+ Yorum Gönder
Sağlık Merkezi ve Şifalı Bitkiler Forumunda Boğaz Ağrısı Için Bitkisel Tarifler Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Harbikız
    Devamlı Üye

    Boğaz Ağrısı Için Bitkisel Tarifler








    Boğaz ağrısı için bitkisel tarifler neler

    FUNDA: 1 bardak kaynar suya, 10 gr funda yaprağı konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

    ADAÇAYI: 1 bardak suya, 10-12 gr adaçayı konur, 5 dk kaynatılır, bu su ile gargara yapılır. Adaçayı kaynatılır, bal ve sirke konulur bununla gargara yapılır.

    BİBERİYE: 1 bardak suya, 10-20 gr bitki konur, 5-10 dk kaynatılır, bu su ile gargara yapılır.

    KEKlK: Kekik.kaynatılır, suyu ile gargara yapılır.

    YULAF SAMANI: Yulaf samanı çay gibi kaynatılıp içilir.

    UDİHİNDÎ: Udihindi kaynatılır, bu su ile gargara yapılır.

    HATMİ ÇİÇEĞİ: Hatmi kökü ve çiçeği kaynatılır, elde edilen su ile gargara yapılır.

    SUMAK YAPRAĞI:
    1 bardak kaynar suya, 10-20 gr yaprak ko nur, 10 dk bekletilir, bu su ile gar gara yapılır.

    ÇİLEK KÖKÜ:
    1 bardak kaynar suya, 10 gr kök, sap konur, 10 dk bekletilir, bu su ile gargara yapı lır.

    ARPA: 1 kilo suya, 1 avuç arpa konur, 10-15 dk kaynatılır, 1 gün de tüketilir. Kaynatılan arpa suyu ile gargara yapılır (boğaz sertli ğinde).

    AKIRIKARHA: 1 bardak suya, 10 gr kök konur, lO dk kaynatılır, el de edilen su ile gargara yapılır. Akın karha mesteki ile çiğnenir.

    AYVA ÇEKİRDEĞİ: 1 bardak su ya, 4-6 gr çekirdek konur, 10 dk kaynatılır, suyu ile gargara yapı lır.

    BADEM KABUĞU: Badem kabukları kaynatılır, suyu ile garga ra yapılır.

    1 bardak suda 10-15 adet badem şekerle ezilir, şurup haline getiri lir, günde 2-3 bardak içilir.

    BAL: Ilık bir beze bal sürülüp bo ğaza sarılırsa, ağrıyı derhal keser.

    GELİNCİK ÇİÇEĞİ: 1 bardak kaynar suya, 3 gr çiçek konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

    Gelincik şurubundan günde bir kaç defa 30-60 gr içilir.

    GÜL YAPRAĞI: 1 bardak kaynar suya, 4 gr kuru yaprak konur, 10 dk bekletilir, bu su ile gargara ya pılır.

    HIYARI ŞEMBER: Hıyarı şem-berin pullan ağızda emilerek yu tulur.

    HİNDİSTAN CEVİZİ KÜÇÜK:
    1 bardak suya, 10 gr parçalanmış ceviz konur, 10 dk kaynatılır, 10 dk bekletilir, suyu ile gargara ya pılır.

    HİNT YAĞI:
    15-20 gr hint yağı içilir 1 gün evvel oruç tutulur.

    HURMA: Günde birkaç adet hurma yenilir.

    ITIR ÇİÇEĞİ: Itır çiçeği haşlanır suyu ile gargara yapılır.

    KASNI DİŞİ: 1 bardak suya, 2.5 gr dişi kasnı konur, 10 dk kayna tılır, 5 dk bekletilir, 1 günde tüke tilir.

    KINA: Kına kaynatılır, lapa ha linde boğaza sarılır.

    GEVEN ZAMKI: Bir miktar zamk ağızda emilmek sureti ile kullanılır.

    LİMON: Limon sıkılır, bir miktar su ilave edilir bu su ile gargara yapılır.

    2 gr nisadır limon suyunda eriti lir gargara yapılır. Limon, kabuğuyla 5 dk kaynatı lır, gargara yapılır.

    MEŞE MAZISI: Meşe mazısı par çalanır kaynatılır, suyu ile garga ra yapılır.

    MEŞE KABUĞU: 1 bardak kay nar suya, 10-12 gr kabuk konur, 10 dk bekletilir, süzülür, bu su ile gargara yapılır.

    KOKULU MENEKŞE: 1 bardak kaynar suya, 20 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, bu su ile gargara ya pılır.

    MÜRRÜSAFİ: Günde birkaç gr mürrüsafı ağızda emilerek kullanılır (boğaz sertliğinde).

    ÇOBAN ÜZÜMÜ: 1 bardak kay nar suya, 10 gr yaprak konur, 10 dk bekletilip içilir. Aynı maksatla taze meyveleri de yenilir.

    BALLI BABA: Ballı baba şurubu yapılıp içilir.

    YAPIŞKAN OTU: Taze bitki sıkı lır, elde edilen suyuna bir miktar su ilave edilip gargara yapılır.

    YER SARMAŞIĞI:
    1 bardak kay nar suya, 1 tatlı kaşığı bitki ko nur, 10 dk bekletilip yemekler esnasında 1 er bardak içilir. Taze bitki sıkılır, suyundan günde 50 gr içilir (boğaz nezlesinde).

    ŞAKAYIK ÇİÇEĞİ-GELİNClK ÇİÇEĞİ: 1 bardak kaynar suya, 8 gr çiçek konur, 10 dk bekletilir, suyu ile gargara yapılır.

    YAVŞAN OTU: Taze bitki sıkılır, suyu ile gargara yapılır (boğaz il tihaplarında).

    DUT ŞURUBU: 1 fincan sıcak suya, 1 fincan dut şurubu ilave edilir sıcak olarak gargara yapılır, yutulur. Bilhassa çocuklar için.

    LAHANA YAPRAĞI:
    Lahana yaprağı ütü ile ısıtılır, yumuşatılır boğaza sarılır (boğazdaki yanma ve gıcığı giderir).

    SÖĞÜT AĞACI DAL KABUĞU:
    1 bardak suya, 10-20 gr söğüt dallarının kabuğundan konur, 10 dk kaynatılır, elde edilen su ile gargara yapılır.

    SOĞAN: Soğan sıkılır, 1 çay bar dağı soğan suyu balla tatlandırı lır, gargara yapılıp yutulur, günde 2-3 defa tekrarlanır.








  2. CAVİDAN
    Devamlı Üye





    Çoğu boğaz ağrısının nedeni soğuk algınlığı ve gribe neden olan mikroplarla aynı olan virüslerdir. Enfeksiyonlar haricinde birçok hastalık boğaz ağrısına sebep olabilir. Boğaz ağrısı, farklı hastalıkların habercisi olarak ortaya çıkabilir. İltihaplar, boğaz ağrısının en sık sebepleridir ve bunlar bulaşıcıdırlar.




+ Yorum Gönder