+ Yorum Gönder
Ziraat ve Tarım ve Meyve ve Sebze Forumunda Karpuz ve kavunun iyisi nasıl anlaşılır Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Harbi @ kız
    Bayan Üye

    Karpuz ve kavunun iyisi nasıl anlaşılır








    Karpuz ve kavunun iyisi nasıl anlaşılır

    Karpuz ve kavunun iyisi hakkında bilgi

    karpuz ve cocuk.jpg


    Son yıllarda ''kabak aşısı'' nedeniyle tüketicinin güveni sarsılan karpuzda ''olgunlaştırma'' hilesi yapıldığı öğrenildi. Uzmanlar, koyu yeşil renkte, güneş yanığı olmayan vurulduğunda tok ses çıkaran karpuzun alınmasını öneriyor.

    Uzmanlar, doğru bir seçim ve yeterince olgunlaşmadığı görüldüğünde ''kabak çıktı'' dememek için yeşil koyu renkteki karpuzlarla, güneş yanığı olmayanlar ve elle vurulduğunda tok ses çıkaranların tercih edilmesi konusunda uyarılarda bulunuyorlar.

    Ayrıca, tırnakla hafifçe kabuğu kazındığında yeşil kısmı kolayca çıkan, şekli simetrik olan karpuzlar olgunlaşmış olarak kabul edilirken, toprakla teması bulunan kısmının renginin ise açık sarı olmasına dikkat edilmesi öneriliyor.

    Tezgahtan ''kesmece'' karpuz alınacaksa, içinin renginin parlak kırmızı, çekirdeklerinin de küçük ve koyu kahverengi veya siyah renkte olmasına dikkat edilmesi isteniyor.

    SARI: AĞIZDA KURABİYE GİBİ DAĞILMASI LAZIM
    Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nebahat Sarı, kesildiğinde kırmızı kısmının gevrekliğinin iyi olması gerektiğini belirterek, ''Karpuzun etinin sünger gibi değil, ağızda adeta kurabiye gibi dağılması gerek'' dedi.

    Karpuzun antikanserojen özelliği bulunduğunu anlatan Sarı, yağ ve kolesterol içermediğinden, kalorisinin de düşük olduğundan yaz aylarında uygulanan diyetlerde oldukça olumlu sonuç verdiğini bildirdi.

    “ÇEKİRDEĞİ DE YENMELİ”
    Sarı, bir protein deposu olduğunu belirttiği karpuzun çekirdeğinin de yenmesini önerdi.

    Baklagillerde yüzde 5 protein bulunduğunu anımsatan Sarı, ''Karpuz çekirdeğinin proteini ise yüzde 30'dur. Bazı ülkelerde karpuz çekirdeği içerdiği protein nedeniyle öğütülüp ekmeğe katılır. Bu yüzden çekirdekleri yerken çıkartılmamalı'' diye konuştu.

    SAPINA DİKKAT
    Öte yandan, bazı üreticilerin daha fazla para kazanabilmek hırsıyla erkenci ürünlerin piyasa değerinin yüksek olması avantajını dikkate alarak ham karpuzu hasat ederek piyasaya sürdüğü, bunu yaparken de ''olgunlaştırma hilesi''ne başvurduğu ifade edildi.

    Adana'nın aroması yüksek ve kaliteli ürün elde edilen Karataş ilçesinde yaklaşık 40 yıldan bu yana karpuz tarlalarında bekçilik yapan Cuma Sarı, bazı üreticilerin tarladaki karpuzun yeterli büyüklüğe ulaştıktan sonra sap

    Sarı, karpuzların bu işlem nedeniyle ayrıca saplarının kuruduğunu ve olgunlaşmış görüntüye kısa sürede büründüğünü, ancak içinin tatsız kaldığını kaydetti.

    Seçim sırasında ''sapı kuru'' diyerek aldanılmaması gerektiğini anlatan Sarı, yılların verdiği tecrübeyle rengine ve vurulduğu zaman çıkan sese bakarak karpuz alınmasını önerdi.
    kısmını ters yöne çevirdiğini, bunun da karpuzun dış görüntüsünün olgunlaşmasına neden olduğunu söyledi.








  2. Nesrin
    Devamlı Üye





    Karpuz ve kavun gibi meyveler kabakgiller familyasına ait olan meyvelerdir. bu meyveler hem çok lezzetli ve suludur hem de yiyen kişiye pek çok yararı dokunmaktadır. bunun dışında bu iki meyvede diyarbakırda yetişen meyvelerdir. ve bu meyvelerin iyisini anlamak biraz yetenek istemektedir. mesela benim dedem bu iki meyvenin iyisini almak için bu meyvelere vurur ve çıkardığı sese göre alırdı.




+ Yorum Gönder


kavunun iyisi nasıl anlaşılır,  olgun kavun nasıl anlaşılır