+ Yorum Gönder
Gizliyara Güncel Konu Arşivi ve Okul dersleri Forumunda Süt tozu içeriği nedir Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Ziyaretçi

    Süt tozu içeriği nedir








    Süt tozu içeriği nedir Süt tozu içeriği nedir







  2. Dur Yolcu
    Devamlı Üye





    Süt tozu içeriği nedir

    Sütün ısıl işlemlerle kurutulması sonucu sadece içinde katı maddeler kalır ve buna süt tozu denir.
    Kurutma işlemi sayesinde, diğer süt ürünlerine göre daha uzun bir raf ömrü vardır ve saklama-depolama şekli diğer süt ürünlerine göre daha kolaydır.
    Gıda Sektöründeki Tarihi
    Süt tozu, ilk olarak 1802’de Rus Doktor Osip Krichevsky tarafından yapılmıştır.
    Gelişen ülkelerde, ürünü taşıma ve saklama koşullarının pahalılığı nedeniyle çok çabuk benimsenmiştir. Çünkü ortalama % 87’si su olan sütü kurutarak asıl önemli olan katı içeriği hafiflemesinden ürün taşıma sayısı artıyor.
    Ayrıca susuz olduğundan, mikroorganizmalardan koruma gibi bir sorun kalmıyor ve soğutmalı kamyonla taşıma gereksinimi olmadığı için de taşıma ucuzluyor.
    Bu kurutma, raf ömrünü de 1 yıl kadar uzattığı için süt tozu normal süte tercih ediliyor.
    Süt Tozunu Elde Etme Yöntemleri
    Süt tozu üretime genellikle sprey kurutucular kullanılarak, tercihen yağsız veya yağlı sütten yapılıyor.
    Pastörize edilmiş süt, buharlaştırıcılarda % 50 katı madde oranı kalana kadar koyulaştırılıyor. Koyulaşan süt, sprey kurutucularda toz haline getiriliyor.
    Süt tercihen tamburlu (drum) kurutucularla da kurutulabilir. Isıtılmış tamburların üzerine süt dökülerek ve kuruyan sütteki katıları bıçakla kazıyarak süt tozu elde edilebilir. Ama bu işlem, süt tozunun tadına (yanık tadı) ve rengine (daha koyu bir renk) istenmeyen etkiler bırakır.
    Süt tozu elde etmek için, dondurarak kurutma yöntemi de kullanılabilir. Bu işlem, sütün besin değerini tamburlu kurutucuya göre daha çok korurken, kullanılan sistemin pahalılığı nedeniyle tercih edilmez.





  3. Zühre
    Devamlı Üye
    Süt Tozu Nedir

    Süt, uzun zaman bozulmadan saklanabilmesi için toz haline getirilip, kolayca taşınabilen kutulara konur. Süt tozu elde etmek için süt az bir basınçta, 50° nin altında bir ısıdaki sıcak havanın içine püskürtülür. Bu sıcaklıkta sütün içindeki su buharlaşıp uçar, geriye sütün pıhtı halinde besleyici maddeleri, yağı, vitaminleri kalır. Kutulara konan süt tozlarının nemden uzak bulunması, hava, ışık almaması gerekir. Kullanılacağı zaman kutu açılır, içindeki süt tozu bir miktar suyla karıştırılıp süt haline getirilir. İçine şeker karıştırmak, süt tozunun suda daha çabuk ve kolay erimesini sağlar. Süt tozu emzikteki çocuklar için kullanılacaksa, bir yaşını geçmemiş çocuklar için içinde daha az yağ ve krema bulunan hafif süt tozlarını tercih etmek yerinde olur.

    Yurdumuzda elde edilen süt miktarı 3 milyon tonun üzerindedir. Yılda ortalama olarak inekler 500 kg, mandalar 850 kg, koyunlar 50 kg, kıl keçileri 90 kg, tiftik keçileri de 35 kg kadar süt verirler. Bizde en çok koyun sütü elde edilir. Peynirler, yoğurt, yağ, daha çok, koyun sütünden yapılır





+ Yorum Gönder