+ Yorum Gönder
Sağlık Merkezi ve Sağlık - Genel Konular Forumunda Demans hastası ne yemeli Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Ziyaretçi

    Demans hastası ne yemeli








    demans hastası ne yemeli kısaca







  2. FERAY
    Devamlı Üye





    Demans Hastası Nasıl Beslenmeli

    1- Süt ve süt ürünleri:


    Süt ve sütten yapılan peynir, çökelek, yoğurt, süttozu bu grupta yer alır. Protein, Kalsiyum, Fosfor, B grubu vitaminlerinin kaynağı olan sütün tüketimi her yaş grubuna göre farklılık gösterir. Yaşlılıkta 2–3 porsiyon (400–600 g) kadar süt alınmalıdır.

    Sinir ve kasların düzenli çalışması için de önemli olan süt ve türevlerinin tüketilmesi önemlidir.

    2- Et, yumurta, kuru baklagiller, yağlı tohumlar:

    Kırmızı et, tavuk, balık, hindi gibi et ürünleri, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler, ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar bu grubu oluşturur. Özellikle bu gruptaki yiyecekler birbirinin yerine geçebilir, birbirini tamamlayan gıdalardır. Protein ile birlikte demir, çinko, magnezyum gibi mineraller, B grubu vitaminleri, A vitamini, E vitamini bu grupla alınmaktadır.

    Günlük yağ tüketiminin yaş ilerledikçe azalması gerekir. Et ve et ürünlerinde doymuş yağ oranı yüksek olduğu için yağsız et ürünleri tercih edilmelidir. Balıklarda ise doymuş yağ oranı düşük, omega–3 yüksek miktardadır. Buğulama veya fırında pişirerek haftada 3–4 kez balık tüketilebilir.

    Sindirim ve sinir sistemi için çok önemli olan bu gruptaki yiyeceklerden 2–3 porsiyon yaklaşık 150g günlük alınabilir. Haftada 2–3 kez yumurta, 2 kez kuru baklagil, beyaz et ağırlıklı olarak, her gün 3 porsiyona kadar et verilmesi mümkündür.

    3- Sebze – Meyve grubu:

    Sebze ve meyveler bitkilerin yenebilen kısımlarıdır. Taze sebze ve meyvelerle diğer gruplardan alınamayan C vitamini alınır. Doku onarımı, kan yapımı, göz sağlığı, hastalıklara direnç gösterme gibi birçok konuda önem arz eden sebze ve meyvelerin günlük olarak en az 400gr (2 kez meyve, 3 kez sebze) ve üzeri tüketilmesi vitamin, mineral ihtiyacı için önemlidir.

    Sebze ve meyvelerde su oranı fazladır. Vücuttan zararlı maddelerin uzaklaştırılmasında etkindirler.

    Sebzelerin besin değerlerinin kaybolmaması için doğrandıktan sonra bekletilmeden pişirilmesi ve pişme sularının dökülmemesi gerekir. Çiğneme zorluğu var ise buharda pişirme tercih edilmelidir.

    4- Tahıllar ve tahıl ürünleri:

    Buğday, pirinç, mısır, çavdar ve yulaf gibi tahıl taneleri ve bunlardan yapılan un, şehriye, kuskus, makarna, ekmek, pilav, bulgur, yarma gibi yiyecekleri içerir. Bu grup en temel enerji kaynağıdır.

    Tam taneli tahıllar, kepekli olanlar ve bulgur B grubu vitaminlerinden zengindir. Sindirim ve sinir sistemi çalışmasında rol oynayan tahıl ürünleri her gün, her öğün alınmalıdır. Protein kalitesi düşüktür ancak kuru baklagiller ya da et, süt, yumurta gibi besinlerle tüketilirse protein kalitesi yükselir. Günlük 5–6 porsiyon (150–200 g) tüketilebilir. Özellikle çorba (tarhana, mercimek, sebze gibi) her öğünde, alışkanlığı varsa sabah kahvaltısında da verilebilir.

    Bulgur besleyicidir, yumuşak bir şekilde sebzeli, yeşil mercimekli olarak sunulabilir. Kıymalı sebze dolmaları, yoğurtlu makarna, mantı gibi yemeklerde tercih edilebilir.

    Diğer Besin Grupları

    4 temel besin grubunun dışında yağlar ve şekerler de ayrı bir gruptur. Saf besindirler ve enerji yoğunlukları fazla olan tereyağı, margarin, zeytinyağı, bitkisel sıvı yağlar, balık yağı, şeker ve şekerli besinler bu grubu oluşturur.

    Yaş ilerledikçe tüketilen yağ miktarı azaltılmalıdır. Besinlerin bileşiminde de yağ olduğu için günlük 20gr kadar yağ yeterli olacaktır. Demansla beraber şişmanlık, diyabet, kalp-damar hastalıklarında yağ miktarına ve çeşidine dikkat edilmelidir. Diyetin kolesterolden ve doymuş yağdan fakir olması gerekir.

    Şekerde birçok besinin içeriğinde bulunduğu için yaşlı beslenmesinde fazla yer almaz. Alzheimer hastalığında kan şekerinin dengede olması beyinde hasarın yavaşlamasını sağlamaktadır. Ayrıca kan basıncının (tansiyon) dengesi de beyne giden kan damarlarını korur ve hastanın yeterli oksijen almasını sağlar. Bu nedenle günlük tuz tüketimi önemlidir.

    Kısaca; Hastanın kilosunun, kan şekeri ve kan basıncının takip edilmesi gerekir.


    Örnek bir Günlük Beslenme;

    Uyanınca

    1 su bardağı ılık su


    Kahvaltı

    1 su bardağı az yağlı süt

    Az yağlı, sürülebilir beyaz peynir (30g)

    5–6 adet zeytin

    1 tatlı kaşığı pekmez

    Domates, salatalık, yeşilbiber

    2 ince dilim tam buğday ekmeği


    Ara

    1 kâse dilimlenmiş meyve çeşitleri


    Öğle

    1 kâse tarhana çorba

    1 por. Haşlanmış tavuk eti parçaları (100g)

    3 yemek kaşığı pirinç pilavı

    1 su bardağı ayran

    Küçük parçalı, haşlanmış havuç, karnabahar

    1 ince dilim tam buğday ekmeği


    Ara

    1 kâse dilimlenmiş meyve çeşitleri


    Akşam

    1 kâse nohutlu buğday çorbası

    1 porsiyon zeytinyağlı taze fasulye

    1 kâse az yağlı yoğurt

    1 porsiyon sütlaç

    1 ince dilim tam buğday ekmeği





+ Yorum Gönder