+ Yorum Gönder
Türk Dili ve Kullanımı ve Türkçe Dersi Forumunda Şiirlerle ilgili sorular ve cevapları Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Harbi @ kız
    Bayan Üye

    Şiirlerle ilgili sorular ve cevapları








    Şiirlerin özellikleriyle ilgili sorular

    1-Seccadesi çiçek çiçek
    Ninem cici, ninem gökçek,
    Göçmen kuşlarla göçecek,
    Mekânı uçmak ninemin.

    Dörtlüğün uyak çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Yarım Uyak B) Tam Uyak
    C) Cinaslı D) Tunç Uyak

    2-Muhitime örnek olsun maksadım,
    Sevinir evladım söylenir adım.
    Hız ile yürüdüm olsa kanadım.
    Yolcu coşar, ayak coşar, yol coşar.

    Dörtlüğün uyak çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Tam Uyak B) Yarım Uyak
    C) Cinaslı D) Zengin Uyak








  2. IŞILAY
    Devamlı Üye





    3-Çalışırsam toprak verir cömerttir
    Çalışmak insana büyük servettir.
    Emeksiz istemek dermansız derttir
    Kese coşar, gönül coşar, el coşar

    Dörtlüğün uyak çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Yarım Uyak B) Tam Uyak
    C) Cinaslı D) Zengin Uyak


    4- Dinle sana bir nasihat edeyim:
    Hatırdan gönülden geçici olma!
    Yiğidin başına bir hal gelince,
    Onu yad ellere açıcı olma!

    Dörtlük,konusuna göre hangi şiir türüne girer?

    A) Pastoral B) Didaktik C) Lirik D) Epik

    5- Ay geçer, yıl geçer uzarsa ara
    Giyin kara libas yaslan duvara
    Yanından, göğsünden açılır yara
    Yar gelmezse yaraların elletme.

    Dörtlüğün birinci ve üçüncü dizeleri arasındaki uyak çeşidi için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

    A) Yarım Uyak B) Tam Uyak
    C) Cinaslı Uyak D) Tunç Uyak

    6- Sanma bir gün geçer karanlıklar,
    Gecenin ardında yine gece var;
    Çocuklar hıçkırır, anneler ağlar,
    Yaşlı gözlerinle kal anneciğim!
    Necip Fazıl Kısakürek

    Dörtlüğün uyak çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Yarım Uyak B) Tam Uyak
    C) Cinaslı D) Zengin Uyak

    7- Bu gün gene bayram anneciğim
    On yıl önceki gibi bayram.
    Bilirim ne çok özlemişsindir beni
    Yolumu beklemişsindir günlerce;
    Postacıdan mektup, rüzgardan haber sormuşsundur.
    Ve uzun uzun düşünmüşsündür:
    Çocukluğumun bu mesut bayram sabahlarını,
    O küçük ayakkabımı, mendilimi, ipek kravatımı.
    Bu şiir konusuna göre hangi şiir türüne girer?

    A) Pastoral B) Didaktik C) Lirik D) Epik

    8- Davranı da deli gönül davranı!
    Kemal Paşa dinlemiyor fermanı!
    Anası, bacısı, kızı, kızanı,
    Bizim millet gibi görülmemiştir.
    Bizim piyade yola yeğin gider,
    Bastığında toprağı ezer!

    Dörtlük,konusuna göre hangi şiir türüne girer?

    A) Pastoral B) Didaktik C) Lirik D) Epik

    9- Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın
    Bu toprak, bir devrin battığı yerdir.
    Eğil de kulak ver, bu sesiz yığın
    Bir vatan kalbinin attığı yerdir.

    Dörtlüğün birinci ve üçüncü dizeleri arasındaki uyak çeşidi için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

    A) Yarım Uyak B) Tam Uyak
    C) Tunç Uyak D) Zengin Uyak

    10- Ak saçlı başını alıp eline,
    Kara hülyalara dal anneciğim!
    O titrek kalbini bahtın yeline,
    Bir ince tüy gibi sal anneciğim

    Dörtlüğün uyak çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Yarım Uyak B) Tam Uyak
    C) Cinaslı D) Zengin Uyak

    11- Bülbül eyler güle naz,
    Girdim bir dost bağına,
    Ağlayan çok gülen az
    Vardım gittim dağına.

    Dörtlüğün uyak çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Yarım Uyak B) Zengin Uyak
    C) Cinaslı D) Tam Uyak

    12-“Ölen insan mıdır, ondan kalacak şey: eseri;
    Bir eşek göçtü mü, ondan da nihayet semeri.”

    Dörtlüğün uyak çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Yarım Uyak B) Tam Uyak
    C) Cinaslı D) Zengin Uyak

    13- “Ağır yaralara derman olanlar
    Üç günlük dünyada mihman olanlar
    Özü sözü doğru insan olanlar
    Kondurur mu acep, toz aynasına.”
    Dörtlüğün uyak şeması aşağıdakilerden hangisidir?

    A) ___a B) ___a
    ___b ___a
    ___a ___b
    ___b ___b

    C) __-_a D) ___a
    ___a ___a
    ___b ___a
    ___a ___b


    CEVAPLAR:
    1-b 2-a 3-a 4-b 5-d 6-b 7-c 8-d 9-d 10-b 11-d 12-b 13-d





+ Yorum Gönder


şiirlerle ilgili sorular