Bunun için hasat sonrası kayıpların asgariye indirilmesinde, ambalajlama, nakliye, muhafaza, depolama ve değerlendirme organizasyonu iyi kurulmalıdır. Akdeniz ve Ege gibi örtü altı çilek yetiştiriciliğine uygun bölgelerimizde gerekli destek verilerek, erkenci çilek yetiştiriciliği teşvik edilmelidir. Erkenci çilek yetiştiriciliğinde amaç Aralık-Ocak aylarında ürün elde edip, bunu iç ve dış pazarda satmaktır.
    Frigo fide kullanımı taze fide kullanımına göre 6-8 aylık bir zaman kazandırdığı ve verimi yükselttiğinden frigo fide kullanımı yaygınlaştırılmalıdır. Bunun için sağlıklı ve sertifikalı fide üretimi ve bu fideleri soğuk depoda (-2 derecede) muhafaza edecek alt yapı düzenlemesinin yapılması ve teşvik edilmesi gerekir. Büyük ölçüde sağlıklı fide üretecek kamu ve özel kuruluşların üretimleri desteklenmeli ve teşvik edilmelidir. Özel kuruluşların üreteceği fide, sertifikasyon yönünden devlet tarafından ciddi bir şekilde denetlenmelidir.








  2. Nesrin
    Devamlı Üye





    Çilek elma şeftali armut gibi meyvelerin olduğu gülgiller familyasına ait olan bir meyvedir. bu meyve eğer yanılmıyor isem farklı türlere sahip oldukları kromozom sayısına göre ayrılmaktadırlar. son olarak çilek meyvesinde çiçekleri salkım gibi bir görüntüye sahiptir.




+ Yorum Gönder


çilek yetiştiriciliği,  örtü altı çilek yetiştiriciliği