+ Yorum Gönder
Frmacil İslamiyet ve Ramazan Ayı Forumunda Ramazanda sağlıklı beslenmek için Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Gizli @ yara
    Özel Üye

    Ramazanda sağlıklı beslenmek için









    Ramazanda sağlıklı beslenmek konusunda soru

    Ramazanda sağlıklı beslenmek.jpgSual: Ramazanda sağlık açısından yiyip içerken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
    CEVAP
    Bir doktor arkadaşımızın verdiği cevap şöyledir:

    Ramazan ayında, dengesiz beslenen kişilerde halsizlik, depresyon, mide ağrısı, hazımsızlık, tansiyon düşmesi gibi birçok sağlık problemi görülebiliyor. Sahura kalkmamak veya sahurda fazla miktarda yağlı besinler almak, iftarda ise, çok miktarda ve çok çeşitli yemekler, kan şekerini hızla yükselten gıdaları almak, hızlı yemek yemek ve yeteri kadar su içmemek yanlıştır. İftar ve sahurda ağır ve yağlı gıdalar yerine hafif, posalı ve sebze ağırlıklı besinler tercih edilmeli.

    Bazı tavsiyelerimiz şöyledir:
    1- Besin yönünden dengeli bir iftar sofrası hazırlamaya dikkat etmeli.

    2- İftarda, ilk önce hafif, az yağlı gıdalar yenmeli. Çok yemek, boş olan mideye yüklenilmesine sebep olur. Bu durumda sindirim zorlaşır, midede ağırlık, ekşime, yanma, bulantı, bağırsaklarda kabızlık, şişkinlik gibi sağlık problemleri yaşanır. Bunun için ilk oruç açıldığında hurma, peynir, domates, zeytin, kepek ekmeği gibi kahvaltılıklar veya çorba, etli sebze yemeği gibi hafif yemeklerle iftara başlanmalı, sindirime zaman tanıyarak 15-20 dakika sonra az yağlı ızgara et yemeği, kuru baklagil, sebze yemeği, salata, ayran, cacık gibi yemeklerle devam edilmeli.

    3- Kan şekerini hızla yükselten beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı, glisemik indeksi düşük besinleri tercih etmeli.

    4- Yemekler yavaş yavaş, iyi çiğneyerek yenmeli.

    5- İftarda kızartma ve yağlı gıdalar yerine ızgara, haşlama, buğulama gibi usullerle pişirilmiş hafif yemekler tercih edilmeli.

    6- Tatlı yerine hamurlu, ağır tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmeli.

    7- İftar ile sahur arasında 2-2.5 litre su veya sulu içecekler içilmeli.

    8- Ara öğün yenecekse, meyve yemeli.

    9- Çay ve kahve, demirin emilimini azalttığı için, yemekten bir iki saat sonra içilmeli.

    10- İftarda henüz karın doymadan sigara içilmemeli. En az 20 dakika sonra içilmeli. Vücutta hücreler gıda beklerken birden nikotin başta olmak üzere zehir yoğunluğu ile karşı karşıya kalır. Bu durumda kan pıhtılaşır ve kalp krizi riski artar. Oksijen taşıması gereken hücreler bir anda zehir taşımaya başladığından, beyin hücreleri başta olmak üzere çok sayıda hücre ölür. Vücutta ciddi anlamda zarar meydana gelir.

    11- Akşamki yemekle iktifa edilmemeli, sahura mutlaka kalkılmalı, az da olsa sahurda yemek yenmeli ve hafif besinler tercih edilmeli. Çok uzun açlıklarda kan şekeri ve tansiyon düşer, boş midede asit salgısı artar. Ertesi gün ise aç kalma süresinin uzamasıyla metabolik hız düşer, halsizlik, baş ağrısı görülür. Bunun için geceyi ve ertesi günü aç geçirmemek için mutlaka sahura kalkılmalı.

    12- Sahurda yenilen besinlerin miktarı ve çeşidi çok önemlidir. Sahurda yağlı ve ağır besinler metabolizma hızı yavaş olduğundan vücuda alınan besinlerin yağa dönüşümü daha fazla olur.
    Ayrıca bu tür yağlı ve ağır besinler yenip ardından yatıldığında ciddi mide rahatsızlıkları görülebilir. Sahurda bunların yerine daha hafif, yağ oranı düşük, günlük alınması gereken protein ihtiyacının karşılanması bakımından protein içeriği yüksek, kan şekerini hızla yükseltmeyen kompleks şekerlerden oluşan bir öğün tercih edilmeli.

    Süt, peynir, zeytin, kepekli ekmek, çorba, domates, salatalık, biber, reçel gibi kahvaltılık besinler veya süt, yulaf gevreği, meyve gibi besinlerden oluşan hafif bir öğün en uygunudur. Günlük su ihtiyacı 2-2.5 litredir ve bütün gün su içilemeyeceğinden dolayı sahurda bol sıvı alınmalı.








  2. Harbi @ kız
    Bayan Üye





    Ramazanda sağlıklı beslenme önerileri


    Beslenme Uzmanı Samet Yağlı, iftar ve sahur için menü önerilerinde bulundu ve Ramazan’da günde 2-2.5 litre sıvı tüketmenin önemine değindi.
    Ramazanda sağlıklı beslenme önerileri - Beslenme Uzmanı Samet Yağlı, iftar ve sahur için menü önerilerinde bulundu ve Ramazan’da günde 2-2.5 litre sıvı tüketmenin önemine değindi.


