+ Yorum Gönder
Hayat Ve Yaşam ve Pratik Bilgiler Forumunda Kabızlık İçin Ne Yemeli? Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Dr Zeynep
    Bayan Üye

    Kabızlık İçin Ne Yemeli?








    Kabızlık İçin Ne Yenilmeli?

    Sabah kalkar kalkmaz bolcana su için. Özellikle günde 2,5-3 litre sıvı tüketmeye çalışın.
    Az ama sık yemek yeyin.
    Yediklerinizin bağırsakta iyice çözülmesi için iyice çiğneyin.

    Kabızlığa iyi gelen meyveler;

    İncir, mürdüm eriği, kurutulmu erik, kayısı, üzüm gibi meyveleri yiyin veya kompostosunu için. Özellikle sabahları su içtikten sonra 4-5 adet kuru kayısı yemek bağırsak faaliyetlerini hızlandırır.
    Kuru eriği sabahları aç karnına yiyin. Elma yemeklerden önce yenilince kabızlığı giderir.

    Kabızlığa iyi gelen yemekler;

    Münkün oldukça yemeklerinizden çorbayı eksik etmeyin. Çorbayı yemeklerden önce tüketin.
    Et kabızlığı tetiklediği için et-tavuk yerine sebze veya balık tercih edin.
    Yoğurt olarak prebiyotikleri tercih edebilirsiniz. Gece yatmadan önce 1 kase yoğurt iyi gelebilir.
    En etkili tedbir olarak, lif içeren yiyecek tüketiminizi artırın. Lifli yiyecekler nelerdir? yazımızdan hangi besinlerin “lifliler” sınıfına dahil olduğunu görebilirsiniz. Ayrıca günde 1 çay kaşığı tarçınla lif ihtiyacınızı büyük oranda karşılayabileceğinizi de unutmayın.
    Her gün 1 kaşık zeytinyağı içebilirsiniz.

    Bitkisel Kabızlık Tedavisi;

    Adaçayı, kekik, sinameki gibi bitkiler bağırsak hareketliliğini artırır. Bu bitkileri birlikte veya ayrı ayrı demleyerek içebilirsiniz.
    Zencefil çayı bağırsakların çalışmasını sağlar.
    Keten tohumu mide-bağırsak sorunlarına karşı iyi gelir.







  2. Harbikız
    Devamlı Üye





    Tuvalete hiç çıkmama veya çok seyrek çıkmaya kabızlık, peklik ya da inkıbaz denir. Tıp dilinde ise konstipasyon adı verilir. Yeterince sulu şeyler yememe, sinir bozukluğu, bağırsak tıkanıklığı, sindirim sistemi bozuklukları, hormon dengesizliği, basur, fıtık boğulması, kabızlığı doğuran nedenler arasındadır. Ayrıca günlerinin büyük bir kısmını oturarak geçirmek zorunda olanlarla, hamilelerde ve yaşlılarda görülür. Öncelikle kabızlığa neden olan hastalığı tespit etmek gerekir. Esas nedeni tespit etmeden alınacak müsil ilaçları kötü sonuçlar doğurabilir. Kabız omayı önlemek için, sebze çorbaları ve yemekleri, mercimek, ıspanak, salata, balık ve çavdar ekmeği yemek çok faydalıdır. Ayrıca erik reçeli, bal, üzüm, kayısı veya elma yemek; bol su veya şerbet içmek de yararlıdır. Müzmin kabızlıktan şikayet edenlerin de; fazla et, yumurta, peynir, beyaz ekmek, muz gibi yiyecekleri azaltmaları, kahve çay ve sigarayı en az miktara indirmeleri, alkolü bırakmaları gerekir. Kabızlığı gideren ilaçların fazla miktarda ve uzun süre kullanılması kötü sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle ilaçları kullanırken tavsiye edilen miktarları aşmamak gerekir.

    Tedavi için gerekli malzeme : Kuru erik, su.
    Hazırlanışı : 8 bardak suya, 250 gram kuru erik konur. Erikler pişinceye kadar kaynatılır. Günde 3 kere birer su bardağı içilir.




+ Yorum Gönder