+ Yorum Gönder
Yemek Tarifleri ve Türk Mutfağı Forumunda Ebegümeci Kavurması Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Asel
    Bayan Üye

    Ebegümeci Kavurması








    Ebegümeci Kavurması

    ebeg-meci_kavurmasi.jpg
    Bir bağ ebegümeci (Yaklaşık yarım kilo)
    Bir baş soğan (iri)
    Bir yemek kaşığı kırmızı toz biber
    Bir tatlı kaşığı tuz
    3-4 Yemek kaşığı zeytinyağı
    Sosu için:
    İki su bardağı yoğurt
    2-3 diş sarmısak
    Tuz

    Ebegümeçlerinin taze kısımlarını dalları üzerinde kalacak şekilde kök kısımlarını kesiniz (Yani bir türlü ayıklama yapmanız gerekiyor. Yanlız dikkat etmeniz gereken şey sadece yaprakları almamanız. Aldığınız yerler iyi güzel dallarıda içermeli. Sadece kök yani kötü kısımları atınız.)

    Ayıklama bittikten sonra, güzelce yıkayıp, suyunu süzdürün ve ebegümeçlerini birer santimetrelik uzunlukta kesiniz (isteğinize göre bunu kısaltabilir veya uzatabilirsiniz).

    Soğanı yarım santimetrelik büyüklükte küp şeklinde doğrayınız.

    Doğranmış soğanları tavaya koyduğunuz zeytinyağının içerisinde hafif pembeleşinceye kadar bekletin daha sonra pembeleşen soğanın üstüne ebegümeçlerini atın ve karıştırmayın. Tavanın üzerine kapağını kapatınız ve kısık ateşe alınız. Ara ara karıştırarak kavurma işlemine devam edin ve pişmesine yakın kırmızı biberi ve tuzu içine serpin ve karıştırın daha sonra pişme işlemi bitince soğumaya bırakın.

    Sosu için:

    Sarmısağı çok az tuzla dövüyoruz. Bu sarmısakları çırpılmış yoğurdumuza ilave ederek karıştırıyoruz ve servis yapıyoruz.







  2. Mine
    Devamlı Üye





    Ebegümeci nasıl kullanılır?

    Tazesi sebze olarak tüketilir. Kuru yaprakları ve çiçekleri de suda kaynatılmak suretiyle Ebegümeci Çayı olarak ya da lapa haline getirilerek haricen kullanılır. Lapa haline getirilip çıbanların, yaraların ya da egzama olan bölgenin üzerine konursa yararı görülür. Kaynatılıp demlendikten sonra ellere ve ayaklara banyo yaptırılırsa yorgunluğu giderir. Gözlere pansuman yapılırsa gözleri dinlendirir. İnce ciltlere de faydalıdır.




+ Yorum Gönder