    Ramazan ayının başlamasıyla birlikte değişen yemek düzeni ve dolayısıyla sindirim sisteminde ve metabolizmada meydana gelen değişiklikler nedeniyle Universal Hastaneler Grubu Beslenme Uzmanı Samet Yağlı, dikkat edilmesi gereken noktaları sıraladı.

    Ramazan ayının gelmesiyle üç ana öğün ve ara öğünlerden oluşan beslenme düzenimizin iki veya tek öğüne indiği, ve bu öğünlerde de çok çeşitli yiyecekleri fazla miktarda ve kısa süre içerisinde tükettiğimize dikkat çeken Beslenme Uzmanı Yağlı, sahura kalkmanın önemine değindi ve “Birçok kişi sahura kalkmamak için akşamdan bir şeyler yiyip yatar veya sahurda kalkıp sadece su içer ama bu yaptığımız en büyük yanlışlardan birisidir. Çünkü vücut yaklaşık 18 saat açlık halinde olacağı için kan şekeri ve bazal metabolizma hızı (BMH) düşer. Bu nedenle de iftara kadar baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu, halsizlik ve sinirli bir ruh görülebilir. Bunu önlemek için “mutlaka sahura kalkılmalı” dedi.
    Sahur ve iftarda nasıl beslenmeli?

    Ramazan ayında dengeli ve sağlıklı beslenmenin kuralının sahur ve iftarı toplam 3- 4 öğüne çıkarmak olduğunu ifade eden Beslenme Uzmanı Yağlı, tüketilecek besinlerin lif ve selüloz içeriği bakımından zengin, uzun süre tok tutma özelliğinde olan sebze, meyve, tam buğday unu ekmeği ve kuru baklagil çorbaları gibi yiyecekler olması gerektiğini belirtiyor. Bu tür beslenmenin Ramazan ayında sıkça karşılaşılan kabızlık problemleri içinde faydalı olacağını ifade eden Yağlı, iftar ve sahur için önerilerini şöyle sıralıyor.

    “Iftara hızlı bir şekilde başlamak yerine, öncelikle çorba, kahvaltılıklar veya salata ile başlanıp 15-20 dk sonra ise çok yağlı olmayan , sindirimi kolay olan sebze, etli sebze yemekleri, az miktarda bulgur pilavı, yoğurt, cacık gibi yiyeceklerle devam edilebilir. Geleneksek susamlı pidemizden ise 1-2 dilim (tost ekmeği büyüklüğünde) tüketilebilir. Yemek sonrasında şerbetli, kızartılmış tatlılar yerine dondurma, sütlü tatlılar (güllaç) , meyveli tatlılar veya meyve tüketilebilir ki meyvenin bunlar arasında ilk tercihimiz olması çok daha sağlıklı.

    Sahurda ise midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren, protein içeriği fazla olan yumurta, süt, yoğurt, peynir gibi gıdalar tüketilmeli. Iftara kadar daha tok kalmak için, kesinlikle aşırı yağlı ve tuzlu besinler sahurda tüketilmemeli . Sahurda meyve ve sebze tüketmemiz de günlük posa ihtiyacımız için gerekli. Bunlara ilave olarak taze sıkılmış meyve suları, kompostolar ve reçellerde tüketilebilir.”

    Sıvı tüketimi çok önemli!

    Oruç tutarken en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan birinin sıvı tüketimi olduğunu belirten Universal Hastaneler Grubu Beslenme Uzmanı Samet Yağlı, günlük ihtiyacımız olan 2-2.5 litre sıvıyı iftarla sahur arasında tüketmemiz gerektiğinin de altını çizdi. Yağlı, “Kan basıncımızın dengede kalması ve vücudumuzdaki birçok sistemin sağlıklı çalışabilmesi, yeterli miktarda sıvı tüketimine bağlı. Çay, kahve gibi uyarıcı içecekler aşırıya kaçılmadan tüketilmeli, onların yerine taze sıkılmış meyve suları, bitki çayları veya ayran tercih edilmeli” dedi.

    Örnek Iftar Menüsü

    Başlangıç:

    1 kase çorba

    1 dilim az yaglı beyaz peynir, 3-4 zeytin

    Salata

    1-2 ince dilim esmer ekmek

    15 dk sonra

    1 tabak etli veya etsiz sebze yemegi veya

    3-4 yemek kaşığı pilav/makarna veya 1 dilim börek

    Salata

    1 kase yoğurt veya cacık

    1-2 ince dilim esmer ekmek

    2 saat sonra

    1-2 porsiyon meyve ile 1 kase yoğurt

    Veya 1 kase sütlü tatlı

    Örnek Sahur Menüsü

    1 bardak ayran

    1 haşlanmış yumurta

    1-2 dilim az yağlı beyaz peynir

    Domates - salatalık

    1-2 porsiyon meyve

    Esmer ekmek

    veya;

    1 kase çorba

    1 tabak sebze yemeği

    2-3 köfte kadar ızgara tavuk/balık/kırmızı et

    1 kase yoğurt

    1-2 dilim esmer ekmek




  3. Nesrin
    Devamlı Üye
    Ramazan ayında belirli bir süre boyunca aç kalırız. bu yüzden sahurda da iftarda da beslenmemize dikkat etmeliyiz. özellikle hasta olanlar ve bebek emziren kadınlar.




+ Yorum Gönder