+ Yorum Gönder
Sağlık Merkezi ve Sağlık - Genel Konular Forumunda Kolesterol hastası ne yemeli Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Ziyaretçi

    Kolesterol hastası ne yemeli








    kolesterol hastası ne yemeli kısaca







  2. FERAY
    Devamlı Üye






    KOLESTEROL YÜKSEKLİĞİNDE NASIL BESLENİLMELİDİR?


    1)Posalı besinleri diyetinizde arttırmalısınız. Posa, bitkilerin sindirilmeden atılan bitki duvarı kısmına denir
    . Safra kesesi salgısı olan safra asitlerinin emilimini engelleyerek karaciğerde kolesterol sentezi için gerekli öncü öğelerin konsantrasyonunu azaltmaktadır. Yulaf, arpa, pirinç kabuğu gibi kaynaklarda bulunan posa çeşidi karaciğerde kolesterol sentezini engelleyerek kan kolesterolünün düşürülmesinde etkili olduğu bildirilmiştir. Kısaca posa kolesterolün vücuttan atılmasına yardımcı olur. Beslenmenizde posalı besinlerin tüketimini arttırmalıyız.


    Meyve, sebze ve salata tüketimi arttırılmalı,
    Beyaz ekmek yerine kepekli , çavdar veya yulaf ekmeği tercih edilmeli,
    Kabukları ile yenebilen meyveleri kabuğuyla birlikte tüketiniz,
    Meyve suları yerine meyvenin kendisini yiyiniz,
    Pirinç pilavı yerine bulgur pilavını tercih ediniz,


    Aynı zamanda protein içeriği yüksek kuru baklagillere beslenmenizde haftada 2-3 kez yer veriniz.

    2)Günde 3 ana 3 ara öğün olmak üzere toplam 6 öğün besleniniz.

    3)Yemeklerinizi yavaş yavaş yiyiniz ve iyice çiğneyiniz.

    4)Öğün atlamamaya dikkat ediniz, özellikle ara öğünleri kaçırmayınız

    5)Haftada 2-3 kez balık tüketiniz. ( Izgara / Fırın veya Buğulama )

    6)Günde en fazla 2 kahve veya 3 – 4 bardak açık çaydan fazlasını içmeyiniz
    ve içme zamanını yemeklerden en az 1 saat sonra olmasına dikkat ediniz.

    7)Sızma zeytinyağı ile birlikte mısırözü yağı, soya veya fındık yağını eşit
    oranda karıştırıp yemeklerinizde ve salatalarınızda bu yağ karışımını tercih ediniz.

    8)Sebze yemeği hazırlarken 1 kg sebze etsiz/zeytinyağlı ise 3 çorba kaşığı sıvıyağ, etli ise yağ koymadan pişirilmelidir.

    9)Yemeklerinize ve salatanıza ekstra tuz eklemeyiniz.

    10)Kızartmalardan kaçınmalısınız. Yemeklerinizi nemli sıcaklıkta haşlama, ızgara veya fırında pişirebilirsiniz.

    11)Pasta, kek, kurabiye, börek, hamur işlerinde çok fazla yağ kullanılır, mümkün olduğunca bu yiyecekleri tüketmemelisiniz.

    12)Sucuk ,salam ,pastırma,sosis tüketmemelisiniz.

    13)Tere yağı,kuyruk yağı,iç yağ tüketmemelisiniz,içeriğini bilmediğiniz hazır yiyeceklerden kaçınınız.

    14)Tam yağlı süt,yoğurt,peynir tüketimi yerine az yağlı tercih edebilirsiniz.


    15)Günde 3-3,5 lt su içmelisiniz.





+ Yorum Gönder