+ Yorum Gönder
Yemek Tarifleri ve Yemek ve Mutfak Tavsiyeleri Forumunda Kastamonu Yaş Tarhanası nasıl yapılır - Yaş Tarhana - Tarhana Tarifleri Konusunu Okuyorsunuz..
  1. HARBİKIZ
    Moderator

    Kastamonu Yaş Tarhanası nasıl yapılır - Yaş Tarhana - Tarhana Tarifleri








    Kastamonu Yaş Tarhanası nasıl yapılır - Yaş Tarhana - Tarhana Tarifleri


    Kastamonu Yemekleri Tarhana çorbasının yapılışı yörelere göre değişklik göstersede en beğenilen şekli Kastamonu usulü tarhanadır. En yaygın bilinen şekli ile kuru ve yaş olarak ayrılır. Kastamonu tarhanası yaş ve içerik itibarı ile oldukça zengindir. Tarhana çorbası özellikle Kastamonu köylerinde kahvaltı dahil tüm öğünlerde severek içilir. Doyurucu , besleyici ve lezzetlidir. Diğer yaş tarhanalardan Kastamonu yaş tarhanasını ayıran en önemli özellik ise Darakdalı otudur. Bu ot tarhana çorbasına değişik bir tat verir.

    Kastamonu Usulü Yaş Tarhana Yapımı

    Malzemeler
    1 Kg Süzme köy yoğudu (Kaymağı bol olmalı)
    1 Bağ Darak otu
    Birkaç tane kurutulmuş acı arnavut biberi (İsteğe Bağlı) ÖNERİLİR
    1 Bağ maydanoz
    1 Bağ dereotu
    1 Bağ yeşil nane
    1 Kg Kuru soğan
    1 Kg Domates ( Organik tercih edilir )
    1/2 Kg Sivri biber
    1/2 Kg Kırmızı biber
    Tuz ( Bozulmaması için biraz tuzlu olabilir)

    Yapılışı
    Bütün malzemeler rondodan geçirilip yoğurda ilave edilir. (Darak oto bütün konabilir)
    20 Gün kadar buzdolabinda saklayıp 2-3 de bir çalkalayın.
    20 Gün sonunda karışımı temiz bir tülben ile süzüp un ilavesi yapın.
    Ekmek hamuru şekline gelene kadar çok iyi bir şekilde yoğurun.
    Hamurun mayalaşma ile taşacağı için geniş bir kaba koyup serin bir yerde
    1-1.5 hafta bekletin. (Mayalaşma sürecinde sıksık karıştırın)

    Kastamonu usulü tarhananın pişirilmesi

    2 Yemek kaşığı tarhana
    1-2 Yemek kaşığı kıyma (Kavrulmuş buzdolabında saklayabilirsiniz)
    1-2 Yemek kaşığı yağ (Tercihen Tereyağ)
    3-4 Bardak su
    Biraz salça (Biber salçası ile normal salçayı karıştırabilirsiniz)
    Biraz tuz


    Tarhanayı bir kap içinde az su ile ezeriz
    Tencerede yağı eritip salça ile kıymayı kavururuz
    Tencereye 3-4 su bardağı koyup kaynatırız ve tarhanayı ekleyip karıştırırız.
    5-10 dakika kaynatıp hazır hale getiririz.
    KAstamonu yaş tarhanasına karabiber çok yakışır unutmayın.

    Şahin Uyanık







  2. AJLAN
    Bayan Üye





    Tarhana hemen her yörede sevilen ve son derece sağlıklı çorbalarımızdan bir tanesidir. Yapım aşamasında kullanılan malzemelerin kalitesi önemlidir. Sebzenin bol olması daha lezzetli olmasını sağlar.




+ Yorum Gönder


kastamonu tarhanası nasıl yapılır,  yaş tarhana nasıl yapılır,  kastamonu yaş tarhanası nasıl yapılır,  kastamonu tarhanası,  kastamonu tarhana çorbası tarifi,  yaş tarhana çorbası nasıl yapılır