+ Yorum Gönder
Bilgi Arşivi ve Nedir Ne Demektir Forumunda Neden kek ve ekmek bayatladığında sertleşir de bisküvi yumuşar Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Harbi @ kız
    Bayan Üye

    Neden kek ve ekmek bayatladığında sertleşir de bisküvi yumuşar








    Neden kek ve ekmek bayatladığında sertleşir de bisküvi yumuşar?

    Bununla ilgili yazılmış çok fazla kitap vardır. Ekmekle ilgili en temel cevap undaki nişasta kristallerinin pişme aşamasında su çekip yumuşamasıdır. Bu yumuşayan nişasta retrogradasyon adı verilen bir kaç günlük süre sonrasında tekrar kristalleşir ve bu da ekmeğin sertleşmesini sağlar. Bisküvilerdeki nişasta da bu aşamadan geçer fakat bisküvide var olan şeker bunu tersine çevirir ve havadan nem alarak bisküvinin yumuşamasını sağlar. Kek ise tarifine bağlı olarak hem sertleşir hem yumuşar. Eğer malzemeleri arasında şeker var ise yumuşaması muhtemeldir.








  2. Nesrin
    Devamlı Üye





    Neden kek ve ekmek bayatladığın da sertleşir de bisküvi yumuşar sorusunu şöyle yanıtlayabiliriz. ekmek içinde bulundurduğu nişastanın zamanla tekrar kristalleşmesi sonucu sertleşir ancak bisküvi içinde bulundurduğu şeker nedeniyle yumuşar. kek ise şeker bulundurup bulundurmamasına göre yumuşar yada sertleşir.




+ Yorum Gönder