+ Yorum Gönder
Sağlık Merkezi ve Sağlık - Genel Konular Forumunda Hipertansiyon hastası ne yemeli Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Ziyaretçi

    Hipertansiyon hastası ne yemeli








    hipertansiyon hastası ne yemeli kısaca







  2. FERAY
    Devamlı Üye






    Hipertansiyonlu hastalarda Beslenme


    Genelde yaş ilerledikçe yaygınlığı artmaktadır.Felç, böbrek hastalıkları ve koroner kalp hastalıkları için risk faktörüdür.Bunun yanında kalıtım, şişmanlık,beslenme ve ilaç kullanımıda hipertansiyon için risk faktörüdür.Beden ağırlığı olması gerekenden %20 fazla ise risk 2 katı var demektir.

    Hipertansiyonda şişmanlık başlıca risk faktörüdür.40 lı yaşlarda ağırlıkKan basıncının normalden yüksek değerlerde olması hipertansiyon olarak tanımlanır. kazanımı ile beraber kan basıncının arttığı gözlenmiştir..Şişmanlık , hipertansiyon ve diyabet karşımıza insülin direnci ve metebolik sendrom olarak çıkmaktadır.

    Tansiyon hastalıklarından korunmada çeşitli yaşam tarzı modifikasyonlarına gitmek gerekir .Hipertansiyonu yavaşlatmak veya durdurmak adına diyet , sigara içiminin bırakılması,tuz kısıtlanması, zayıflama, fiziksel aktivite, alkol, stress gibi konuların üzerinde durmak gerekir.

    DASH DİYET:sebze ve meyve ağırlıklı, düşük yağ ve düşük kollesterolden oluşan

    proteinin hafif artırıldığı bir diyetle hipertansiyonun önüne geçilebilir.

    SİGARA:
    sigara içiminin bırakılması ilaç tedavisine karşı oluşan direnci azaltır.Kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyuculuk yapar.

    KİLO: vücut yağ miktarının azalması , vücut ağırlığının %5-10 luk bir kaybı tansiyonun azalmasında etkilidir.


    TUZ: Öncelikle tuz ve sodyum kavramlarını ayırt etmek gerekir.Sodyum genel olarak Nacl sofra tuzu olarak alınmaktadır.Diyetle alınan sodyumun bir kısmı işlenmiş gıdalardan gelmektedir.Butür gıdardan kaçınılmalı mümkünse sofrda tuzluk kullanmamalıdır.lifli gıdalar daha az sodyum daha fazla potasyum içeririler.
    GÜNLÜK TUZ ALIMI ÖNERİSİ 5 MG ALTINDA OLMALIDIR. 1 ÇAY KAŞIĞI KADAR ( SİLME)

    BALIK YAĞI: OMEGA 3 ÇOKLU DOYMAMIŞ YAĞ ASİDİ ALIMI VE BALIK TÜKETİMİ ZAYIFLAMA VE TANSİYON DÜŞMESİNDE ETKENDİR.

    1- FAZLA KİLOLARIN AZALTILMASI.

    2-ALKOL ALIMININ KALDIRILMASI VEYA LİMİT GETİRİLMESİ.

    3-AEROBİK FİZİKSEL AKTİVİTENİN ARTIRILMASI.

    4-SODYUMDAN ZENGİN BESİNLERİN(PİŞMİŞ ETLER,TURŞULAR,PEYNİR VE EKMEK VE SOYA SOSU) AZALTILMASI.

    5-TUZ KABARTMA TOZU, MONOSODYUM GLUTAMAT İÇEREN GIDALARA KARŞI UYARI YAPILMASI .

    6-GÜNLÜK POTASYUM İHTİYACININ ARTMASI( TAZE SEBZE VE MEYVE TÜKETİMİNİN ARTMASI (PATATES,YOĞURT,MUZ,ISPANAK,KAYISI,DOMATES V.B

    7-UYGUN MİKTARDA MAGNEZYUM VE KALSİYUM ALIMI

    8- SİGARANIN BIRAKILMASI .

    9-DOYMUŞ YAĞ ALIMININ VE KOLLESTEROL ALIMININ AZALMASI( YAĞSIZ VE DÜŞÜK YAĞLI SÜT ÜRÜNLERİ,YAĞSIZ KIRMIZI ET,DERİSİZ YAĞSIZ KÜMES HAYVANLARI VE BALIK).

    10- TEMEL YAĞ KAYNAĞI ZEYTİNYAĞ OLMALIDIR.

    11-TAHILLI EKMEKLER , KURU BAKLAGİLLER TERCİH EDİLMELİDİR.

    12- MÜMKÜN OLDUĞU KADAR STRESS FAKTÖRÜNDEN UZAK DURMAYA ÇALIŞILMALIDIR





+ Yorum Gönder