+ Yorum Gönder
Yemek Tarifleri ve Tatlılar ve Reçeller Forumunda Afyon usulü Erişte Baklavası nasıl yapılır Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Harbi @ kız
    Bayan Üye

    Afyon usulü Erişte Baklavası nasıl yapılır








    Afyon usulü Erişte Baklavası nasıl yapılır

    eriste baklava.jpg

    Malzemeler

    100 gr. tereyağı
    400 gr. kuyruk yağı
    4 adet yufka
    500 gr. badem
    1 tabak kaymak

    Şerbeti İçin

    4 bardak su
    3 bardak şeker

    Tarifi

    Önce tereyağı ile kuyruk yağı beyazlaşıncaya kadar çarpılır.
    Baklava tepsisine dökülerek tepsi yağlanır.
    Yarım kilogram badem içi haşlanarak kabukları çıkarılır ve istenilen şekilde tepsiye sıralanır.
    Bu arada özel olarak hazırlanan yufka ince ince erişte şeklinde kesilerek bademin üzerine serpiştirilir.
    Bunun üzerine 1 adet yufka konduktan sonra tekrar erişte serpiştirilir.
    Eriştenin üzerine kaymak konulur.
    Onun da üzerine yufka konulur.
    Böylece hazırlanan tepsi fırına verilerek pişirilir.
    Bir yandan da şerbet kıvamına gelinceye kadar kaynatılır.
    Fırından çıkan tepsiye şerbet hemen dökülür.
    Bir süre sonra baklava başka bir tepsiye ters çevrilir.
    Böylece tabana yerleştirilmiş olan bademler üstte gelmiş olur.
    Kesilerek servis edilir.
    Saplı, dikdörtgen şeklinde ucu olan demirden yapılmış bir alettir.)
    Hamurun bir parçası alınır, yuvarlanır.
    Üzerine un ekilerek yufka şeklinde açılır.
    Yağ ile haşhaş karıştırılarak yufkanın üzerine sürülür.
    Yufka dörde katlanır.
    Hamur kare şeklini alır.
    Bu bir tepsiye konur.
    Hamurun diğer parçasından da aynı işlemler uygulanır.
    Katlanan hamurlar tekrar oklava ile yufka şeklinde açılır. (Oklava; hamur açmaya yarayan 1 cm çapında ve 1 m boyunda tahtadan yapılmış yuvarlak bir çubuktur.)
    Yufka şeklinde açılmış her iki hamur da 10 cm uzunluğunda kare şeklinde parçalara ayrılır.
    Kıymanın veya ufalanmış peynirin üzerine yumurtalar kırılır.
    Kaşıkla karıştırılır.
    Bu malzeme kare şeklindeki parçaların üzerine ikişer yemek kaşığı konur.
    Karelerin dört ucu pile şeklinde kıvrılarak yuvarlak bir halde bükülür.
    Bükülen hamurun ortası biraz açık kalır.
    Bu yüzden bu börek türüne ağzıaçık denmiştir.
    Yağlanmış tepsiye ağzıaçıklar dizilir.
    Üzerine yağ ve yoğurt sürülür, susam ekilir.
    Fırında pişirilir.







  2. AJLAN
    Bayan Üye





    Erişteli bir baklava tarifi. İlk bakışta ilginç gelebilir ancak tattığınızda çok leziz olduğunu göreceksiniz. Tıpkı fırında makarnalı börek tarifi gibi bu tarif de farklı ve lezzetli.




+ Yorum Gönder